Έργο του Αλέκου Φασιανού. Πηγή φωτ.: Facebook/ Έλληνες Ζωγράφοι - Greek painters
Στον πίνακα, στην κεντρική φωτογραφία του παρόντος σημειώματος, θαρρείς πως η μπλε ανθρώπινη φιγούρα αιωρείται μαζί με τον χαρταετό. Χαρακτηριστικό της γραφής του Φασιανού, άλλωστε, οι μορφές κινούνται κι αποκτούν ζωή, με τρία βασικά θέματα της γραφής του –διαμορφωμένης στις αρχές της δεκαετίας του ’60– που έμειναν αναλλοίωτα στη διάρκεια της πορείας του, τον άνθρωπο, τη φύση και το περιβάλλον.
Η ανύψωση που συμβολίζει ο χαρταετός, μα και η ένωση, έχει καταγραφεί και στη λογοτεχνία. Ανατρέχω στο διήγημα της Κύπριας συγγραφέως Μαρία Πυλιώτου, με τίτλο «Χαρούμενοι χαρταετοί», που αναφέρεται στην κατάσταση που ακολούθησε μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 και το διαχωρισμό των Ελληνοκύπριων από τους Τουρκοκύπριους, και παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα:
«Χαρούμενα και τα δυο ανέβηκαν στην ταράτσα. Ο αέρας πρωινός - δροσερός φυσούσε από το Νότο. Και νάτος κιόλας ο χαρταετός όμορφος - καμαρωτός να πετά κι όλο να τραβά κατά το Βορρά. Ο σπάγκος ήταν μακρύς και γερός. Τον άφησαν όλο. Πόσο όμορφα νιώθανε. Σαν τον παλιό καλό καιρό.
Ξαφνικά λίγο πιο κάτω κατά το Βορρά, λίγο πιο πέρα από τη ''γραμμή'' από μια άλλη ταράτσα αντίκρυ, δυο άλλα παιδιά κουνούσαν τα χέρια χαρούμενα και ξεφώνιζαν. […]
[…] Δυο ταράτσες, τέσσερα παιδιά, μια ''γραμμή'' ανάμεσά τους κι ένας χαρταετός. Ακόμα κι ένα νήμα γερό που ξεκινά από τούτα τα παιδιά και φτάνει με το χαρταετό ως τ’ άλλα».
Ελεύθερη συνυποδηλωτικά η ψυχή καθώς ελεύθερα και δίχως όρια πορεύεται ο χαρταετός. Σαν χρωματιστά άνθη που ξεφυτρώνουν και πορεύονται στον ουρανό - η εικόνα τους αυτή, κάθε φορά, ανασύρει συναισθήματα από τα πρώτα μας πετάγματα του χαρταετού. Διότι, στην εκπλήρωση της επιθυμίας και των ονείρων, τα όρια υπερβαίνονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου