Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Η διεθνής ατζέντα και η προεκλογική «μάχη»

Την ώρα, που σύσσωμη η Ευρώπη προετοιμάζεται να καταγράψει στις κάλπες του Ιουνίου τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη των αλλεπάλληλων κρίσεων, που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να κινηθεί ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα, αφενός αυτό της διεθνούς ατζέντας, αφετέρου της προεκλογικής «μάχης» στο εσωτερικό, που σε λίγο ξεκινά.
Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει σειρά επαφών εκτός συνόρων –Βρυξέλλες, Μόντρεαλ, Τορόντο, Ουάσιγκτον– με έναν διπλό στόχο, την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας –την στιγμή, που δύο πολεμικά μέτωπα, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, είναι ανοιχτά– και την επικοινωνία της νέας συνθήκης, που δημιουργεί για τους Έλληνες της ομογένειας, η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου...
Με απαρχή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πάγια θέση στήριξης του Κιέβου σε αυτή την πολεμική αναμέτρηση, η ελληνική κυβέρνηση διατύπωσε σαφή θέση στη Σύνοδο Κορυφής, σε ό,τι αφορά στην ανάγκη η Ευρώπη να «χτίσει» την στρατηγική της αυτονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όντας στις Βρυξέλλες, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες και τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, ώστε να διασφαλιστεί η άμυνα και η ασφάλειά της.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε και στους ομολόγους του την ανάγκη κοινού βηματισμού, ζητώντας να βρεθεί τρόπος για κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, με αποζημίωση των κρατών-μελών για αμυντικό υλικό ευρωπαϊκής προέλευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμη για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Αθήνας για τις εξελίξεις στη Γάζα, τις μεγάλες απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, τασσόμενος υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης όλων των ομήρων.
Παράλληλα, με την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές, που ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, αποτελούν αιχμή στα όσα επικοινωνεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό και το νέο δημοσίευμα του Economist, που κάνει λόγο για παγκόσμια πρωτιά για την Ελλάδα στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον δείκτη Business Environment Index της Economist Intelligence Unit, για την περίοδο 2024-28, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 34η θέση διεθνώς, έχοντας κάνει άλμα 28 θέσεων, από την 62η θέση που βρισκόταν κατά την περίοδο 2014-18, με τον  Economist να αποδίδει τη βελτίωση αυτή «στον αντίκτυπο των πολιτικών της φιλικής προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνησης και έχει ήδη προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, έχει μειώσει τους φόρους και ενισχύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μετά τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στον Καναδά, σε μια επίσκεψη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, καθώς η τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά ήταν πριν από 41 χρόνια, το 1983. Σε Μόντρεαλ και Τορόντο, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό, με τον οποίο θα υπογράψει τη συμφωνία για την απόκτηση 7 νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair, κόστους 360 εκατομμυρίων ευρώ, θα έχει επαφές με την ομογένεια, καλώντας τους Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση μέσω της επιστολικής ψήφου, ενώ θα παρουσιάσει στην επιχειρηματική κοινότητα του Καναδά, τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με τη χώρα να αναδεικνύεται, όπως επισημαίνουν από το κυβερνητικό επιτελείο, ως χώρα ανοιχτή για επενδύσεις με στόχο να καταστεί ένας από τους κόμβους τεχνολογίας και logistics της Μεσογείου. 

Επαφές με επιχειρηματίες, αλλά κυρίως με την ομογένεια, αναμένεται να περιλαμβάνει και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, τις πρώτες ημέρες του Απριλίου και με αφορμή και την επέτειο της 25ης Μαρτίου, κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στον Καναδά. Και στην αμερικανική πρωτεύουσα, η επιστολική ψήφος και η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού, θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα.

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα θα σημάνει ουσιαστικά την επιστροφή στην εσωτερική ατζέντα και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Το διήμερο 5-7 Απριλίου, οπότε θα διεξαχθεί το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, θα επιχειρηθεί να δοθεί το έναυσμα της προεκλογικής «μάχης», με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση όλων των δυνάμεων, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση των ευρωψηφοδελτίων.

Η κάλπη των ευρωεκλογών μπορεί να μην έχει χειροπιαστά αποτελέσματα για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ωστόσο, πρόκειται, όπως έχει επισημανθεί, για μια εθνική κάλπη, όπου η κυβέρνηση θα αναμετρηθεί, κατά κύριο λόγο, με τα πεπραγμένα της.

Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το διακύβευμα τόσο για την ευρωπαϊκή εκπροσώπηση της χώρας –υπενθυμίζοντας για παράδειγμα το αγροτικό ζήτημα και την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει ισχυρή στους κόλπους του ΕΛΚ– όσο, όμως και για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό.

Το κυβερνητικό αφήγημα για επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, στον απόηχο των νομοσχεδίων, που έχουν ήδη ψηφιστεί –όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, οι αλλαγές στη δικαιοσύνη, η ψηφιοποίηση του κράτους και η λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ξένων πανεπιστημίων στη χώρα– και την ενίσχυση υγείας και παιδείας, θα περιλαμβάνει και την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ξεπερνά από την 1η Απριλίου τα 800 ευρώ.

Σε πρώτο πλάνο, αναμένεται να διατηρηθεί όλο το επόμενο διάστημα και το ζήτημα της ακρίβειας, με την κυβέρνηση να μιλά για τα πρώτα αποτελέσματα, που καταγράφουν ήδη τα μέτρα, που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. 

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: