Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξη Γ. Τράγκα: Έφταιξε ο Καραμανλής, και θα αργήσει ο Σαμαράς

Λέτε να πάρει και τώρα τις διαφημήσεις που έπερνε επι Καραμανλή;

Δεν το πιστεύω, οι Πασόκοι δεν είναι ερασιτέχνες και βλάκες!
Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.
 
Αύριο Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου θα κυκλοφορήσει το CRASH του Γιώργου Τράγκα. 
Στο πρώτο τεύχος μιλάει ο Αντώνης Σαμαράς, μια που έχει δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, και «πληροφορίες» για όσα λεει στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του η μέχρι σήμερα «Σφίγγα» της πολιτικής μας σκηνής, ο Κώστας Καραμανλής. 
Τo περιοδικό «παιζει» με τους δυο βασικούς πόλους της ...
αξιωματικής αντιπολίτευσης, και στην μέση ο «τηλεαστέρας» εκδότης Γ. Τραγκας, με ένα διαφημιστικό τρέϊλερ που μας έδωσε αφορμή για αυτή την συνέντευξη.
-Κύριε Τράγκα τόσο στη ραδιοφωνική σας εκπομπή, όσο και στην τηλεόραση υιοθετείτε - και κατηγορείστε καμιά φορά γι' αυτό - μια «θεατρική» εκδοχή της ενημέρωσης. Πιστεύεται ότι είναι κάτι που βοηθάει στην κατανόηση των θέσεών σας και της κατάστασης που επικρατεί;
«Σίγουρα η γλώσσα του σώματος και η έκφραση βοηθάει στο «πέρασμα» των μηνυμάτων που θέλεις να κάνεις. Πάντα πίστευα ότι για κάθε θέμα χρειάζεται ένα συγκεκριμένο ύφος για την αφήγησή του, άλλωστε το χιούμορ, η λοιδορία, η σάτιρα ή το καταγγελτικό ύφος έχουν τις δικές τους αναλογίες για κάθε πρόσωπο ή για κάθε υπόθεση που κουβεντιάζουμε στα παράθυρα».
-Η ευθύτητα του λόγου σας πολλές φορές βρίσκεται απέναντι στο λόγο της κας Μακρής ή του κου Κώνστα. Οι περίφημες αυτές «κόντρες» σας στον τηλεοπτικό αέρα πόσο αληθινές μπορεί να είναι κατά βάθος; Υπάρχουν γιατί εκτιμάτε ότι δίνουν ισορροπία στο δελτίο;
«Θα είμαστε πολύ μονότονοι αν συμφωνούσαμε σε όλα εγώ η κα Μακρή, ο κος Κώνστας ή είμαστε ευθυγραμμισμένοι απόλυτα με την άποψη του άνκορμαν, του κ. Χατζηνικολάου. Οι κόντρες στο δελτίο του Alter είναι πολύ αληθινές. Όσο κι αν φαίνεται αντιφατικές, όχι προσωπικές. Αποδεικνύεται πάντως στην πράξη ότι η σύνθεση ή η αντίθεση των απόψεων βγάζει καλή «μαγιονέζα».
-Στο νέος σας περιοδικό Crash προβάλετε συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, τι αποκομίσατε από την συνάντησή σας; Και ποια σημεία εσείς επισημαίνεται για να σταθούμε;
«Πρέπει να σταθούμε σ' αυτό που λέει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ότι ο κος Παπανδρέου είναι θιασώτης της παγκοσμιοποίησης και της συρρίκνωσης της ιδέας του κράτους-έθνους. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το πιο σοβαρό και ουσιώδες, γιατί αυτό οδηγεί όπως είπε ο διαγραφής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κος Παπαχρήστος, στη λογική του τοκογλύφου και στην απόλυτη υποτέλεια απέναντι στη μαύρη διεθνή των αγορών».
-Ποια η γνώμη σας για το τι θα συμβεί από δω και πέρα στο πολιτικό σκηνικό και πώς πιστεύετε ότι αυτό διαμορφώνεται;
«Αυτό το πολιτικό σκηνικό έχει πεθάνει. Είναι κλινικά νεκρό και απομένει κάποιος να τραβήξει την πρίζα του τεχνητού πνευμοθώρακα. Σε χώρες που εμφανίζεται ξαφνικά η πολιτική του Λυντς, το πολιτικό λυντσάρισμα εκατομμυρίων πολιτών από τη μια μέρα στην άλλη, δεν μπορείς να περιμένεις ως ανταπόδοση να σε ράνουν με τριαντάφυλλα και δάφνες. Τα ποτάμια της οργής θα ενωθούν κι αυτοί ρίχνουν βενζίνη στη φωτιά με τις αποφάσεις τους θα αποκομίσουν τις θύελλες που σπέρνουν κατά τη γνώμη μου πολύ σύντομα».
-Στον κόσμο υπάρχει η εικόνα διγλωσσίας στη Ν.Δ. άλλα λένε στη Βουλή και δημόσια κι άλλα ψηφίζουν ποια η γνώμη σας. Συμφωνείτε με όσα γράφονται ότι αντιπολιτευτικά ή επικοινωνιακά υπάρχει κενό;
«Πράγματι υπάρχει μια διγλωσσία στη Νέα Δημοκρατία, την οποία καλύπτει η σταθερή θέση του αρχηγού της κατά του Μνημονίου. Μέχρι στιγμής. Η Νέα Δημοκρατία επικοινωνιακά παρουσιάζει κενά, δυσκολίες και εμπόδια λόγω της πρόσφατης αποδοκιμασίας του Καραμανλή από τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Η απογοήτευση στο πρόσωπό του είναι τόσο μεγάλη, που πιστεύω ότι ο Σαμαράς θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για να αποκαταστήσει στοιχειώδη αξιοπιστία, όχι τόσο στο πρόσωπό του, αλλά στο σύνολο των προσώπων που έχει στη βιτρίνα της αυτή την ώρα η κεντροδεξιά».
-Ποια η εικόνα που εσείς έχετε σύμφωνα με το ρεπορτάζ σας για τον Καραμανλή (γιατί δεν εμφανίζεται πουθενά) καθώς και για τους εμφανιζόμενους - κατά καιρούς- δελφίνους στη Ν.Δ.
«Ο Καραμανλής θα εμφανιστεί κάποια στιγμή, που θα κρίνει σκόπιμη. Θα πει ορισμένα πράγματα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πείσει, η σιωπή είναι χρυσός, αλλά και ενοχή και στην περίπτωση τη δική του έως σήμερα και πιστεύω και αύριο, θα εκλαμβάνεται ως μεγάλη ενοχή. Είναι υπεύθυνος γιατί δεν ενημέρωσε τους Έλληνες για το τι παρέλαβε από το Σημίτη και τι παρέδωσε στον Παπανδρέου. Είναι μάλιστα μεγαλύτερη η ευθύνη του όταν κατά την απόδρασή του ζήτησε συγνώμη δημόσια και κατ' επανάληψη από εκείνον που ονόμαζε αρχιερέα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Πότε έλεγε την αλήθεια; Όταν ανέβαινε προς την εξουσία ή όταν έφευγε γρήγορα από την πόρτα της; Μήπως σε καμία περίπτωση και ποτέ δεν είπε την αλήθεια;»
-Σε ποιες αλλαγές εσείς προσωπικά συμφωνείται με τις προωθούμενες από την κυβέρνηση;
«Άλλο νοικοκυροσύνη, άλλο πράγμα μαζεύω τις δαπάνες σταδιακά κι άλλο πράγμα νομοθετώ με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος το πολιτικό και οικονομικό λιντσάρισμα εκατομμυρίων πολιτών. Όλη αυτή η βιασύνη της κυβέρνησης, που βγάζει ένα φασιστικό πρόσωπο προς την κοινωνία και μιας συνεργαζόμενης χούντας με ξένες δυνάμεις δεν είναι αλλαγή, είναι ηλεκτροσόκ! Άλλο αλλαγές κι άλλο απότομες και συντριπτικές μεταβολές βιοτικού επιπέδου κι απώλειας κεκτημένων δικαιωμάτων για εκατομμύρια. Ούτε μπορεί να μιλάει για θυσίες ελλήνων πολιτών ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση γιατί θυσία είναι όταν προσφέρεις ο ίδιος ενώ ανθρωποθυσία είναι όταν σε εκτελούν οι άλλοι στο βωμό της διεθνούς τοκογλυφίας».

-Γιατί με τόσες κοσμοϊστορικές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία η Ν.Δ. εμφανίζεται δημοσκοπικά πίσω από το ΠΑΣΟΚ, τι φταίει ;
«Και τα δύο κόμματα εμφανίζουν καθίζηση. Αιτία όσα είπαμε προηγουμένως, η Νέα Δημοκρατία θα αργήσει ακόμη να εμφανίσει προβάδισμα γιατί υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού (φάνηκε αυτό στις δημοτικές εκλογές) που συσπειρώνεται από φόβο γύρω από την κυβέρνηση. Είναι ένα κομμάτι της βάσης του ΠΑΣΟΚ κι ένα κομμάτι του αστικού και μεγαλοαστικού πληθυσμού. Σε λίγο όταν θα αφαιρεθεί το ξίγκι και από τους αστούς θα είναι όλοι στους δρόμους και οι περισσότεροι θα στρέφονται προς την πλευρά του εναλλακτικού πόλου ή προς την πλευρά κάποιου καινούργιου πολιτικού φορέα που θα προκύψει μέσα από ραγδαίες εξελίξεις και ολική ανατροπή, του παρόντος πολιτικού σκηνικού».
-Πιστεύετε ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές εν όψει της τέταρτης δόσης και είστε υπέρ ή κατά των συμμαχικών κυβερνήσεων;
«Οι συμμαχικές κυβερνήσεις θα τρενάρουν λίγου την κατάσταση. Θα είναι όμως ασπιρίνη για τη θεραπεία νεοπλασίας σε προχωρημένο στάδιο. Αυτές οι περίφημες συμμαχικές κυβερνήσεις, θα τελειώσουν μια και καλή και ορισμένα πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται με αριστερά επιχειρήματα ή έχουν στο παρελθόν τους λευκό πολιτικό μητρώο το οποίο θα μουντζουρώσουν μια και καλή παριστάνοντας τα δεκανίκια με την κυβέρνηση του μνημονίου. Το μοναδικό εναλλακτικό αστικό ανάχωμα θα είναι ο Σαμαράς το τελευταίο πριν σκάσει όλη αυτή η κατάσταση. Κι απεύχομαι να εκραγεί στα χέρια του...».
-Πείτε μας τη γνώμη σας για το ΔΝΤ, κατά πόσο ήταν αναγκαίο να οδηγηθούμε εκεί και πότε εκτιμάται ότι θα τελειώσει η ομηρία;
«Μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει το ΔΝΤ. Μεταξύ δανειστού και δανειζόμενου το μεγαλύτερο κίνδυνο, τη μεγαλύτερη επισφάλεια αντιμετωπίζει ο δανειστής, ο οποίος πεθαίνει από το δάκρυά του, όταν δεν μπορεί να πάρει πίσω τα πολλά λεφτά του. Και μόνο η απειλή μιας παύσης πληρωμών στην Ελλάδα θα υποχρέωνε την κα Μέρκελ και την ευρωζώνη σε ευρωπαϊκή μονοδρόμηση του προβλήματος. Εμείς βάλαμε στη ζωή μας τη σχολή του Σικάγου, την ιδεολογία της εθνικής εκχώρησης και τη συρρίκνωσής μας μετατρέποντας τη χώρα σε τριτοκοσμική περιοχή. Αυτό δεν θα φανεί τώρα στη γενιά μας θα είναι απτό και κατανοητό όταν εμείς θα είμαστε αστρόσκονη και θα το κουβαλάνε στις πλάτες τους οι επόμενες γενιές, εκτός αν πάρουμε εμείς στα χέρια μας την τύχη μας».
-Θα μας ενδιέφερε η γνώμη σας για το νέο κόμμα της Ντόρας. Είναι τελικά αποστασία;
«Το κόμμα της κας Μπακογιάννη έχει ενδιαφέρον από πλευράς κοινωνιολογικής και ψυχολογικής έρευνας. Αποδεικνύει ότι τα περίφημα πολιτικά τζάκια στην Ελλάδα βλέπουν την πολιτική ως λειτουργία πολιτικών ανωνύμων εταιρειών στις οποίες οι μετοχές ανήκουν σε μεγάλα ονόματα. Είναι ό,τι χειρότερο για μια χώρα που έχει υποφέρει από τους ίδιους που νομίζουν ότι με τα ίδια προϊόντα και το ίδιο σελοφάν, θα διευθύνουν και θα κατευθύνουν πάλι έναν ολόκληρο λαό. Είναι εκτός πραγματικότητας ανήκουν σε έναν άλλο πλανήτη, στον οποίο οι άρχοντες νομίζουν ότι έχοντας τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης και τον έλεγχο του πολιτικού μάρκετινγκ».
-Τι συμβαίνει στους εκδότες και στον κόσμο των Media; Πολλές οι τρικυμίες στον κλάδο της δημοσιογραφίας, πώς προβλέπεται το μέλλον και ως βετεράνος της δημοσιογραφίας τι πιστεύετε ότι έφταιξε;
«Τα ΜΜΕ ακολουθούν την οικονομική κρίση. Είχα προβλέψει πριν από πολύ καιρό και το είχα πει στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και το είχα γράψει σε δεκάδες άρθρα ότι πρόκειται να έρθει μεγάλη κρίση στον Τύπο, με χιλιάδες ανέργους. Το έλεγα σε μια εποχή που δεν είχε συμβεί η γενικότερη οικονομική κρίση και το Μνημόνιο. Οι πανίσχυροι του τόπου θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν το κλείσιμο των μικρών και μεσαίων μεριδίων της αγοράς. Ας ελπίσουμε ότι με συγχωνεύσεις και αλληλοϋποστήριξη θα σωθούν κάποια από τα μεσαία μερίδια, ώστε να μην ενταφιαστεί πλήρως η πολυφωνία και η ελευθερία του λόγου».
-Το CRASH ήταν η πρώτη σας εκδοτική απόπειρα. Προχθές βγήκε το πρώτο τεύχος της επανέκδοσής του. Ξεκινήσατε καινούργια εκπομπή στο Kontra Channel, τι άλλο ετοιμάζει ο Γιώργος Τράγκας;
«Δεν ετοιμάζω τίποτα άλλο, ήδη από πλευράς ψυχοσωματικής κόπωσης έχουμε πατήσει τα κόκκινα και ο διαβήτης δεν αστειεύεται. Ελπίζω ότι θα βελτιώσω το CRASH και θα το κάνω ένα ισχυρό μηνιαίο πολίτικο περιοδικό σε μια εποχή που καταρρέει η αγορά των εντύπων. Δύσκολη δουλειά. Θέλει και τύχη. Θέλει και υγεία και γι' αυτό ας προσέχουμε για να έχουμε. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Όσο μπορεί να είναι η χρόνια της δράκαινας που έρχεται...».
Του Γιάννη Ξυνόπουλου 

parapolitika.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μα είναι τόσο μαλάκας ο Καραμανλής και έδωσε συνέντευξη στον Τράγκα;
Επί 2 χρόνια ΜΠΟΥΧΕΣΑ τον ανεβάζει ΧΟΝΤΡΟ τον κατεβάζει.
Έχω χάσει πάσα ιδέα για τον Καραμανλή.
Το επόμενο που περιμένω τώρα είναι να δω συνέντευξη και στον Χατζηλαλάκη.
Εκεί που φτάσαμε όλα τα περιμένω.