Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο, σε «νέα φάση» ο πόλεμος - Συναγερμός στην Πολωνία

Ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στο Κίεβο με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να κλιμακώνει κάνει λόγο για κλιμάκωση των επιθέσεων όσο η Ουκρανία «θα συνεχίζει τις τρομοκρατικές ενέργειες». Από πλευράς του ο Λουκασένκο γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε «κοινή στρατιωτική επιχείρηση» με τη Μόσχα. Την ίδια ώρα η Πολωνία καλεί τους πολίτες της που ζουν στη Λευκορωσία να φύγουν από τη χώρα ενώ οι πολωνικές πυροσβεστικές υπηρεσίες ελέγχουν την κατάσταση των καταφυγίων...

Τουλάχιστον 11 είναι οι νεκροί και 89 οι τραυματίες από τα σημερινά πλήγματα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αστυνομικών αρχών.

Ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ ανέφερε ότι έντεκα σημαντικές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές σε οκτώ περιοχές, εκτός από την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την ουκρανική Άμυνα, ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε σήμερα στην Ουκρανία 83 πυραύλους, εκ των οποίων οι 52 αναχαιτίστηκαν, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής.

Περίπου έξι εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, με αεροπορικές επιδρομές σε πολλές γειτονιές, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της πόλης, και ειδικότερα ισοπεδώνοντας μια παιδική χαρά στο πάρκο Τάρας Σεβτσένκο. Σε κοντινό δρόμο ο πύραυλος δημιούργησε έναν κρατήρα, ενώ ένα πτώμα βρισκόταν κάτω από μια θερμική κουβέρτα.

«Είμαι πολύ σοκαρισμένος. Έφτασα στο Κίεβο σήμερα το πρωί. Περπατούσα στο δρόμο... όταν έγιναν οι εκρήξεις», είπε ο 22χρονος Ιβάν Πολιάκοφ.

«Υπάρχει ένα πανεπιστήμιο, δύο μουσεία, δεν υπάρχει στρατιωτικός στόχος. Απλώς σκοτώνουν πολίτες», είπε η Ξένια Ριαζαντσέβα, κάτοικος της γειτονιάς.

Νωρίς το πρωί  Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία διεξήγαγε «τρομοκρατικές ενέργειες» κατά της Ρωσίας και δεσμεύτηκε για ανάλογες με τη σημερινή «σκληρές απαντήσεις» από τη Μόσχα. 

Σε τηλεοπτικά σχόλια, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα εξαπέλυσε επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της ενεργειακής, στρατιωτικής και επικοινωνιακής υποδομής της Ουκρανίας σήμερα ως αντίποινα για μια επίθεση στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας το Σαββατοκύριακο.

«Είναι προφανές ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες διέταξαν, οργάνωσαν και πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο την καταστροφή της κρίσιμης υποδομής της Ρωσίας», ανάφερε ο Πούτιν για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας. 

«Αν οι απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών συνεχιστούν στο έδαφος μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και στην κλίμακα που θα ανταποκρίνεται στις απειλές που δημιουργούνται για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλει για αυτό». 

Ρουκέτες και Λουκασένκο 

Δύο μέρες μετά την έκρηξη της γέφυρας στην Κριμαία και τις απανωτές ήττες στο ανατολικό μέτωπο, η Μόσχα επιχειρεί ρεβάνς με βροχή ρουκετών στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις που έπληξαν υποδομές και σκόρπισαν το θάνατο αλλά και το σχηματισμό κοινής στρατιωτικής δύναμης με τη Λευκορωσία. 

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η χώρα του και η Ρωσία θα αναπτύξουν μια κοινή στρατιωτική ομάδα  ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε  κλιμάκωση της έντασης στα δυτικά σύνορα της χώρας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Σύμφωνα με το BBC, οι σειρήνες της αντιαεροπορικής προστασίας είχαν ακουστεί αρκετά λεπτά νωρίτερα, ενώ επισημαίνεται ότι τα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν πολύ πιο κεντρικά από τα σημεία που πραγματοποιούνταν τα ρωσικά πλήγματα στην αρχή του πολέμου. 

Δεδομένης της συνέχισης των βομβαρδισμών, ο κυβερνήτης του Κιέβου, Ολεξίι Κουλέμπα, εξέδωσε την ακόλουθη έκκληση στο Telegram. 

«Η αεροπορική επίθεση συνεχίζεται. Ζητώ από όλους να παραμείνουν ήρεμοι και να μείνουν στα καταφύγια. Η αεράμυνα λειτουργεί. Υπάρχουν πληροφορίες για καταρρίψεις. Τονίζω ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη ο συναγερμός. Μην τον αγνοείται και μείνετε προφυλαγμένοι. Μην φωτογραφίζετε ή βιντεοσκοπείτε σημεία όπου έχουν γίνει πλήγματα ή κατεστραμμένη υποδομή. Η ζωή ανθρώπων εξαρτάται από αυτό». 

Οι εκρήξεις μεταδόθηκαν ζωντανά από το BBC καθώς συνέβησαν την ώρα που ήταν στον αέρα ο ανταποκριτής του. 

Αντίδραση Ζελένσκι 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το κύμα των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων κατά πόλεων σε ολόκληρη την Ουκρανία είχε στόχο υποδομές ενέργειας, καθώς και ανθρώπους και επιλέχθηκαν για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στους αμάχους.

Σε δήλωση μετά το ρωσικό χτύπημα στο κέντρο του Κιέβου, την Ντνίπρο, τη Ζαπορίζια και τη Λβιβ, που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι να σκοτωθούν, ο Ζελένσκι ανέφερε:

«Το πρωί είναι δύσκολο. Έχουμε να κάνουμε με τρομοκράτες. Δεκάδες βλήματα ... Έχουν δύο στόχους. Ενεργειακές εγκαταστάσεις – σε όλη τη χώρα ... Θέλουν πανικό και χάος, θέλουν να καταστρέψουν το ενεργειακό μας σύστημα.

«Εξάλειψη τρομοκρατών»

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα πρέπει να απαντήσει στην τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας εξοντώνοντας τους υπεύθυνους τρομοκράτες, σύμφωνα με το ρωσικό μέσο Politika.rs.

Ο Μεντβέντεφ, στις γραπτές του απαντήσεις, που δημοσιεύθηκαν στον λογαριασμό Telegram της Ρωσίδας δημοσιογράφου Nadana Friedrichson, είπε ότι «η Ρωσία μπορεί να απαντήσει μόνο με την εξάλειψη των τρομοκρατών, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο». 

«Αυτό περιμένουν οι Ρώσοι πολίτες», είπε ο Μεντβέντεφ, μετέδωσε το TASS. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος απέδωσε το έγκλημα και τον θάνατο τριών ανθρώπων, στο αποτυχημένο ουκρανικό κράτος.

 

17:31 ΗΠΑ: Κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο μετά τις σημερινές μαζικές πυραυλικές επιθέσεις κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας, «όταν αυτό καταστεί ασφαλές» «Τα συνεχιζόμενα πλήγματα της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν άμεση απειλή για τον πληθυσμό και τις πολιτικές υποδομές» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας

Η ανακοίνωση της πρεσβείας έχει ως εξής:

«Η Ρωσία έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας, καθώς και κατά κυβερνητικών εγκαταστάσεων στο Κίεβο και αλλού. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν άμεση απειλή για τους πολίτες και τις πολιτικές υποδομές. Η πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει τους πολίτες των ΗΠΑ να αναζητήσουν επί τόπου καταφύγιο και να αναχωρήσουν από την Ουκρανία τώρα χρησιμοποιώντας ιδιωτικές διαθέσιμες επιλογές χερσαίων μέσων μεταφοράς όταν είναι ασφαλές να το πράξουν».

17:04 Επικοινωνία Κουλέμπα - Μπορέλ

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα για να συζητήσει «τις τελευταίες επιθέσεις της Ρωσίας αδιακρίτως» κατά της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ο κ. Μπορέλ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών από τη Ρωσία.

«Πρόκειται για βάρβαρες και άνανδρες επιθέσεις σε αμιγώς πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών, δρόμων, πάρκων, παιδικών χαρών και άλλων δημόσιων χώρων, με στόχο αθώους πολίτες που πηγαίνουν στη δουλειά και στο σχολείο το πρωί», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα θύματα των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, τις οικογένειές τους και τον ουκρανικό λαό, ενώ επισημαίνεται ότι «με αυτές τις επιθέσεις η Ρωσία στοχεύει να κάνει το μέγιστο κακό. Η στόχευση αδιακρίτως αμάχων απαγορεύεται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και ο συνεργός της - το καθεστώς του Λουκασένκο στη Λευκορωσία - καθώς και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι και εμπλέκονται σε αυτά και άλλα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, θα λογοδοτήσουν.

Υπογράμμισε ειδικότερα ότι η ΕΕ είδε πώς η κυβέρνηση της Λευκορωσίας κατηγόρησε ψευδώς την Ουκρανία -η οποία είναι θύμα, όχι επιτιθέμενος- ότι φέρεται πως σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος της Λευκορωσίας.

«Τέτοιες αβάσιμες κατηγορίες είναι εντελώς απαράδεκτες», τονίζεται.

Όσον αφορά στην ανακοίνωση Λουκασένκο για ανάπτυξη κοινής περιφερειακής ομάδας στρατευμάτων της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, η ΕΕ προέτρεψε τις αρχές του Μινσκ να απόσχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμειξη «σε αυτό το βάναυσο, παράνομο εγχείρημα και ειδικότερα να σταματήσουν αμέσως να επιτρέπουν το έδαφος της Λευκορωσίας να χρησιμεύει ως σημείο εξαπόλυσης επιθέσεων κατά Ουκρανών αμάχων».

Τέλος, ο κ.Μπορέλ επαίνεσε τη δύναμη, το θάρρος και την αντίσταση του ουκρανικού λαού απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και δήλωσε στέκεται δίπλα του με σταθερή αλληλεγγύη.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξή της στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειάζεται και στο βαθμό που χρειάζεται» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΥΕΔ.

17:01 Έντεκα νεκροί και 64 τραυματίες

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 64 τραυματίσθηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους σε όλη την Ουκρανία σήμερα, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας.

Στην ανακοίνωση της, που αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, αναφέρει ότι τέσσερις περιοχές μετά τις πυραυλικές επιθέσεις δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα --οι περιοχές Λβιβ, Πολτάβα, Σούμι και Τερνόπιλ-- και πως η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί εν μέρει και σε άλλα τμήματα της χώρας.

16:09 Στόλτενμπεργκ: Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επέκρινε «τις φρικιαστικές και αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία».

Ο Στόλτενμπεργκ έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ «θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον γενναίο ουκρανικό λαό για να αντεπιτεθεί ενάντια στην επιθετικότητα του Κρεμλίνου για όσο διάστημα χρειαστεί».

16:01 Λιθουανία, Πολωνία και Ουκρανία έτοιμες να επιτεθούν στη Λευκορωσία

Οπρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε σήμερα την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία ότι προετοιμάζουν «τρομοκρατικές» επιθέσεις και μια «στρατιωτική εξέγερση» στη Λευκορωσία, λίγες ώρες αφού ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας «περιφερειακής» στρατιωτικής δύναμης κρούσης από κοινού με τη Μόσχα.

«Η εκπαίδευση στην Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία μαχητών, συμπεριλαμβανομένων Λευκορώσων ριζοσπαστών, για να πραγματοποιήσουν δολιοφθορές, τρομοκρατικές ενέργειες και στρατιωτική εξέγερση στη χώρα, μετατρέπεται σε άμεση απειλή», είπε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με στρατιωτικούς αξιωματούχους, κατηγορώντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να «επιδεινώσουν την κατάσταση».

Νωρίτερα σήμερα ο Λουκασένκο κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας και πως, κατά συνέπεια, το Μινσκ θα αναπτύξει μια κοινή στρατιωτική δύναμη κρούσης ρωσικών και λευκορωσικών στρατευμάτων, χωρίς να διευκρινίσει πού θα γίνει αυτό.

15:34 Επλήγη κτίριο που στεγάζει γραφεία γερμανικού προξενείου στο Κίεβο

Ένα κτίριο που στεγάζει γραφεία γερμανικού προξενείου στο Κίεβο επλήγη κατά τη διάρκεια ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κανένα μέλος του προσωπικού δεν βρισκόταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή της επίθεσης, καθώς οι εργασίες στο γραφείο αυτό της γερμανικής πρεσβείας για έκδοση βίζας έχουν διακοπεί εδώ και αρκετούς μήνες, είπε ένας εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας τόνισε ότι η Γερμανία αναμένει να παραδώσει πολύ σύντομα ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία και να παραδώσει άλλα τρία μέσα στο επόμενο έτος, χωρίς να δώσει ακριβή χρονοδιαγράμματα.

15:32 Ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στο Κίεβο

Οι σειρήνες που προειδοποιούν για αεροπορική επιδρομή ήχησαν και πάλι το απόγευμα στο Κίεβο, όπως αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters. 

15:22 Η καθημερινότητα επέστρεψε στα καταφύγια

Μαθητές να κάθονται με τα βιβλία τους και να λύνουν ασκήσεις στα σκαλιά του μετρό. Νέοι να τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια. Τα μετρό του Κιέβου άλλαξε για δεύτερη φορά λειτουργία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου. 

Το Twitter γέμισε με αναρτήσεις από κατοίκους της πρωτεύουσας της Ουκρανίας που βρίσκονται από το πρωί κρυμμένοι στον υπόγειο μετά από την σχετική παρότρυνση των Αρχών. 

 

 

«Η αεροπορική επίθεση συνεχίζεται. Ζητώ από όλους να παραμείνουν ήρεμοι και να μείνουν στα καταφύγια. Η αεράμυνα λειτουργεί. Υπάρχουν πληροφορίες για καταρρίψεις. Τονίζω ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη ο συναγερμός. Μην τον αγνοείται και μείνετε προφυλαγμένοι. Μην φωτογραφίζετε ή βιντεοσκοπείτε σημεία όπου έχουν γίνει πλήγματα ή κατεστραμμένη υποδομή. Η ζωή ανθρώπων εξαρτάται από αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του στο Telegram, ο κυβερνήτης του Κιέβου, Ολεξίι Κουλέμπα. 

 

 

Ωστόσο, μόλις τέλειωσε ο συναγερμός, έσπευσαν να βγουν και πάλι στους δρόμους. Πριν περίπου μία ώρα, όπως δείχνουν αναρτήσεις, δημιουργήθηκαν ουρές σε καφέ ακόμα και στα κουρεία. Αλλά για λίγο αφού πριν από λίγο ήχησαν και πάλι οι σειρήνες. 

14:42 Η Ρωσία σχεδίαζε τις σημερινές επιθέσεις από τις αρχές Οκτωβρίου

ΗΡωσία σχεδίαζε τα πυραυλικά πλήγματα της Δευτέρας σε πόλεις της Ουκρανίας από τις αρχές Οκτωβρίου, όπως γνωστοποίησαν οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Σύμφωνα με τις στρατιωτικές πληροφορίες της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έλαβαν οδηγίες από το Κρεμλίνο να προετοιμάσουν μαζικές πυραυλικές επιθέσεις με στόχο την πολιτική υποδομή της Ουκρανίας στις 2 και 3 Οκτωβρίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

«Οι στρατιωτικές μονάδες έλαβαν εντολή να προετοιμαστούν για το έργο των μαζικών πυραυλικών επιθέσεων. Κρίσιμες πολιτικές υποδομές και κεντρικές περιοχές πυκνοκατοικημένων ουκρανικών πόλεων προσδιορίστηκαν ως στόχοι», όπως προστίθεται στην ανακοίνωση.

14:00 Πρεσβεία ΗΠΑ: Καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία με ανακοίνωσή της προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως, με χερσαία μέσα μεταφοράς όταν είναι ασφαλές να το πράξουν, καθώς οι ρωσικοί πύραυλοι χτυπούν

«Τα συνεχιζόμενα πλήγματα της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν άμεση απειλή για τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές. Η Πρεσβεία προτρέπει τους πολίτες των ΗΠΑ να καταφύγουν στη θέση τους και να φύγουν από την Ουκρανία τώρα χρησιμοποιώντας ιδιωτικά διαθέσιμες επιλογές χερσαίων μεταφορών όταν είναι ασφαλές να το πράξουν», έγραψε και στο twitter η πρεσβεία σήμερα.

13:52 Χτυπήθηκε το γερμανικό προξενείο στο Κίεβo

Το κτίριο που στεγάζει ένα γερμανικό προξενείο στο Κίεβο χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης ρωσικών πυραύλων, αν και δεν χρησιμοποιείται από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ξεχωριστά στην ίδια κυβερνητική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας είπε ότι η Γερμανία αναμένει να παραδώσει ένα σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία πολύ σύντομα και να παραδώσει άλλα τρία το επόμενο έτος, χωρίς να δώσει ακριβή χρονοδιαγράμματα.

Τρόμος επικράτησε και στη ρουμανική πρεσβεία καθώς, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπογκντάν Αουρέσκου, ρωσικός πύραυλος έπεσε μόλις 850 μέτρα μακριά από το κτίριο. 

13:35 Κουλέμπα: Δεν προκαλέσαμε τον Πούτιν, απελπισμένος είναι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, απάντησε στις τελευταίες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν «προκλήθηκε» για να εξαπολύσει επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ουκρανίας.

«Ο Πούτιν επιτίθεται στην Ουκρανία επειδή είναι “απελπισμένος” και χρησιμοποιεί “πυραυλικό τρόμο” για να προσπαθήσει να αλλάξει τον ρυθμό του πολέμου προς όφελός του», είπε ο Κουλέμπα σε μια σειρά από tweets.

«Όχι, ο Πούτιν δεν «προκλήθηκε» να εξαπολύσει πυραυλικό τρόμο από τη «Γέφυρα της Κριμαίας». Η Ρωσία χτυπούσε συνεχώς την Ουκρανία με πυραύλους και πριν από τη γέφυρα. Ο Πούτιν είναι απελπισμένος λόγω των ήττων στο πεδίο της μάχης και χρησιμοποιεί πυραυλικό τρόμο για να προσπαθήσει να αλλάξει τον ρυθμό του πολέμου προς όφελός του.

Αυτή η ανοησία ότι ο Πούτιν «προκαλείται» πρέπει να σταματήσει. Δεν χρειάζεται τίποτα για να τον «προκαλέσει» για να διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα. Ζητώ από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να μεταθέτουν την ευθύνη στο θύμα της επιθετικότητας προτείνοντας ότι ο Πούτιν “απαντάει” ή “προκαλείται”» ανέφερε.

13:02 Διεθνής καταδίκη των ρωσικών επιθέσεων - Επείγουσα συνεδρίαση της G7

ΟΒολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι συμφώνησε με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς για την ανάγκη επείγουσας συνεδρίασης της Ομάδας των Επτά (G7) προηγμένων οικονομιών του κόσμου σχετικά με τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία σήμερα Δευτέρα.

12:52 Οι εκρήξεις στην Ουκρανία μέρος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης»

Το Κρεμλίνο είπε ότι οι εκρήξεις που συγκλόνισαν το Κίεβο τη Δευτέρα ήταν μέρος αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Αρκετές πόλεις της Ουκρανίας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό αφού δεκάδες ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πόλεις σε όλη τη χώρα το πρωί της Δευτέρας, σε μια επίθεση εκδίκησης για την έκρηξη σε μια βασική γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας το Σαββατοκύριακο.

12:30 Μεντβέντεφ: Η Ρωσία πρέπει να απαντήσει με εξόντωση των τρομοκρατών

Οαναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα πρέπει να απαντήσει στην τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας εξοντώνοντας τους υπεύθυνους τρομοκράτες, σύμφωνα με το ρωσικό μέσο Politika.rs.

Ο Μεντβέντεφ, στις γραπτές του απαντήσεις, που δημοσιεύθηκαν στον λογαριασμό Telegram της Ρωσίδας δημοσιογράφου Nadana Friedrichson, είπε ότι «η Ρωσία μπορεί να απαντήσει μόνο με την εξάλειψη των τρομοκρατών, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο». 

«Αυτό περιμένουν οι Ρώσοι πολίτες», είπε ο Μεντβέντεφ, μετέδωσε το TASS. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος απέδωσε το έγκλημα και τον θάνατο τριών ανθρώπων, στο αποτυχημένο ουκρανικό κράτος.

Οι δηλώσεις αυτές προηγήθηκαν της ισχυρής  έκρηξης που ακούστηκε στο Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ένα βυτιοφόρο εξερράγη στη γέφυρα της Κριμαίας το πρωί του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει πετρέλαιο από το φορτηγό και ένα κοντινό τρένο να πάρει φωτιά. Εκτός από τα τρία θύματα, ζημιές σημειώθηκαν και στη γέφυρα, αλλά στο μεταξύ έχει αποκατασταθεί η σιδηροδρομική και η χερσαία κυκλοφορία.

«Ήταν τρομοκρατική ενέργεια και δολιοφθορά που πραγματοποίησε το εγκληματικό καθεστώς του Κιέβου. Δεν υπήρξε ποτέ κανένα δίλημμα επ’ αυτού. Όλα τα δημοσιεύματα μιλούν υπέρ αυτού», τόνισε ο Μεντβέντεφ.

Σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το απόγευμα της Κυριακής, ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπαστριούκιν, είπε ότι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση βρίσκονται οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις και ότι είχαν Ρώσους πολίτες και ξένους συνεργούς.

Ο Μπαστριούκιν πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα και ότι οι ύποπτοι έχουν εντοπιστεί με την επιχειρησιακή υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

12:24 Μολδαβία: Στο έδαφος μας τρεις από τους ρωσικούς πυραύλους κατά της Ουκρανίας
 
ΗΜολδαβία ανακοίνωσε ότι τρεις πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας τη Δευτέρα και ότι καλούσε τον Ρώσο πρεσβευτή να δώσει εξηγήσεις.

"Τρεις πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύθηκαν στην Ουκρανία σήμερα το πρωί από ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας. Έδωσα εντολή να κληθεί ο πρεσβευτής της Ρωσίας για να δώσει εξηγήσεις", έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου.

Η ανακοίνωση ρίχνει φως στο πώς και από εξαπέλυσε η Ρωσία την επίθεση με τους 75 πυραύλους στην Ουκρανία.

12:16 Ζελένκι: Έκτακτη σύγκληση της G7

Ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε  ότι συμφώνησε με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς για την ανάγκη επείγουσας συνεδρίασης της Ομάδας των Επτά (G7) των προηγμένων οικονομιών του κόσμου για τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία σήμερα. 

«Συμφώνησα με τον καγκελάριο @OlafScholz της Γερμανίας που ασκεί την προεδρία της G7 για μια επείγουσα συνεδρίαση της Ομάδας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

"Έχει προγραμματιστεί η ομιλία μου, στην οποία θα μιλήσω για τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τη ρωσική ομοσπονδία. Συζητήσαμε επίσης το θέμα της αύξησης πίεσης στη ρωσική ομοσπονδία και της βοήθειας για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών."

 

"Έχει προγραμματιστεί η ομιλία μου, στην οποία θα μιλήσω για τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τη ρωσική ομοσπονδία. Συζητήσαμε επίσης το θέμα της αύξησης πίεσης στη ρωσική ομοσπονδία και της βοήθειας για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών."

12:11 Λευκορωσία - Ρωσία θα δημιουργήσουν κοινή στρατιωτική δύναμη

Οπρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή στα στρατεύματα  της χώρας του να αναπτυχθούν με τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία ως απάντηση, όπως είπε, σε μια σαφή απειλή για τη Λευκορωσία από το Κίεβο και τους υποστηρικτές του στη Δύση.

Οι δηλώσεις του Λουκασένκο, ο οποίος κατέχει την εξουσία στη Λευκορωσία από το 1994, υποδηλώνουν πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, πιθανώς με μια συνδυασμένη κοινή δύναμη Ρωσίας-Λευκορωσίας στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας.

«Τα χτυπήματα στο έδαφος της Λευκορωσίας δεν συζητούνται απλώς στην Ουκρανία σήμερα, αλλά επίσης σχεδιάζονται», είπε ο Λουκασένκο σε μια συνάντηση για την ασφάλεια, χωρίς να παρέχει στοιχεία για τον ισχυρισμό. «Οι ιδιοκτήτες τους τους πιέζουν να ξεκινήσουν πόλεμο εναντίον της Λευκορωσίας για να μας σύρουν εκεί».

"Προετοιμαζόμαστε για αυτό εδώ και δεκαετίες. Εάν χρειαστεί, θα απαντήσουμε", είπε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Λουκασένκο είπε ότι συμφώνησε με τον Πούτιν να αναπτύξει μια περιφερειακή στρατιωτική ομάδα και άρχισε να συγκεντρώνει δυνάμεις πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά από μια επίθεση στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία νωρίς το Σάββατο.

Ο Λουκασένκο είπε ότι δόθηκε προειδοποίηση στη Λευκορωσία μέσω ανεπίσημων καναλιών ότι η Ουκρανία σχεδίαζε τη "Γέφυρα της Κριμαίας 2", αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες.

«Η απάντησή μου ήταν απλή: «Πείτε στον πρόεδρο της Ουκρανίας και στους άλλους τρελούς: αν αγγίξουν ένα μέτρο της επικράτειάς μας, τότε η γέφυρα της Κριμαίας θα τους φαίνεται σαν μια βόλτα στο πάρκο».

Ο στρατός της Λευκορωσίας έχει περίπου 60.000 άτομα. Νωρίτερα φέτος, η Λευκορωσία ανέπτυξε 6 τάγματα-τακτικές ομάδες, συνολικά αρκετών χιλιάδων ατόμων, στις παραμεθόριες περιοχές. Την Κυριακή, ο επικεφαλής των συνοριοφυλάκων της Λευκορωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία για προκλήσεις στα σύνορα.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως σταθμό για την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, στέλνοντας στρατεύματα και εξοπλισμό στη βόρεια Ουκρανία από βάσεις στη Λευκορωσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: