Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Μόνος εναντίον όλων

Ο πρωθυπουργός βάλλεται πανταχόθεν και όχι μόνον αντέχει, αλλά τους κερδίζει κιόλας. 
Αυτοί που του επιτίθενται και επιζητούν την ήττα του είναι πρώτα - πρώτα εκείνοι οι κακομαθημένοι ολιγάρχες που θέλουν να συγκυβερνούν. Να επαναποκτήσουν το μερίδιο που είχαν στην πολιτική εξουσία και το έχασαν.
Δεν είναι μόνον τα λεφτά. Πλούσιοι υπάρχουν πολλοί. Οι ολιγάρχες επιθυμούν και εξουσία. Ο εκάστοτε πρωθυπουργός πριν αποφασίσει κάτι σημαντικό είτε να ρωτά τη γνώμη τους είτε... να προσπαθεί να την ανιχνεύσει. Αυτή είναι η πραγματική συγκυβέρνηση. Στον βαθμό λοιπόν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει πως οι πολιτικοί με τους μεγάλους επιχειρηματίες έχουν διακριτούς ρόλους και τις αποφάσεις τις λαμβάνει η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση, οι ολιγάρχες τον έβαλαν απέναντι. Πρώτος στόχος η φθορά του, δεύτερος στόχος η ήττα του και η περιθωριοποίησή του. Θέλουν στη θέση του έναν βολικό και «συνεργάσιμο» πολιτικό.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον πολεμούν και το Κρεμλίνο με τον Ερντογάν.
Από την πρώτη στιγμή πήρε τη σωστή θέση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που βοήθησε σημαντικά στην αναβάθμιση της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Τα κέντρα εξουσίας, το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, εκτίμησε πως η πατρίδα μας είναι μια σταθερή και αδιαπραγμάτευτη σύμμαχος. Γι΄αυτό μας προέκυψε η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα, η Σούδα. Αυτή η στάση των ΗΠΑ - αποτέλεσμα της πολιτικής Μητσοτάκη - δεν ενόχλησε μόνο το Κρεμλίνο, αλλά και τον Ερντογάν, που είδε στην αναβάθμιση της Ελλάδα ένα ανάχωμα στα επεκτατικό του σχέδια. Όπως του κακοφάνηκε και ο εξοπλισμός της πατρίδας μας με τα Ραφάλ και τις γαλλικές φρεγάτες.
Και αυτοί επιζητούν την πτώση Μητσοτάκη. 
Σε πρώτη φάση τη φθορά του σε δεύτερη φάση την ήττα του. Κοινός βηματισμός με τους εγχώριους ολιγάρχες. 
Κλασσικό παράδειγμα φθοράς της ελληνικής κυβέρνησης στη διεθνή κοινή γνώμη, η απάτη με τους 38 και τη νεκρή Μαρία στη νησίδα του Έβρου, μια υπόθεση που κατέρρευσε με πάταγο, αλλά η ζημία είχε γίνει. Με πολύ ενδιαφέρον περιμένω να δω την πηγή των υποκλοπών και τη σχέση αυτής της πηγής με την «αποκαλυπτική» δημοσιογραφία. Πάντως, να είμαστε σίγουροι πως το Κρεμλίνο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα προσπαθήσει να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Σημειώστε το!

Υπάρχουν και τα πιόνια που εξυπηρετούν όλα αυτά τα ημεδαπά και αλλοδαπά συμφέροντα. Ιδεοληπτικοί και αργυρώνητοι, ανυπόληπτοι και ξεχασμένοι, εντελώς ανόητοι ή πονηρά ανόητοι, φανεροί αντίπαλοι ή εσωτερικοί υπονομευτές, όλοι αυτοί βυσσοδομούν κατά του Μητσοτάκη. Υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων για την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Απέναντι σε όλους αυτούς τι αντιπαρατάσσει ο πρωθυπουργός; 
Το κυβερνητικό του έργο, το οποίο, γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο, οφείλει να το ολοκληρώσει. Αυτό είναι που του προσφέρει την υποστήριξη από την πλειοψηφία των πολιτών, αυτό είναι που τον στηρίζει στον πόλεμο που δέχεται, έναν πόλεμο χωρίς κανόνες. 
Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και υποθέτω πως «έχουσι γνώσιν οι φύλακες» και είναι προετοιμασμένοι για κτυπήματα κάτω από τη μέση.

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: