Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Γιατί «μετράει» ο Μητσοτάκης στο εξωτερικό και ποιους... ενοχλεί

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποδειχθεί σε ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά για τη λήψη αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελώντας μαζί με τον Μακρόν ένα πολύ ισχυρό δίδυμο με έντονη παρέμβαση στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Κάθε παρέμβαση του στα ευρωπαϊκά δρώμενα μέσω συνεντεύξεων του αναδεικνύεται και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο
Ήταν από τους εμπνευστές της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, πρόβλεψε πολύ νωρίς τις δραματικές συνέπειες από την έκρηξη της τιμής του φυσικού αερίου, όταν ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία και τελικώς με... χίλια ζόρια και μετά από πολλούς μήνες, οι Βορειοευρωπαίοι είπαν ναι στην πρόταση για το πλαφόν στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Επιπλέον, πριν από μερικές ημέρες ανέβασε και άλλο τις "μετοχές" του, με τη Σύνοδο του Καΐρου... όπου η Ευρώπη αποφάσισε τη διάθεση κονδυλίων 7,4 δισ. ευρώ στην Αίγυπτο για να διαχειριστεί την ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από τη φυγή Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, προς τα εδάφη της. Ήταν εκεί με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Μητσοτάκης έχει κερδίσει μια θέση στο... Τσάμπιονς Λιγκ των Ευρωπαίων ηγετών και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο. Ωστόσο, το μόνο που έμεινε στα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη συμμετοχή Μητσοτάκη στη σύνοδο αυτή, ήταν το... σβήσιμο του στίγματος του πρωθυπουργικού αεροσκάφους και η επίσημη επίσκεψη του στη Σίβα, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ελλάδα των αρχαίων χρόνων, κατόπιν πρόσκλησης του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ "είδε" ιδιωτική επίσκεψη για... αναψυχή σε ακριβό ξενοδοχείο και αμέσως "ξύπνησε" μνήμες από τις... επίσημες επισκέψεις του Τσίπρα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην "Ντισνέιλαντ" των Παρισίων και στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα! Ό,τι και να πει κανείς με την υποκρισία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των λοιπών, είναι λίγο...

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, όπου αναφέρθηκε στις τρεις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη
Η πρώτη αφορά τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ώστε να αποκτήσει ισχυρή άμυνα μέσα από την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, για να απαντήσει στις απειλές της Ρωσίας.
Η δεύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, κυρίως σε σχέση με την Κίνα, αλλά με ουσιαστικό ζητούμενο και τη βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.
Η τρίτη πρόκληση σχετίζεται με την ενίσχυση του τομέα της γεωργίας και των αγροτών, σε μια εποχή όπου η επισιτιστική ασφάλεια βρίσκεται πολύ χαμηλά στην ατζέντα της Ευρώπης. Εν ολίγοις, ο Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υιοθέτηση πολιτικών, ώστε να ενισχυθεί η αυτάρκεια της Ευρώπης σε τρόφιμα, παράλληλα με την προσπάθεια για να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης και αμυντικά πολύ ισχυρή.

Ο Μητσοτάκης ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε επίπεδο ποσοστών μέσα στην Ευρώπη. Οι κατά καιρούς παρεμβάσεις του, τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας με τη δική του σφραγίδα και ο πολύ υψηλός βαθμός αξιοπιστίας της χώρας μας, φαίνεται ότι έχουν... ενοχλήσει πάρα πολλούς. Οι ντόπιοι υπονομευτές σε συνεργασία με κάποια... αδελφάκια τους στην Ευρώπη, προσπαθούν με κάθε τρόπο να χτυπήσουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και κυρίως αυτούς που έχουν ανεβάσει θεαματικά τις "μετοχές" τους.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα λοιπά γκρουπούσκουλα και μερικοί ακόμη... νάνοι, προσπαθούν να μειώσουν τον Μητσοτάκη, μειώνοντας την Ελλάδα και υπονομεύοντας την Ευρώπη. Ούτε... πράκτορες του Πούτιν να ήταν!
Εξάλλου, η στήριξη της Ουκρανίας με την ταχεία προμήθεια και παράδοση πυρομαχικών, η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, η Μέση Ανατολή και τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, αποτελούν τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, θα συζητηθεί η κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης με φόντο την έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων και τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς και η πορεία του τραπεζικού τομέα. Παράλληλα, επειδή πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές, θα γίνει και ένα τελευταίο "τσεκάρισμα" στις εξελίξεις γύρω από το Μεταναστευτικό, το οποίο μαζί με την ακρίβεια, αποτελούν δύο ζητήματα που τείνουν να οδηγήσουν σε ενίσχυση της αντισυστημικής ψήφου.


Λουκάς Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: