Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Η τροπολογία για τα F-16 και η ανωριμότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος

Όλη την παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος και την αδυναμία να χειριστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ένα σοβαρό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ανέδειξε η υπόθεση της πρότασης Επιτροπής της Γερουσίας για τον υπό διαμόρφωση αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Μέσω αυτής αφαιρέθηκαν οι δύο τροπολογίες που έθεταν όρους στην Τουρκία για τη χρήση των F-16 όταν και εφόσον δοθεί έγκριση για την αγορά τους και την αναβάθμιση των παλιών που έχει στη διάθεση της η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία...
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μια υπόθεση η οποία αφορά Κοινοβουλευτική διαδικασία τρίτου κράτους και έκανε λόγο για «ήττα του δόγματος Μητσοτάκη περί προβλέψιμου συμμάχου» και η «κυβέρνηση Μητσοτάκη καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα». Και η Κυβέρνηση από την πλευρά της έπεσε στην παγίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετατρέποντας ένα σοβαρό θέμα που βεβαίως δεν αφορά μόνο τα ελληνοτουρκικά ή τα ελληνοαμερικανικά ,σε πεδίο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Και μπήκε στον πειρασμό να συγκρίνει τις ταυτόσημες «εκτιμήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ με το τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Αναντολού που και αυτό από την πρώτη στιγμή έσπευσε να κάνει λόγο για «ήττα της Ελλάδας».

Η αντιπαράθεση δείχνει παντελή άγνοια για το πως λειτουργεί η κοινοβουλευτική διαδικασία στις ΗΠΑ, όπου προφανώς το Κογκρέσο δεν κοιμάται και ξυπνά με μοναδική έγνοια τα ελληνοτουρκικά και προφανέστατα οι γερουσιαστές και βουλευτές αποφασίζουν με γνώμονα αυτό που θεωρούν συμφέρον της χώρας τους. Και φυσικά παρά τις ομάδες πίεσης που λειτουργούν είτε εμφανώς είτε υπογείως στο Κογκρέσο, οι δυνατότητες παρέμβασης ευθείας η συγκαλυμμένης στη λήψη αποφάσεων είναι κάτι που δεν διανοείται κανείς στην Ουάσιγκτον.

Το ελληνικό λόμπι στην Ουάσιγκτον με τη στήριξη του Γερουσιαστή Μενέντεζ και μιας ομάδας βουλευτών στην Βουλή είχαν δώσει μάχη για να εισάγουν στις προτάσεις των δυο Σωμάτων όρους για την ενδεχόμενη πώληση F-16 και αναβάθμιση των παλαιών στην Τουρκία, που αφορούσαν την απαγόρευση χρήσης τους για υπερπτήσεις ελληνικών νησιών και να μην στρέφονται εναντίον συμμάχων.

Οι προτάσεις των δυο Σωμάτων θα τεθούν σε διαβούλευση στη διαδικασία της Διάσκεψης που θα γίνει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές και εκεί με ψηφοφορία θα διαμορφωθεί ένα κοινό κείμενο στο οποίο γίνεται προσπάθεια να συμβιβαστούν οι διαφορετικές τροπολογίες (οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην πώληση των F-16 προς την Τουρκία ) αλλά είναι εκατοντάδες.
Και αυτό το κοινό κείμενο όταν εγκριθεί δεσμεύει την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε απόφαση για την πώληση στην περίπτωση μας αμυντικού υλικού ,καθώς συνδέεται με την υλοποίηση όλου του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Στη Βουλή η αντίστοιχη τροπολογία Πάπας έχει περάσει και μάλιστα με ψηφοφορία στην Ολομέλεια και έτσι η υπόθεση παραμένει στο τραπέζι ενόψει της Διάσκεψης που θα γίνει πιθανότατα τον Νοέμβριο η Δεκέμβριο.
Στην Γερουσία για λόγους που είναι όπως φαίνεται κυρίως διαδικαστικοί η Επιτροπή Άμυνας αποφάσισε να αποσύρει όλες τις τροπολογίες (και όχι μόνο τις δυο ελληνικού ενδιαφέροντος) για τις οποίες δεν υπήρχε ομοφωνία από το κείμενο το οποίο θα καταθέσει στη Διάσκεψη η Γερουσία.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τους τελευταίους μήνες η τουρκική κυβέρνηση έχει αποστείλει υψηλόβαθμες ομάδες στην Ουάσιγκτον για λόμπι με Γερουσιαστές και βουλευτές, έχει προσλάβει εταιρεία δημοσίων σχέσεων και έχει ξοδέψει πολύ μεγάλα ποσά για να βελτιώσει την εικόνα της Τουρκίας στο Κογκρέσο και να μπορέσει να ανατρέψει τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί.

Επίσης, υπάρχει προβληματισμός στην Ουάσιγκτον για τη γενίκευση τέτοιων πρωτοβουλιών όπου θα τίθενται μέσω του αμυντικού προϋπολογισμού όροι για την πώληση αμυντικού υλικού σε τρίτες χώρες και αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία αλλά π.χ. την Σ.Αραβία, το Αζερμπαϊτζάν ,τα ΗΑΕ κάτι που θα αποτελούσε πλήγμα για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία αλλά και για την «αμυντική διπλωματία» των ΗΠΑ.

Η προχθεσινή εξέλιξη στην Επιτροπή της Γερουσίας είναι αρνητική αλλά σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχει κλείσει η υπόθεση των τροπολογιών, καθώς στην κοινή Διάσκεψη του Κογκρέσου θα δοθεί μάχη, παρουσία και του Ρ.Μενέντεζ ο οποίος δεν συμμετείχε όπως και άλλοι Γερουσιαστές στην Επιτροπή η οποία έλαβε την επίμαχη απόφαση.
Το να σπεύδουν οι Τούρκοι να πανηγυρίζουν θέλοντας να προκαταλάβουν την απόφαση του Κογκρέσου είναι δικαιολογημένο αλλά αποτελεί εντελώς λάθος να... μην κρύβουν τη χαρά τους ορισμένοι στην Αθήνα και να προεξοφλούν την αρνητική έκβαση της υπόθεσης κάνοντας λόγο για ήττα, ελπίζοντας ότι έτσι θα πληγεί η κυβέρνηση .

Η στροφή της κυβέρνησης στις ΗΠΑ είναι αποκορύφωμά μιας διαδικασίας ενδυνάμωσης και εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που υπηρετήθηκε με συνέπεια και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και φυσικά οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι ένα απλό παζάρι δούναι και λαβείν όπως το εκλαμβάνουν ορισμένοι στην Αθήνα.
Η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης εξυπηρετεί τη στρατηγική των ΗΠΑ για πρόσβαση στις παρυφές της Ρωσίας σε εδάφη αξιόπιστου και συνεπούς συμμάχου. Συγχρόνως όμως αποτελεί και ένα ισχυρό όπλο για την Ελλάδα καθώς αναβαθμίζεται στρατηγικά η Αλεξανδρούπολη σε μια κρίσιμη περιοχή.

Συγχρόνως έχουν μεσολαβήσει, η αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Ελλάδα για την ένταξη στο πρόγραμμα των F35, η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, οι υποστηρικτικές δηλώσεις στο θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά, η στάση απέναντι στην τελευταία τουρκολιβυκή συμφωνία…

Δεν είναι τυχαίο βεβαίως ότι η Τουρκία επιτίθεται διαρκώς στις ΗΠΑ ότι έχει εγκαταλείψει την πολιτική των «ίσων αποστάσεων»...
Και είναι εντελώς πλασματική εικόνα που καλλιεργείται στην κοινή γνώμη ότι λίγο πολύ ο λόγος ύπαρξης των ΗΠΑ της κυβέρνησης Μπάιντεν, της Γερουσίας και της Βουλής είναι να εξυπηρετούν τις ανάγκες και τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Γι αυτό είναι απολύτως λανθασμένη και δείγμα πολιτικής ανωριμότητας η πολιτική αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε χθες στην Αθήνα…


Νίκος Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: