Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Προστάτης και καλοκαίρι: Τι να προσέξω

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που υπάρχει μόνο στους άνδρες. Πήρε το όνομά του από τον Ηρόφιλο, έναν Έλληνα γιατρό της Αλεξάνδρειας του 3ου π.X. αιώνα, επειδή «προΐσταται», βρίσκεται δηλαδή μπροστά από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την αρχική μοίρα της ουρήθρας.
Το βάρος του κυμαίνεται, ανάλογα με την ηλικία, από 7g έως 16g και μοιάζει με κάστανο. Είναι όργανο του αναπαραγωγικού συστήματος και λειτουργία του είναι η παραγωγή του προστατικού υγρού. Περιέχει μυς που υποβοηθούν την εκσπερμάτιση, συμβάλλει στη μεταφορά των σπερματοζωαρίων, στη ρευστοποίηση και την αποβολή του σπέρματος, συνεισφέροντας έτσι στη διαδικασία της γονιμοποίησης.
Τι ισχύει όμως για το καλοκαίρι; ...Ένα καλοκαιρινό μπάρμπεκιου είναι μάλλον απίθανο να σας κάνει να σκεφτείτε την ουροδόχο κύστη σας και η πισίνα μπορεί να μη σας φέρει καν στο μυαλό το ουροποιητικό σας σύστημα, αλλά αυτές οι εξωτερικές καλοκαιρινές δραστηριότητες λίγο πολύ σχετίζονται και με τον προστάτη σας. 
Η θερμότητα προκαλεί τα όργανα του σώματος να αντιδρούν με τρόπους που δεν σκεφτόμαστε. Όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται, περισσότερο αίμα ρέει στο δέρμα, μεταφέροντας θερμότητα στην επιφάνεια (το αποτέλεσμα είναι ο ιδρώτας, που σας δροσίζει καθώς εξατμίζεται). Εν τω μεταξύ, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται όταν η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει, με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και άλλες αλλαγές.
Αυτές οι αλλοιώσεις – ειδικά το μέρος της εφίδρωσης – επηρεάζουν έντονα τον τρόπο λειτουργίας του ουρολογικού συστήματος το καλοκαίρι. Οι καλοκαιρινές σας συνήθειες – από το τι τρώτε μέχρι το τι κάνετε – μπορούν να παίξουν ρόλο στη διαχείριση αυτού. Απολαύστε, λοιπόν, τους θερμότερους μήνες έχοντας κατά νου κάποιες μικρές αλλά πολύτιμες συμβουλές. 
«Ο προστάτης αποτελεί συχνή πηγή προβλημάτων για τον άνδρα, καθώς, από νεαρή ηλικία, εκτίθεται σε μικροβιακές λοιμώξεις και φλεγμονές όπως η προστατίτιδα.
Με την πάροδο του χρόνου (συνήθως μετά τα 50) εμφανίζεται η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.
Η πιο σοβαρή ασθένεια όμως, που μπορεί να εμφανιστεί είναι ο καρκίνος του προστάτη. Αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες στο δυτικό κόσμο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά από αυτόν του πνεύμονα», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Καραμάνης Διευθυντής Ουρολόγος στο Metropolitan Hospital.

Πώς θα προστατέψετε τον προστάτη σας στη διάρκεια του καλοκαιριού

Αναπληρώστε τα υγρά που χάνετε με τον ιδρώτα

Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να χάσει έως και δύο λίτρα μέσα σε μια ώρα σωματικής δραστηριότητας κατά την εφίδρωση, ενώ το σώμα χρειάζεται αυτό τα υγρά για να ξεπλύνει τις τοξίνες και τα απόβλητα των βακτηρίων. Εάν δεν εκτελεστεί αυτή η λειτουργία, τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις) στα νεφρά, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Το Institute of Medicine συμβουλεύει τους άνδρες να καταναλώνουν περίπου 13 φλιτζάνια υγρών την ημέρα, ενώ οι γυναίκες εννέα – σε αυτά περιλαμβάνονται τα υγρά που βρίσκονται στα τρόφιμα.

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Το καλοκαίρι, η έξοδος με φίλους, πίνοντας ποτά, θεωρείται από τις πιο χαλαρωτικές καταστάσεις. Κι ενώ μπορεί να είναι ό,τι πιο αντιστρές όλο αυτό, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει το ήπαρ και να διεγείρει τον προστάτη στους άντρες. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κρατά τον προστάτη σε κατάσταση διόγκωσης, οδηγώντας τελικά σε προστατίτιδα. Οι άντρες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 200 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα. Θυμηθείτε, πριν απολαύσετε το δεύτερο ποτό, πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό για να διατηρήσετε την ενυδάτωση ισορροπημένη. Το αλκοόλ, ως διουρητικό, επιταχύνει την αφυδάτωση και αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά, οι οποίες εμφανίζονται όταν υπάρχει υψηλότερος κορεσμός μετάλλων και αλάτων στα ούρα.

Παρακολουθήστε τα ούρα σας για ενδείξεις

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταλάβετε εάν είστε αφυδατωμένοι πέρα ​​από τη δίψα, συμπεριλαμβανομένης της ζάλης και της κόπωσης. Πριν φτάσετε σε αυτό το σημείο, ένας έλεγχος χρώματος ούρων μπορεί να δώσει ενδείξεις. Τα υγιή, καλά ενυδατωμένα ούρα είναι διαυγή ή ωχρά. Τα χρυσά ή μελί ούρα υποδηλώνουν αφυδάτωση. Εάν τα ούρα είναι ροζ ή πορτοκαλί, μπορεί να υποδηλώνουν αιματουρία ή αίμα στα ούρα, λόγω λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, διόγκωσης προστάτη ή πέτρας στα νεφρά.

Ελαττώστε τη σεξουαλική σας ζωή

Οι ασθενείς που πάσχουν από προστατίτιδα πρέπει να ελαττώσουν λίγο τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, καθώς η μέτρια σεξουαλική δραστηριότητα βοηθά στην ανακούφιση της προστατίτιδας. Η υπερβολική συχνότητα μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του προστάτη, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Το να πίνουν άφθονο νερό βοηθά στη διάλυση των ούρων και μειώνει τον ερεθισμό στον προστάτη, ενώ καθαρίζει και την ουρήθρα.

Μην κρατάτε τα ούρα σας για πολλή ώρα

Συχνά, λόγω διαφόρων παραγόντων, όταν παρουσιάζεται η ανάγκη για ούρηση, μπορεί κάποια άτομα να την καθυστερούν για πολλή ώρα, επιτρέποντας στα βακτήρια να εισέλθουν στον προστάτη και να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξή τους. Η καθυστέρηση της ούρησης μπορεί να προκαλέσει διάταση της ουροδόχου κύστης, οδηγώντας σε προβλήματα ούρησης και εκσπερμάτισης, και τελικά σε προστατίτιδα.

Σοφία Κωστάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: