Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Γιατί είναι... καβάλα στ΄ άλογο ο Μητσοτάκης στην Ευρώπη

Η επανεκλογή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αποτελεί νίκη μόνο για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και για την Ελλάδα.
Ο Μητσοτάκης έκανε αγώνα για την Ούρσουλα και οι... απαιτήσεις της Ελλάδας είναι μεγάλες από το νέο ανακάτεμα της τράπουλας.
Δεν μας αρκεί μόνο ένα πολύ καλό χαρτοφυλάκιο, ενώ από την άλλη πλευρά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να... εμβαθύνει η Ελλάδα στα ευρωπαϊκά θέματα, με στόχο την ανάληψη της προεδρίας το 2029 από τον Έλληνα Πρωθυπουργό!
Η αδύναμη θέση στην οποία βρίσκονται ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς, αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, ανεβάζουν αισθητά τις μετοχές του Μητσοτάκη, ο οποίος... μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας και πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, "μοίρασαν" τις θέσεις στο νέο διοικητήριο των Βρυξελλών.

Τα τελευταία 5 χρόνια ο Μητσοτάκης πήρε ένα γενναίο Ταμείο Ανάκαμψης, κινητοποίησε τους Ευρωπαίους σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές εντάσεις και διαφορές και ενίσχυσε περαιτέρω τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με φόντο τις δραματικές εξελίξεις που επέφερε η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. 
Η Φον ντερ Λάιεν έχει υποχρέωση τόσο στον Μητσοτάκη όσο και στην Ελλάδα και θα είμαστε εδώ για να δούμε πόσα περισσότερο μπορούμε να κερδίσουμε και τι περισσότερο θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει από αυτά που θα πάρουμε.

Πάντως, ο Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι... καβάλα στ΄ άλογο!
 
Αν του βγουν και οι κινήσεις στο εσωτερικό στα ζητήματα της ακρίβειας και της υγείας, τότε, το 2027 θα είναι εκ νέου ρυθμιστής των εξελίξεων στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. 
Αν μεταπηδήσει το 2029 στην Ευρώπη, τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν ή να συμβούν...

Λουκάς Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: