Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Ιδιωτικοποιήσεις: Το μεγάλο στοίχημα του 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2023, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ. 
Τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ που για το 2022, δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλά και υστερούσαν σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα της περιόδου 2017 -2019, λαμβάνουν εκ νέου ώθηση.
Τα έσοδα του 2022, ύψους 516 εκατ. ευρώ προήλθαν από την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas. Βέβαια, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, δεν φέρνει μόνο έσοδα στον προϋπολογισμό, αλλά και γενικότερα οφέλη στην οικονομία. Και αυτό διότι η... Italgas, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία στο χώρο της μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου, πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα 1,9 δισ. ευρώ. Ένα ποσό που αναλογεί στο 25% των συνολικών επενδύσεων της Italgas στην Ευρώπη.
Υπό αυτό το πρίσμα δεν θα πρέπει να σταθούμε μόνο στο ύψος των ποσών που θα αντληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο 2023, αλλά και στις συνολικές επενδύσεις που θα τις συνοδεύσουν.

Ποια έσοδα περιμένουμε τους επόμενους μήνες από το τρέχον πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων; 
Στους υπολογισμούς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός πως τα έσοδα ακολουθούν με χρονική υστέρηση την επιτυχή κατάληξη των διαγωνιστικών διαδικασιών, οπότε δεν ταυτίζονται απόλυτα με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογίζονται και οι πιθανότητες εμπλοκών ακόμα μετά από την επιτυχή εξέλιξη των διαγωνισμών, όπως για παράδειγμα συνέβη με τη πώληση του ακινήτου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, όπου μέσα σε μια νύκτα τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο του οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται το ακίνητο, όπως είχε παρουσιαστεί σε σχετικό άρθρο.

Από τα προσδοκώμενα 2 δισ. ευρώ, περίπου 1,6 δισ. θα προέλθουν από τους διαγωνισμούς που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, όπως είναι οι συμβάσεις παραχώρησης της Εγνατίας οδού, περίπου 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις αποπληρωμές δόσεων από προηγούμενα deals όπως για παράδειγμα αυτό του ΟΠΑΠ, της τηλεφωνίας και των περιφερειακών αεροδρομίων και περίπου 300 εκατ. από διαγωνισμούς που βρίσκονται πολύ κοντά στο στάδιο ολοκλήρωσης ή έχουν ολοκληρωθεί όπως είναι για παράδειγμα η πώληση του 67% του λιμένος της Ηγουμενίτσας και η πρώην αμερικανική βάση των Γουρνών στην Κρήτη.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού e-Auction IX, μέσω του οποίου πωλήθηκαν πέντε σημαντικά ακίνητα όπως αυτό στη Νέα Ηρακλείτσα της Καβάλας, με μια διάφανη και αποτελεσματική διαδικασία που περιγράφεται στο ακόλουθο γράφημα του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, υπάρχουν και άλλες τρέχουσες διαδικασίες που θα συνεχιστούν και στο επόμενο έτος.

Οι σημαντικότερες διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι της Αττικής Οδού, του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, των Μαρίνων Πύλου και Αργοστολίου, του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας στο Μαρκόπουλο Αττικής, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της εισόδου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ στο Χρηματιστήριο, όπου το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει ποσοστό της τάξης του 30%.
Ο διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη Φυσικού Αερίου στην περιοχή του Πρίνου στην Καβάλα, θα καθυστερήσει καθώς παρουσιάζονται προβλήματα σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του project. Ταυτόχρονα αναμένεται η εκκίνηση του διαγωνισμού για το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας και η εκκίνηση των διαδικασιών για τη αξιοποίηση του χώρου του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η πλήρης δραστηριοποίηση της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, ή όπως είναι η διεθνής της ονομασία PPF (Project Preparation Facility), που έχει σαν σκοπό την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου με την ωρίμανση συμβάσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ενταχθεί στο αντίστοιχο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.

Αρκετά από αυτά τα έργα άπτονται των δραστηριοτήτων και των λειτουργιών του κράτους, όπως είναι για παράδειγμα η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, της υγειονομικής υποδομής της δευτεροβάθμιας Υγείας με την ανακαίνιση και αναβάθμιση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, η κατασκευή του νέου κτηρίου του Πρωτοδικείου Αθηνών, η μετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού, Χαλκίδας και Ιωαννίνων, η κατασκευή ποδηλατοδρόμου στην παραλία του Σαρωνικού καθώς και η μετεγκατάσταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) από τον Υμηττό.

Επομένως, το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ για τα επόμενα χρόνια, δεν θα αφορά μόνο αποκρατικοποιήσεις, παραχωρήσεις και πωλήσεις, αλλά και συμβάσεις στρατηγικής σημασίας που θα αξιοποιούν τα περιουσιακά στοιχεία του ευρύτερου Δημοσίου τομέα και θα αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες. Δηλαδή οι προσδοκίες από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν πλέον μόνο οικονομικό, αλλά και άμεσο κοινωνικό χαρακτήρα.

Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: