Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Με ενισχυμένο προφίλ... στο δρόμο προς τις κάλπες

Απόλυτα ικανοποιημένοι δηλώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για την παρουσία της Αθήνας στη δύσκολη, όπως εξελίχθηκε, άτυπη Σύνολο Κορυφής της Πράγας. 
Σε μία σημαντική χρονική συγκυρία όπου η ενεργειακή κρίση κυριαρχεί και ο χειμώνας πλησιάζει απειλητικός, οι «μετοχές» της χώρας μας εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θεωρούνται ανεβασμένες.
Η διαχείριση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο των προκλητικών ισχυρισμών του Ταγίπ Ερντογάν όσο και του ζητήματος επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο προκάλεσαν θετικά σχόλια από την πλειοψηφία των 27 Ευρωπαίων ηγετών... βάζοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Πιο συγκεκριμένα η ευθεία απάντηση του κ. Μητσοτάκη στον Τούρκο Πρόεδρο παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών απέδειξε για μία ακόμα ότι η Αθήνα δεν προκαλεί αλλά όποτε χρειάζεται απαντά και μάλιστα δυναμικά. Το μεγάλο πάντως κέρδος για τη χώρα μας είναι ότι αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι εταίροι είδαν και άκουσαν οι ίδιοι τα όσα προκλητικά ισχυρίζεται η Τουρκία διά στόματος Ερντογάν.
Με τον τρόπο αυτό κανείς πλέον στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει ή ότι δεν είδε. Η επιλογή Μητσοτάκη μάλιστα να μην δραματοποιήσει περαιτέρω την κατάσταση , αποφεύγοντας επικοινωνιακές κορώνες εκτός της αίθουσας σχολιάστηκε στους διαδρόμους της Συνόδου επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της ελληνικής τακτικής , η οποία ακολουθείται τα τελευταία τρία χρόνια.
Στο περιθώριο της Συνόδου συζητήθηκε η πιθανότητα να επανέλθει η συζήτηση περί ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία κάτι που, εφόσον ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει την ίδια τακτική, θα πρέπει να θεωρείται ως ένα ισχυρό σενάριο για την συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο τέλος Οκτωβρίου.

Κερδισμένη όμως βγαίνει η Ελλάδα και από την κουβέντα που έχει ανοίξει εδώ και καιρό για την ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στην ενεργειακή κρίση.
Μπορεί η ΕΕ να παραμένει ακόμα αργοκίνητη και οι 27 να μην μπορούν να βρουν μια κοινή γραμμή , η χώρα μας με την πρόταση Μητσοτάκη (μαζί με άλλες 14) για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο πρωταγωνιστεί στις διαβουλεύσεις. Η στροφή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσουλα Φον ντε Λάιεν προς την πρόταση των 15 χωρών αποδεικνύει την αποδοχή της πρωτοβουλίας Μητσοτάκη, έστω και αν απέναντι της δείχνει να παραμένει η Γερμανία.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου στο διάστημα που απομένει μέχρι τις κάλπες του 2023 θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει την κινητικότητα που επιδεικνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός συνόρων τόσο στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία όσο και απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Ήδη το προφίλ του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, είναι ισχυροποιημένο σε σχέση με την στασιμότητα που καταγράφει ο αντίστοιχος δείκτης για τον Αλέξη Τσίπρα. Η αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων, τις οποίες έχει κληθεί να διαχειριστεί ο κ.Μητσοτάκης από την αρχή της θητείας του δε φαίνεται να τον έχουν βλάψει σε πολιτικό επίπεδο.
Μάλλον, το αντίθετο, καθώς σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης στο ερώτημα για την πρωθυπουργία η διαφορά του με τον κ.Τσίπρα είναι σημαντική χωρίς μάλιστα να έχει μειωθεί σε καμία φάση της κυβερνητικής του θητείας. Κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν μέχρι και τις κάλπες…

Κώστας Αλεξανδρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: