Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Πότε ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Δώδεκα πολίτες έχουν ήδη υποβληθεί σε απογευματινό χειρουργείο, σε ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία που έχουν μπει στο πρόγραμμα, ενώ για τους τέσσερις πρώτους ασθενείς η επέμβαση ήταν δωρεάν καθώς περίμεναν πολύ καιρό, μια συμβολική προσφορά του υπουργείου στα εγκαίνια των απογευματινών χειρουργείων αλλά και προαναγγελία για τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία που έπονται και σαφώς αναμένονται με λαχτάρα.
Συνολικά 103.000 ακόμη άτομα βρίσκονται στη λίστα αναμονής περιμένοντας επί μήνες ή και χρόνια και σίγουρα τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία αποτελούν μια λύση ζωής. Στόχος του υπουργείου Υγείας, να καταβάλει το ίδιο 60 εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, δίνοντας... προτεραιότητα σε περιστατικά που βρίσκονται στη λίστα πάνω από 12 μήνες.
Κι ενώ θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η πρόταση από τα κεντρικά της Αριστοτέλους θα ευοδωθεί, στο υπουργείο ετοιμάζονται να υποβάλουν τη σχετική πρόταση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα περί το τέλος Απριλίου, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέδριο την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκλειδώσει την έγκριση για χρηματοδότηση.

«Δεν έχουμε συμφωνήσει με την Επιτροπή για τα απογευματινά χειρουργεία και το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο. Είμαστε στη φάση που ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε το αίτημα κατά τον νόμιμο τρόπο και να εξεταστεί από τις Ευρωπαϊκές Αρχές η επιλογή ή όχι αυτού του προγράμματος και η νόμιμη σύνδεσή του με κάποια από τις υφιστάμενες δράσεις» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι τα πρώτα δωρεάν χειρουργεία θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το Πάσχα. Η κυβέρνηση θα δεσμεύσει ένα ποσό της τάξης των €60 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο σε συνδυασμό με τα κονδύλια για την ανακαίνιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας θα ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό άλλωστε υπογράμμισε την Τρίτη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων συναντήσεών τους.

«Παρόλο που βρισκόμαστε στη δοκιμαστική φάση έχουμε μεγάλη συμμετοχή. Όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας την πρώτη εβδομάδα σχεδόν έχουν ξεκινήσει απογευματινά χειρουργεία και μέχρι τις αρχές Απριλίου τα 74 νοσοκομεία θα έχουν μπει, και ειδικά όταν αρχίσει το πρόγραμμα με τα χρήματα του RRF που θα καλύπτει τα περιστατικά που είναι σε αναμονή υπολογίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων θα μπει στο πρόγραμμα. Δεν θα μπουν νοσοκομεία που δεν έχουν και τόση σημασία να μπουν δηλαδή δεν έχουν και τόσο ανεπτυγμένο χειρουργικό τομέα, κάποια που είναι νοσοκομεία μαζί με κέντρα υγείας» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Εντός του Μαΐου θα ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε αναμονή περισσότερο από τέσσερις μήνες, θα δοθεί προτεραιότητα στα περιστατικά που περιμένουν περισσότερο καιρό και χωρίς να μπορεί κάποιος να υπερπηδήσει αυτή τη σειρά.

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2025 θα καλύπτει το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι μέχρι να καλυφθούν τα περιστατικά αυτά που έχουν μεγαλύτερη αναμονή που η αναμονή αυτή δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο εξαιτίας της πανδημίας. Επειδή θα είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των περιστατικών θεωρούμε ότι όλος ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων θα καλυφθεί με αυτούς που είναι στην αναμονή και με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης» κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σοφία Κωστάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: