Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Τι θα αλλάξει στην Ευρώπη η επανεκλογή Μακρόν: Τι προσδοκά η Ελλάδα

Του Λουκά Γεωργιάδη
Καλύτερη ορατότητα σε θολό τοπίο...
Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών δίνει μια καλύτερη ορατότητα στην Ευρώπη και στις αγορές, αλλά την ίδια στιγμή οι πύραυλοι και οι σφαίρες... βουίζουν. 
Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία ίσως μπαίνει σε μια... νέα φάση με την προοπτική ολοκλήρωσης του σκληρού πυρήνα των πολεμικών επιχειρήσεων.
Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις μέσα στον Μάιο. Κουράστηκαν οι Ευρωπαίοι και θα δείξουν μια σχετική αδιαφορία ή θα κλιμακώσουν τις πιέσεις προς τους Ρώσους με νέες κυρώσεις; 
Θα προσπεράσουν αδιάφορα τις διπλωματικές προειδοποιήσεις του Λαβρόφ, περί κινδύνου για πυρηνικό πόλεμο; 
Οι Ρώσοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση και πιστεύουν ότι μπορούν να διχάσουν τους Ευρωπαίους, ποντάροντας και στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι... ηλίθιοι στη Δύση για να συνεχίσουν να επικρατούν τα... κατορθώματα τους στην Ουκρανία. Οι αγορές συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση νευρικότητας και θέλουν καινούρια "καύσιμα" για να πάνε παραπέρα.

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τελείωσαν και πολλοί πήραν βαθιά ανάσα.
 
Ωστόσο, θα χρειαστούν πολλά... καλά νέα από το μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο είναι η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, οι οποίες είναι ικανές να... τινάξουν στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα
Οι γαλλικές εκλογές δεν πρέπει να στέλνουν μηνύματα εφησυχασμού σε κανέναν. Η απελπισία και η απογοήτευση είναι παρούσες και μπορεί ανά πάσα στιγμή να φέρουν θεαματικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης.

Ένα καλό νέο της χθεσινής ημέρας ήταν η νέα αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου, το οποίο κινείται λίγο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και ουσιαστικά θα αποτυπωθεί μια καλύτερη εικόνα στις τιμές των καυσίμων μέσα στις επόμενες ημέρες. Μοιάζει σαν παρηγοριά στον άρρωστο βεβαίως αυτή η μείωση, αν δεν υπάρξει συνολική αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών. Τα πράγματα έχουν φτάσει στο ως εδώ και μη παρέκει...
Μια ακόμη πολύ καλή είδηση ήταν η αποδοχή της προσφοράς του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ για την εξαγορά του Twitter, αντί 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μόλις δοθούν κάποια πιο ισχυρά σήματα για ύφεση στο πολεμικό μέτωπο, θα έρθουν στο προσκήνιο πολλά deals, καθώς η οικονομική πίεση επιβάλλει συνεργασίες και περαιτέρω ισχυροποίηση, ώστε να είναι μεγαλύτερες οι αντοχές των επιχειρήσεων διεθνώς.

Θετικές προσδοκίες


Στα ελληνικά δρώμενα, η αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής από τον αμερικανικό οίκο Standard & Poor's, οδηγεί τις εξελίξεις σε ένα πεδίο με πιο θετικές προοπτικές.
Βρισκόμαστε μία μόλις κατηγορία χαμηλότερα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και αυτό αναμφίβολα αποτελεί ένα εξαιρετικά καλό νέο για το πρόγραμμα δανεισμού και τη διαδικασία εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. 
Ταυτόχρονα, έρχονται εξαιρετικά θετικά μηνύματα από το μέτωπο του Τουρισμού και αν βοηθήσει λίγο η διεθνής κατάσταση, τότε μπορεί να γίνει η μεγάλη έκπληξη και να πλησιάσουμε τα μεγέθη του 2019. Στην κυβέρνηση κρατάνε μικρό καλάθι, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί κάτι άλλο να... στραβώσει.

Με τέτοια... γκαντεμιά που υπάρχει την τελευταία διετία, τα μόνα που δεν έχουμε δει ακόμη είναι μια έκρηξη στο εν υπνώσει ηφαίστειο της Σαντορίνης και ένας πυρηνικός πόλεμος, ο οποίος θα κάνει τις... κατσαρίδες να... παρτάρουν στον πλανήτη Γη! 
Το πεντάμηνο Μαίου-Σεπτεμβρίου θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για την παγκόσμια οικονομία. Προς το παρόν, ας... απολαύσουμε τη... θολούρα που υπάρχει στον ορίζοντα, με την ελπίδα ότι θα διαλυθούν τα σύννεφα και θα έρθουν καλύτερες μέρες. 
Οι ευχές αποτελούν προς το παρόν το μοναδικό... μέσο, για να ξεχάσουμε τα χάλια μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: