Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Tι φοβάται ο Ερντογάν από την Ελλάδα - H ανησυχία στην Άγκυρα και ο ρόλος των ΗΠΑ

Έντονος προβληματισμός στην Άγκυρα για την ενίσχυση του ελληνικού εναέριου στόλου με Rafale και F-35
Kεντρικό άρθρο της online έκδοσης της εφημερίδας Milliyet το οποίο υπογράφει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Ozay Sendir, σχολιάζει την αμυντική ισχύ που θα αποκτήσει η Ελλάδα στους αιθέρες πάνω από το Αιγαίο όταν φτάσουν τα F-35, αλλά και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από τα γαλλικά Rafale.
«Αν οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πώληση των F-16 χωρίς όρους, ο συσχετισμός στον αέρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα διατηρηθεί. Αυτό είναι λάθος. Τα Rafale και τα F-35 που η Ελλάδα θα πάρει στο μέλλον είναι καλύτερα των F-16. Και τα δύο μοντέλα μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους «Meteor» οι οποίοι έχουν βεληνεκές 320 χιλιομέτρων ενώ οι πύραυλοι των F-16 έχουν μόλις 120 χιλιομέτρων» ... αναφέρει το δημοσίευμα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία, ενώ την ίδια ώρα καθησυχάζει αναφέροντας πως «μέχρι να φτάσουν τα Rafale και τα F-35 στην Ελλάδα, που αναμένονται το 2028, οι πύραυλοί μας θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο».


Ο κομβικός ρόλος των ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ υπάρχει ένα οργανωμένο λόμπι που έχει καταφέρει να μπλοκάρει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, θέτοντας εμπόδια στην αναβάθμιση των F-16. 
Την ίδια στιγμή η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο λειτουργεί περισσότερο συμβολικά τη στιγμή μάλιστα που γίνονται συζητήσεις για πιθανές διευκολύνσεις που θα μπορούσε να προσφέρει η Κύπρος σε αμερικανικά πολεμικά πλοία που πλέουν στην περιοχή. 
Παράλληλα, οι ΗΠΑ καταδίκασαν μέσω ανακοίνωσης τη νέα τουρκολιβυκή συμφωνία στηρίζοντας έτσι την Αθήνα.

Οι υπερπτήσεις, το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» και η επιθετική ρητορική Ερντογάν

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές προκλήσεις στον εναέριο ελλαδικό χώρο συνεχίζονται, παρά τα αυστηρά μηνύματα της Ελλάδας. Αυτή τη φορά τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, στις 02:26, πάνω την Κίναρο, στα 19.000 πόδια. Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Γιάννης Εγκολφόπουλος αναφέρθηκε στην επιθετική ρητορική των Τούρκων και στις υπερπτήσεις. 
«Οι υπερπτήσεις γίνονται από το 1974 που φύγαμε από το ΝΑΤΟ, και μετά η πολιτική όλων των κυβερνήσεων να κάνουμε αυτό που κάνουμε έως τώρα έχει αποδειχθεί σωστή εκ του αποτελέσματος. Από την εμπειρία μου και τα 38 χρόνια υπηρεσίας, έχω να σημειώσω πως κανένας μέσα από του υπουργείο Άμυνας δεν έχει εκφράσει την άποψη να καταρρίψουμε. Κάνουμε τις αναχαιτήσεις, δείχνουμε στον δυτικό κόσμο την επιθετικότητα των συμμάχων και νατοϊκών συμμάχων Τούρκων στη Δύση. Ως συνήθως, παίρνει χρόνο στους δυτικούς να μάθουν τι συμβαίνει στην περιοχή μας, τώρα όμως το κατάλαβαν. Η προχθεσινή Σύνοδος της Πράγας ανέδειξε αυτό το θέμα, ο κ. Ερντογάν έβαλε ένα τεράστιο αυτογκόλ γιατί ο ίδιος έδειξε τι επιζητά η Τουρκία», τόνισε μιλώντας στο Mega.

Όσο για το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» από την πλευρά των Τούρκων, ο κ. Εγκολφόπουλος υπογράμμισε ότι, «συνεπώς, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλάμε για υπερπτήσεις έχοντας το πάνω χέρι. Δεν πάει για θερμό επεισόδιο. Δεν έχει τις δυνατότητες να το πάει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: