Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Ο «Ζήκος», ο «πάπας της ΚΟ» και ο Πολάκης

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη - η οποία δε θα ήταν εφικτή αν δεν είχε την καθοριστική υποστήριξη και την πολλαπλή επιμελητεία των Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη - η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του βρίσκεται ξανά στα χέρια των δυο αυτών στελεχών. Εξαρτάται από τη μεταξύ τους σχέση, τις συμμαχίες και τις αποκλίσεις τους, τις συμπληρωματικές προσωπικότητες και τη σχεδόν χορογραφημένη… σύμπτωση να βρίσκονται σχεδόν στον ίδιο χρόνο δίπλα, απέναντι και ενάντια στην ηγεσία.
Από την προεδρία Τσίπρα έως την προεδρία Κασσελάκη. Ο Στέφανος Κασσελάκης εκπαραθυρώνοντας τον Σωκ. Φάμμελο και «αναθέτοντας» στο Νίκο Παππά την προεδρία της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει – ενδεχομένως να έλαβε και σχετικές διαβεβαιώσεις – ότι είναι ο μόνος που μπορεί να «απενεργοποιήσει» τους κινδύνους και τις απειλές σε βάρος της προεδρίας του.
Αλλά από πού προέρχονται οι κίνδυνοι;...

Η εντύπωση που δημιούργησε και συντηρεί ο Παύλος Πολάκης, ότι προτίθεται να αναλάβει ηγετικές πρωτοβουλίες, είναι επιτηδευμένα ασαφής. Αν και αρκετοί θεωρούν και γράφουν ότι θα διαβεί το Ρουβίκωνα και θα υποβάλει πρόταση μομφής στη συνεδρίαση της Κ.Ε κάποιοι αναλυτές της πολάκειας ψυχοσύνθεσης και πολιτικής συμπεριφοράς στοιχηματίζουν ότι τελικά δε θα το κάνει. Στην τελευταία ανάρτησή του αναφέρεται σε αλλαγές ηγεσίας και πολιτικής. Δε λέει πουθενά ούτε δημόσια ούτε ιδιωτικά ότι πρέπει να τελειώνουν με τον Κασσελάκη.
Αν κάνει κίνηση στην Κ.Ε δεν αποκλείεται να είναι στο πλαίσιο κάποιου σχεδίου να βγάλει στο ξέφωτο τους «87» και εν συνεχεία μαζί με Παππά και Κασσελίστας να οργανώσουν την τελική αποτσιπροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχουν μείνει απόλυτοι άρχοντες στο ΣΥΡΙΖΑ με τη σφραγίδα, το ταμείο με την κρατική επιχορήγηση και έναν πρόεδρο άθυρμα στα χέρια τους.
Την άποψη ότι ο Πολάκης είναι fake κίνδυνος για την ηγεσία εντείνει η αντίδραση του ιδίου του Στ. Κασσελάκη.
Κανενός είδους ανησυχία δε δείχνει για το βουλευτή Χανίων.

Τους «87» και ειδικά τον Αλέξη Τσίπρα προκαλεί να βγει μπροστά και να τον αμφισβητήσει. Χωρίς «κύκλους» και «διαρροές» όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στη Real. Είναι αλήθεια ότι συνεργάτες, κύκλοι, συγγενείς και τα μέσα που απηχούν τις απόψεις του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, επιδίδονται σε κατεδαφιστική κριτική στον άνθρωπο που βρέθηκε στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ και με δική τους ευθύνη.
Ο «Ζήκος» όπως αποκαλεί ο Θανάσης Καρτερός το Στέφανο Κασσελάκη σε άρθρο του, βοηθήθηκε τουλάχιστον από την αδράνεια (;) του συστήματος Τσίπρα να ανέλθει στην ηγεσία. Προκειμένου να κοπεί ο δρόμος στην Εφη Αχτσιόγλου.
Το σύστημα Τσίπρα προστάτευσε μέχρι εκεί που δεν παίρνει τον «πάπα της Κ.Ο» όπως αποκαλεί το Νίκο Παππά επίσης ο κ. Καρτερός. Ο επονομαζόμενος από το κυβερνητικό στρατόπεδο ως «13-0» ώστε να μην ξεχνιέται η καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο, είχε εξαντλήσει όλες τις μεθόδους για να εγκαθιδρυθεί η εξουσία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην πρωθυπουργός εξάλλου κατέστησε προσωπικά τον Παύλο Πολάκη, «πολιούχο» του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάστη του πολιτικού συστήματος με την εχθροπάθεια, τις προσωπικές εμμονές, το σύνδρομο ανωτερο- κατωτερότητας και την αυτοναγόρευση του σε διώκτη της διαπλοκής.

Ο φόβος και των τριών που πρωταγωνιστούν στο νέο δράμα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των κυρίων Παππά, Κασσελάκη και Πολάκη είναι αυτός που αποκαλύπτει ο συγγραφέας της προεδρικής συνέντευξης στη Real της Κυριακής.
Όταν καταγγέλλει «σχέδιο για ένα νεφελώδες κεντροαριστερό σχήμα – «κουρελού», που φιλοδοξεί να συστεγάσει ηττημένα πολιτικά σχέδια, είτε μιλάμε για το όλον ή ένα τμήμα του ακόμα και σήμερα σημιτικού ΠΑΣΟΚ, είτε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς».
Σχέδιο που περιλαμβάνει τον Αλέξη Τσίπρα, την Ολγα Γεροβασίλη το Σωκράτη Φάμελλο, ίσως ακόμη και Αχτσιόγλου και Χαρίτση, αλλά αποκλείει τους ιδίους.

Κρατώντας με νύχια και δόντια τον ΣΥΡΙΖΑ έστω ως κόμμα Κασσελάκη, θεωρούν ότι μικραίνουν τις πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου, ή ότι θα μπορούν να εκβιάσουν τους όρους του. Οι συμπληρωματικοί Π. Πολάκης και Ν. Παππάς γνωρίζουν από παλιά και από πρώτο χέρι τους υποστηρικτές και χορηγούς τέτοιων σχεδίων και είναι φυσικό να ανησυχούν και να φροντίζουν για το δικό τους μέλλον.

Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: