δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής το μεσημέρι της Τετάρτης, την ίδια ώρα, που στις Βρυξέλλες η Κομισιόν έδινε στη δημοσιότητα την έκθεσή της για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, το 2024.
Μετά από μια μακρά περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση καλούνταν συστηματικά να απαντήσει στα «πυρά» της αντιπολίτευσης για το κράτος δικαίου στη χώρα... επί των ημερών της, το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για μια θετική έκθεση, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα καταγράφει υψηλές επιδόσεις στην αξιολόγηση της, καθώς διαπιστώνεται πρόοδος σε όλες τις συστάσεις που είχε διατυπώσει η Επιτροπή στην περσινή Έκθεσή της.
Σημείο αναφοράς για το κυβερνητικό επιτελείο, οι αλλαγές, που προωθούνται στον χώρο της δικαιοσύνης και ιδιαιτέρως, η νομοθετική παρέμβαση με την οποία εξασφαλίζεται η συμμετοχή της ίδιας της Δικαιοσύνης στην επιλογή της ηγεσίας της, μια μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει εμβληματική και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει ως ιδιαίτερα σημαντική πρόοδο.
Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει σημαντικά βήματα στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας απονομής της, μέσω της αναθεώρησης του Δικαστικού Χάρτη και του Κανονισμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και την προτεραιότητα που έχει δοθεί στην αξιοποίηση του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου.
Επιπλέον, αναγνωρίζεται πρόοδος στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς με απτό και μετρήσιμο τρόπο, μετά την ενίσχυση των διατάξεων για την ποινική ευθύνη νομικών προσώπων και τη δωροδοκία, επισημαίνεται η αρτιότητα της νομοθεσίας για το πόθεν έσχες που επιτρέπει την πραγματοποίηση ελέγχων, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για την ενίσχυση της διαφάνειας στις διαδικασίες δημοσίων προμηθειών.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Έκθεση της Επιτροπής διαπιστώνει σημαντική πρόοδο στην ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης, την προστασία των δημοσιογράφων, την ενίσχυση της διαφάνειας γύρω από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και την προστασία της ελευθερίας του λόγου και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος από τις κακόβουλες αγωγές μετά και την πρόσφατη κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμισης από τον Ποινικό Κώδικα.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας, με την αύξηση του χρόνου δημόσιας διαβούλευσης και τη μείωση των τροπολογιών. Βελτιώσεις εντοπίζονται και στη συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών μέσω της εγκαθίδρυσης δομημένου διαλόγου που θα οδηγήσει σε σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της δραστηριότητάς τους.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κομισιόν, για το 2024, στην Ελλάδα απευθύνονται τέσσερις συστάσεις, με τη χώρα να συγκαταλέγεται, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, στους υψηλότερους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την κυβέρνηση αναδεικνύεται το γεγονός ότι 18 κράτη μέλη δέχονται στη φετινή έκθεση περισσότερες συστάσεις από την Ελλάδα και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται χώρες, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, εμφανίζει βελτίωση, μαζί με χώρες, όπως το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Κροατία.
Προφανώς, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η Έκθεση καταγράφει σειρά συστάσεων αλλά και παρατηρήσεων, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, με τις συστάσεις αυτές να αποτελούν ουσιαστικά έναν οδικό χάρτη προτεραιοποίησης των παρεμβάσεων, που προωθούνται σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής. Μάλιστα, για το λόγο αυτό, έχει συσταθεί διυπουργική Task Force υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων (Δικαιοσύνης, Μετανάστευσης, Εσωτερικών, Τύπου και Ενημέρωσης) που διασφαλίζει την προώθηση των απαιτούμενων πρωτοβουλιών με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης.
«Η φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι προσπάθειές μας για να φέρουμε την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη αποδίδουν και φέρνουν καρπούς, δεν επαναπαυόμαστε καθώς υπάρχουν κι άλλα κρίσιμα πεδία στα οποία πρέπει να επιταχύνουμε και να βελτιωθούμε» επεσήμανε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης σημείωσε ότι «η συστηματική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαρκή ενίσχυση του Κράτους Δικαίου, αποδίδει και επικυρώνεται με επίσημο και έγκυρο τρόπο».
Για δικαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης «για περισσότερη διαφάνεια, ευελιξία του κράτους, ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και προστασία της ελευθερίας του Τύπου», έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου