Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να θυμίζει την εικόνα που αποδοκιμάστηκε το 2019

Η κατάκτηση του μεσαίου χώρου δεν γίνεται με ιδεολογήματα, λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική αναλύτρια της εταιρείας δημοσκοπήσεων Rass, Μαρία Καρακλιούμη.
Ακτινογραφώντας το πολιτικό σκηνικό, τονίζει ότι η μετακίνηση των ψηφοφόρων του 2019 δεν δείχνει να έχει επιστροφή, αφού παρά τη κυβερνητική φθορά, οι πολίτες δεν μπορούν να ξεχάσουν την ανακολουθία λόγων και έργων του ΣΥΡΙΖΑ...
«Σήμερα, έμπειρος κυβερνητικά, θυμίζει στους πολίτες τη διαχειριστική του ικανότητα, η οποία αποδοκιμάστηκε εκλογικά το 2019. Μια εικόνα που αδυνατεί να ανατρέψει», αναφέρει για να προσθέσει πως «όσο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταφέρνει να κάνει τους πολίτες να νοιώσουν τον εαυτό τους στο κάδρο της δημοκρατίας, τόσο θα μένει στάσιμη».

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Μπορεί να αποδειχθεί προβληματικός για τη κυβέρνηση ο προσεχής χειμώνας; Βλέπετε στα δημοσκοπικά ευρήματα τέτοιες ενδείξεις;

Ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την κυβέρνηση. Άλλωστε εδώ και καιρό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις προβληματισμός και δυσαρέσκεια του κόσμου τόσο για την οικονομική συγκυρία όσο και για τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο η φθορά της κυβέρνησης να είναι ανάλογη αυτής της δυσαρέσκειας.
Γιατί είναι κολλημένη στα ποσοστά της η αξιωματική αντιπολίτευση; Γιατί δεν εισπράττει την κυβερνητική φθορά και δεν πείθει ο λόγος της;
Στην παρούσα συγκυρία καταγράφεται το εξής παράδοξο: ενώ η κυβέρνηση έχει σαφή φθορά η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική δεν καρπώνεται εκλογικά τη φθορά αυτή.
Είναι σαν να υπάρχουν δυο διακριτοί κόσμοι, εκείνος της αριστεράς όπου οι ψήφοι αναδιανέμονται μεταξύ των ιδεολογικά συγγενών κομμάτων και εκείνος της δεξιάς όπου κυριαρχεί η ΝΔ και παλεύουν οι μικροί και αδύναμοι στα δεξιά της. Η μετακίνηση των ψηφοφόρων του 2019 δε φαίνεται να έχει επιστροφή.


Μπορεί να κάνει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ για να μεταβάλει τη στασιμότητά του στον μεσαίο χώρο;

Για να σε ακούσουν οι ψηφοφόροι χρειάζεται να απαντήσεις, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε ένα κόσμο που αλλάζει καλπάζοντας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγεθύνθηκε εκλογικά όταν έδωσε εναλλακτική πρόταση στην Ελλάδα των μνημονίων, εκφράζοντας την αγανάκτηση του κόσμου για το πολιτικό σύστημα, χωρίς όμως να επιχειρήσει να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Σήμερα έμπειρος κυβερνητικά θυμίζει στους πολίτες τη διαχειριστική του ικανότητα, η όποια αποδοκιμάστηκε εκλογικά το 2019. Μια εικόνα που αδυνατεί να ανατρέψει. Στην πολιτική υπάρχουν οι αποφάσεις που αφορούν στα μεγάλα θέματα και που χαρακτηρίζουν και ακολουθούν έναν πολιτικό στο βάθος του βίου του. Η ανατροπή της λαϊκής βούλησης όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του 2015, από τον κ. Τσίπρα θα τον χαρακτηρίζει και θα θυμίζει στους πολίτες την ανακολουθία λόγων - έργων, ενώ παράλληλα θα ρίχνει νερό στο μύλο της ΝΔ.

Η ΝΔ επιχειρεί να πάει στις εκλογές με το διακύβευμα του 2019 «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ», παραφράζοντας το απλά ως «αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ;». Όσο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταφέρνει να κάνει τους πολίτες να νιώσουν τον εαυτό τους στο κάδρο της δημοκρατίας, τόσο θα μένει στάσιμη. Η κατάκτηση του μεσαίου χώρου δε γίνεται με ιδεολογήματα.

Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν κερδίζει από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά κινείται και πτωτικά. Πληρώνει τη μονοθεματικότητα του αντιπολιτευτικού του λόγου ή και ότι το δυσκολεύεται να αποσαφηνίσει τις θέσεις του ως προς τις μελλοντικές συνεργασίες;
Το ΠΑΣΟΚ για την παρακολούθηση του αρχηγού του, μίλησε θεσμικά. Διατύπωσε θέσεις που αφορούν στη λειτουργία της Δημοκρατίας και που αντικειμενικά δείχνουν ότι είναι ένα κόμμα με βαθιά δημοκρατική παράδοση και αντανακλαστικά.
Όμως στην πολιτική η αποδοχή του κόσμου έρχεται δια του πολιτικού σου παραδείγματος.

Πώς θα πείσεις τον κόσμο όταν συγκαλείς τα θεσμικά σου όργανα για να αποκαλύψεις την απειλή στη δημοκρατία από τις παρακολουθήσεις και δεν λειτουργείς σε τακτική βάση τους κομματικούς θεσμούς; Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα η θεσμική λειτουργία που έχτιζε γέφυρες με την κοινωνία. Έτσι διαμορφώνονταν οι πολιτικές προτάσεις και άνθιζε η σχέση με το λαό.

Στόχος και των δύο βασικών μονομάχων είναι να αποτρέψουν την χαλαρή ψήφο καθώς η κάλπη της απλής αναλογικής είναι καθοριστική ενόψει της δεύτερης Κυριακής. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη στρατηγική τους; Βλέπετε ελλείμματα;

Τα δύο μεγάλα κόμματα για να αποτρέψουν φυγόκεντρες τάσεις λόγω απλής αναλογικής θα επιδιώξουν να πολώσουν το κλίμα και να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους τους.
Αυτό το κλίμα έντασης θα το συντηρήσουν για το ενδεχόμενο δεύτερης κάλπης, ως στρατηγική μπορεί να ευνοηθεί από την παγκόσμια οικονομική ύφεση που δημιουργεί προβληματισμό και αγωνία στους πολίτες. Ο φόβος όμως των πολιτών μπορεί να φέρει και αίσθηση ματαιότητας, γεγονός που ίσως περιορίσει τη συμμετοχή των εκλογέων με απρόβλεπτες συνέπειες.


Σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα ακροδεξιά κόμματα ενισχύονται. Στην Ελλάδα δεν το βλέπουμε αυτό. Είναι επειδή είναι νωπές ακόμη οι μνήμες της Χρυσής Αυγής ή μήπως υπάρχουν ευρήματα που περνούν κάτω από τα δημοσκοπικά ραντάρ;

Τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης εκφράζουν κατά βάση πολιτικό λαϊκισμό, στην Ελλάδα, αυτό το κάνουν με επιτυχία και κόμματα που δεν κινούνται απαραίτητα στο χώρο της άκρας δεξιάς. Με δεδομένο ότι η ΝΔ καταγράφεται ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών και η προοπτική εξουσίας είναι συγκολλητική ουσία, είναι δύσκολο να αυτομολήσουν στελέχη για τη δεξιά μεσοτοιχία, όταν μάλιστα δεν υπάρχει πρόσωπο να ηγηθεί.

Μαρία Καρακλιούμη
15/10/2022 • 00:00
Συνεντεύξεις

* Η Μαρία Καρακλιούμη είναι πολιτική αναλύτρια της RASS


Δεν υπάρχουν σχόλια: