Ωστόσο, η αυτοδυναμία της ΝΔ αποτελεί μια πιθανότητα που δεν μπορεί να αποκλειστεί, ιδιαίτερα σε μια δεύτερη εκλογική διαδικασία με ισχυρά διακυβεύματα και έντονη πόλωση, λέει ο Θωμάς Γεράκης της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc.
Μιλά για τους συσχετισμούς και για τις οποίες μεταβολές, οι οποίες δεν δείχνουν σημάδια ενός διακριτού κοινωνικού ρεύματος... ικανού να ανατρέψει τα δεδομένα, καθώς επίσης για την επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Διακρίνει μια προσπάθεια για πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, «όχι όμως από όλους», όπως διευκρινίζει, «ούτε με συνέπεια που απαιτεί μια αλλαγή της επικοινωνιακής πολιτικής». Και εξηγεί γιατί η δημοφιλία ενός πολιτικού αρχηγού δεν καθορίζει και την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.
Διακρίνει μια προσπάθεια για πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, «όχι όμως από όλους», όπως διευκρινίζει, «ούτε με συνέπεια που απαιτεί μια αλλαγή της επικοινωνιακής πολιτικής». Και εξηγεί γιατί η δημοφιλία ενός πολιτικού αρχηγού δεν καθορίζει και την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
Ένα μήνα πριν, σε συνέντευξή σας στο Liberal, στο ερώτημα γιατί το πολιτικό σκηνικό παραμένει αμετάβλητο, είχατε απαντήσει ότι η κυβέρνηση δοκιμάζεται από την ακρίβεια, όχι από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, επειδή η ακρίβεια παραμένει, βλέπετε κάποια διαφορά στην αντοχή του κόσμου;
Αυτό που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό είναι η σταθερότητα των συσχετισμών. Οι όποιες μεταβολές που παρατηρούνται δεν φαίνονται ικανές να αλλάξουν τη γενική εικόνα και δεν δείχνουν σημάδια ενός διακριτού κοινωνικού ρεύματος, ικανού να ανατρέψει τα δεδομένα. Η κυβέρνηση πιέζεται περισσότερο εξ αιτίας των δικών της λαθών και παραλείψεων, παρά από την ύπαρξη μιας σαφώς καλύτερης εναλλακτικής πρότασης.
Η ακρίβεια σαφώς παραμένει και δοκιμάζει τις αντοχές του κόσμου. Ωστόσο, η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών στις δεδομένες συνθήκες και να την εμπιστεύεται περισσότερο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας από ό,τι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έκτοτε μεσολάβησαν πολλά δημοσιεύματα και λίστες γύρω από το θέμα των υποκλοπών, η εικόνα ωστόσο παραμένει αμετάβλητη, όπως δείχνει και η τελευταία δημοσκόπηση της Marc. Πώς το ερμηνεύετε;
Αναμφισβήτητα η εικόνα της κυβέρνησης δέχεται μια πίεση από το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, που αποτυπώθηκε στα πρόσφατα δημοκοπικά ευρήματα με τη μείωση της θετικής της αξιολόγησης κατά 1,9% και κατά 0,4% στην εκλογική απήχηση της ΝΔ. Οι υποκλοπές τραυματίζουν την κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται να αποτελούν το θέμα που μπορεί να την πλήξει καθοριστικά.
Αν και αξιολογείται ως σοβαρό θέμα, κυρίως από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν είναι ούτε το μόνο ούτε το μείζον ζήτημα που καθορίζει τη συνολική αξιολόγηση των πολιτικών δυνάμεων και την εκλογική συμπεριφορά. Οι μεγάλες ανησυχίες των πολιτών σήμερα αναδεικνύουν ως κυρίαρχο ζήτημα την ακρίβεια, που μαζί με τα ελληνοτουρκικά, την εγκληματικότητα (κακοποιήσεις ανηλίκων, γυναικοκτονίες κλπ) και τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας αποτελούν τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους περισσότερους.
Στην ίδια συνέντευξη, ερωτηθείς για τη διείσδυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινωνία, είχατε υποστηρίξει ότι «ο «πομπός» εξακολουθεί να έχει πρόβλημα αξιοπιστίας», με το 69,9% των ερωτηθέντων να αξιολογεί αρνητικά την τακτική της. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι δεν αποδίδει η πολιτική της κραυγαλέας καταγγελίας και της ατέρμονης ενοχοποίησης των αντιπάλων, γιατί δεν αλλάζει τακτική; Πώς ερμηνεύετε την εμμονή του στην ίδια ατζέντα;
Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν θα έπρεπε να απευθυνθεί σε εμένα αλλά στους αρμόδιους για τη στρατηγική και τις τακτικές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό που παρατηρώ ωστόσο, είναι μια προσπάθεια για μια πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, όχι όμως από όλους, ούτε με τη συνέπεια που απαιτεί μια αλλαγή της επικοινωνιακής πολιτικής. Το εάν αλλάξει η αξιολόγηση της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια.
Είναι πιθανή η αυτοδυναμία για τη ΝΔ, με βάση τη φωτογραφία της στιγμής, στις δεύτερες εκλογές;
Οι φωτογραφίες αυτής της στιγμής, που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις σήμερα, είναι πολύ μακριά από τις δεύτερες εκλογές. Προς το παρόν η αυτοδυναμία της ΝΔ αποτελεί μία πιθανότητα που δεν μπορεί να αποκλειστεί, ιδιαίτερα σε μια δεύτερη εκλογική διαδικασία με ισχυρά διακυβεύματα και έντονη πόλωση.
Έχει κάποια εκλογική αντανάκλαση η δημοφιλία; Το ρωτάω γιατί βλέπουμε το Ν.Ανδρουλάκη σταθερά δεύτερο σε δημοφιλία, μπροστά στον Αλ. Τσίπρα, ωστόσο τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ παραμένουν σταθερά γύρω στο 11%...
Μια γενική διαπίστωση είναι πως οι δημοτικότητες όλων των πολιτικών αρχηγών κυμαίνονται σε ποσοστά μεγαλύτερα από την εκλογική επίδοση των κομμάτων που ηγούνται. Σαφώς, η δημοτικότητα και η συνολική εικόνα των πολιτικών αρχηγών έχει την αντανάκλασή της στην πολιτική αξιολόγηση και την εκλογική συμπεριφορά. Είναι μια αναγκαία συνθήκη, αλλά όχι ικανή από μόνη της να καθορίσει τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων. Θυμίζω τη χαρακτηριστική περίπτωση Λεωνίδα Κύρκου που η πολύ υψηλή δημοφιλία του δεν μετατράπηκε ποτέ σε εκλογική προτίμηση. Η εκλογική συμπεριφορά εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων με διαφορετικό μείγμα, ανάλογα με την εκάστοτε συγκυρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου