Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Ποιοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς;

Όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τόσο πληθαίνουν οι θρήνοι και οι ιερεμιάδες για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, και την πιθανότατη έλευση Τραμπ στις ΗΠΑ.
Τελευταία επιβεβαίωση στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη χωρίς εκρήξεις Πορτογαλία, η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκίστικου κόμματος «Τσέγκα» («Αρκετά») το οποίο έφτασε στο 18% από το 7%, αυξάνοντας τη δύναμή του κατά 36 έδρες.
Η ρητορική του είναι εξόχως αντιμεταναστευτική, παρότι η Πορτογαλία συγκριτικά με την υπόλοιπη Ε.Ε. έχει ελάχιστους μετανάστες - 4,9 ανά χίλιους κατοίκους. Το Τσέγκα ήδη έχει συνασπισθεί με τα ακροδεξιά αντιμεταναστευτικά κόμματα της Ευρώπης, όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και η Εναλλακτική για τη Γερμανία...
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ τον Τραμπ ενισχύουν αυτοί που θεωρητικά «δεν θα έπρεπε», όπως φυλετικές και εθνικές μειονότητες των μαύρων και των λατινογενών. Αντιθέτως, τον Μπάιντεν προτιμούν οι «ένοχοι» κατά τη woke κουλτούρα, λευκοί, ανωτέρου οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου.
Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. κάπως αργά, και σαφώς ωφελιμιστικά, κατάλαβαν ότι παίζονται οι θέσεις τους. Είτε θα αντικατασταθούν από ακροδεξιούς είτε θα έχουν σκληρή αντιπολίτευση στην ΕΕ. Πολύ σκληρότερη από την καταρρέουσα Αριστερά, η οποία έχει αντικαταστήσει τον αγώνα υπέρ των φτωχικών ευρωπαϊκών στρωμάτων με τον δικαιωματισμό και την άκριτη φιλομεταναστευτική πολιτική.
Στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποσκοπεί και η συμφωνία που υπέγραψαν οι έξι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με την Αίγυπτο, ύψους 7,4 δισ. ευρώ.
Η Αραβική χώρα πιέζεται από τις μεταναστευτικές ροές από την κεντρική Αφρική, και στην Ευρώπη εκφράζεται αγωνία μήπως ανοίξει ένας ακόμη διάδρομος παράνομης μετανάστευσης. Και τώρα θα γίνει μέσω της Κρήτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας.
Υπάρχουν βέβαια και οι «ευαίσθητοι» αλληλέγγυοι. Μια εξ αυτών έλαμψε πάλι χθες με ανάρτησή της. Πρόκειται για τη γνωστή για τα ανθελληνικά κρεσέντο της, Ολλανδή ευρωβουλευτή Σόφι ιντ΄Βελτ.
Φόρτσα δυσαρεστημένη για τη συμφωνία, τη χαρακτήρισε ως «δωροδοκία σε δικτάτορα», ενώ την προσπάθεια αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης τη χαρακτήρισε ως «κράτηση ανθρώπων μακριά από την Ευρώπη, χωρίς ερωτήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Δεν την αναφέρουμε ως… μεγάλη προσωπικότητα που αξίζει μνείας ο λόγος της.
Την αναφέρουμε ως χαρακτηριστικό δείγμα τρόπου σκέψης που έκανε την Ευρώπη ξέφραγο αμπέλι, δημιούργησε γκέτο στις μεγαλουπόλεις, και έθρεψε την ακροδεξιά.
Και βεβαίως η συγκεκριμένη αναφορά της περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρίσκεται στα χείλη όλων των αλληλέγγυων, αφού με αυτή την ρητορεία συγκινούν τον εύκολο ανθρωπισμό. Το γεγονός ότι η παράνομη μετανάστευση δεν εντάσσεται στα αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ, ανθρώπινα δικαιώματα, δεν τους πτοεί. Αρκεί που ετσιθελικά οι ίδιοι την εντάσσουν σε αυτά.
Δεν είναι οι μόνοι υπαίτιοι παράγοντες, αλλά είναι από τους βασικούς, της γιγάντωσης της ακροδεξιάς. Παρόλα αυτά παρουσιάζονται ως οι ορκισμένοι αντίπαλοι και εχθροί της. Στην πρόθεση προφανώς και είναι – ας μην τους το στερήσουμε. Αλλά με την πρακτική τους υποβοηθούν την ανάπτυξη της.

Έγραφε ένας οργανωτής συγκέντρωσης για τους μετανάστες την περασμένη Παρασκευή: «…Αυτή η πολιτική έχει αγκαλιάσει συνολικά την Ε.Ε. με το επαίσχυντο σύμφωνο μετανάστευσης και Ασύλου που νομιμοποιεί τις επαναπροωθήσεις, την αποτροπή αντί για τη διάσωση στη θάλασσα (σ.σ. πάνω από 4 χιλιάδες έχει διασώσει το ελληνικό Λιμενικό), απλώνει φράχτες παντού και ανοίγει στρατόπεδα συγκέντρωσης για μαζικές απελάσεις σε χώρες εκτός Ε.Ε.».
Και συμπέρανε: «Είναι η πολιτική που ανοίγει το δρόμο στην Ακροδεξιά και τους φασίστες σε όλη την Ευρώπη». Ενώ κατέληγε αυτάρεσκα και αυτοεπιβεβαιωτικά: «… το αντιφασιστικό κίνημα τσάκισε την Χ.Α»!

Ωραίο το παρηγορητικό συννεφάκι που ζουν. Αλλά την ακροδεξιά την αναπτύσσει η εφαρμογή, και από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, της ανεκτικότητας των δικών τους ιδεών. Όσο για την Χ.Α., δεν καταλάβαμε να την τσάκισε κάποιο αντιφασιστικό κίνημα. Μια εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση ήταν, που οι ίδιοι μάλιστα την χαρακτήριζαν ακροδεξιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: