Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Μητσοτάκης στη Βουλή: Η κρίση θα κοστίσει, αλλά δεν θα μας λυγίσει - «Παράθυρο» παρέμβασης στο ντίζελ κίνησης

Με αναφορά στον θάνατο του Ολυμπιονίκη και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Νικολαϊδη, ξεκίνησε την απάντησή του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας με θέμα: «Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες».
«Στενάχωρη ημέρα η σημερινή και θα ήθελα να καταθέσω τη θλίψη μου. Εκφράζω την οδύνη όλων μας για την τόσο σκληρή απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαϊδη» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής, της έδωσε... νόημα ακόμα και με τα λόγια που μας άφησε φεύγοντας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια εκ μέρους και της ΝΔ στους δικούς του ανθρώπους και στην παράταξη την οποία υπηρέτησε με συνέπεια».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

«Ήθελα να έρθω σήμερα στη Βουλή για να μου δοθεί μία ευκαιρία ενώπιον του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσω αλήθειες και ψέματα. Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι δεν διαφωνούμε στις διαπιστώσεις. Πράγματι παρά τις γενναίες παρεμβάσεις οι λογαριασμοί παραμένουν υψηλοί. Η λειτουργία επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης και πιο δύσκολη εξίωση η λειτουργία νοικοκυριών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως βλέπουμε διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Λυπάμαι γιατί σε ένα κείμενο μιας σελίδας που μου κατέθεσε ο κ. Τσίπρας χωρέσατε τρία αυθαίρετα συμπεράσματα που καταλήγουν σε δυο αμήχανα ερωτήματα. Τα οποία δηλώνουν είτε επικίνδυνη άγνοια ή επικίνδυνες προθέσεις με παρούσα παντού την καταστροφολογία. Στις 474 λέξεις της ερώτησής σας δεν βρήκατε ούτε μια για να κατονομάσετε τον ένοχο της παγκόσμιας κρίσης του πληθωρισμού την ρωσική εισβολή» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως παρατήρησε «αν κάποιος δεν γνώριζε τίποτε για όσα έχουν συμβεί στον κόσμο θα πίστευε ότι τάχα η ακρίβεια οφείλετε στην κυβέρνηση. Ότι η ακρίβεια και η μεγαλύτερη έκρηξη παγκοσμίως δεν οφείλεται σε ένα παράλογο πόλεμο και τους ωμούς εκβιασμούς της Ρωσίας με μοχλό το φυσικό αέριο – τα ξεχάσατε όλα αυτά δεν είπατε τίποτα - Θα περίμενα σήμερα κατ ελάχιστο έστω και αργοπορημένα για λίγους εθνικούς και οικονομικούς μια ξεκάθαρη καταδίκη του Πούτιν και να παραδεχθείτε ότι ο παρολίγον δανειστής σας το 2015 αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα και την πρόοδο των λαών».

«Η παγκόσμια και ελληνική ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ε.Ε. όπως η Ρωσία με κανόνια ανατινάζει τα σύνορα και ασφάλεια της ηπείρου έτσι και με το φυσικό αέριο τινάζει την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό είναι και το τίμημα που πρέπει να καταβάλουμε ώστε να μην υπάρξει ξανά απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης και να μην υπάρχουν εξαρτήσεις από απρόβλεπτους και επικίνδυνους προμηθευτές. Αυτή η κρίση θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς την απανθρακοποίηση. Την προηγούμενη Παρασκευή για πρώτη φορά για αρκετές ώρες στην χώρα όλη η ενέργεια παρήχθη από ΑΠΕ» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια επανήλθε στους 3 αυθαίρετους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα με τους οποίους επιχειρεί να κατασκευάσει εθνικούς εχθρούς για διεθνή προβλήματα: «Η χώρα μας δεν είναι όπως ισχυρίζονται στελέχη ΣΥΡΙΖΑ ούτε πρώτη στον πληθωρισμό ούτε στην ενεργειακή ακρίβεια. Επιλέγετε όσα θέλετε και όχι όσα αποτυπώνουν πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον ΜΟ της ΕΕ υπάρχουν όμως ουκ ολίγες χώρες που έχουν πληθωρισμό πάνω από 15% όπως Ολλανδία, Εσθονία, Τσεχία, Λιθουανία κ.α.»

«Σε μια μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στήριξη του εισοδήματος κόντρα στις ανατιμήσεις. Μόνο για το 2022 τα μέτρα στήριξης πλησιάζουν τα 13 δισ. ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Μας είπατε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια. Αναφερθήκατε σε στοιχεία κόστους ενέργειας σε σχέση με διαθέσιμο εισόδημα. Ας δούμε τα απόλυτα στοιχεία. Τιμή ηλεκτρικής ενέργειας με ΦΠΑ Σεπτέμβριος 2022: Αθήνα 23,23 σεντ/ κιλοβατώρα. Μαδρίτη 42 σεντ/κιλοβατώρα. Βρυξέλλες 53, Ρώμη 40, Άμστερνταμ 67. Αυτές είναι οι τιμές που πληρώνουν οι Έλληνες σε σχέση με όσα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι. Σταματήστε επιτέλους τα ψέματα και την παραχάραξη της ιστορίας» απάντησε στους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είπε «με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος για τους Έλληνες είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες ΕΕ. Αν υιοθετούσαμε το Ιβηρικό μοντέλο που μας προτείνετε κ. Τσίπρα οι τιμές θα ήταν υψηλότερες».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική περί της φορολόγησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας «και ότι αφήνουμε την κερδοσκοπία παντελώς ανεξέλεγκτη όταν από αυτό τοπ βήμα πρώτος μίλησα για φορολόγηση 90% για την περίοδο εως Ιούλιο 2022 με βεβαιωμένα έσοδα που θα υπολογιστούν από την ΡΑΕ. Πόσα εισπράξαμε από τον μηχανισμό ανάκτησης συγκυριακών εσόδων; 2,7 δισ. ευρώ σε 3 μήνες. Και αυτός ο μηχανισμός υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρα κάτι καλό κάνουμε»

«Κάνατε αναφορά και στα υπερέσοδα των εταιρειών πετρελαιοειδών. Μετά από δική μου πρόταση θα υπάρξει σε επίπεδο ΕΕ ειδική πρόβλεψη φορολόγησης των υπερεσόδων και θα γίνει μέρος ευρωπαϊκού κανονισμού και θα εισπραχθούν τέλος του έτους αυτά τα χρήματα. Ολοι οι πολίτες γνωρίζουν εισπράττοντας τον λογαριασμό ρεύματος ότι το κράτος δαπανά μεγάλο ποσό για να απορροφήσει μεγάλο μέρος της αύξησης».

«Όλα τα ελληνικά νοικοκυριά επιδοτούνται σήμερα μέσω του μηχανισμού ανάκτηση υπερεσόδων» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε 
«Να μιλήσουμε και για έναν ακόμα ωραίο μύθο τον οποίο επιμένει να διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως τη μαγική λύση.
Αναφέρομαι στο μύθο της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ. Κάνατε και συχνές αναλογίες με περιπτώσεις αναγκαστικής διάσωσης.
Η ΔΕΗ δόξα το Θεό δεν χρήζει μπέιλαουτ το οποίο κάναμε εμείς όταν την παραλάβαμε από τη δική σας κυβέρνηση. Συσσωρευμένες ζημιές 1,7 δις ευρώ το 2019. Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ήταν 400 εκ. Αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο διοικείται, εξυγιάνθηκε και η αξία της είναι πολλαπλάσια. Αν έμενε στα πάλια, δεν θα λεγόταν ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ, γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει με τις δικές σας πολιτικές. Και φυσικά το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει τη ΔΕΗ. Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αν υπήρχε τρόπος να την κάνετε, θα στοίχιζε, το 34% αξίζει σήμερα 680 εκ, δηλαδή 4 φορές από ότι άξιζε το δικό σας 51% το 2019. Τι ακριβώς μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το δημόσιο; Να γυρίσει ο φίλος σας κ. Φωτόπουλος;».

«Ουδέποτε εγώ ή οποιοδήποτε στέλεχος της κυβέρνησης ισχυριστήκαμε ότι έχουμε τη μαγική λύση. Προσπαθούμε όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να περιορίσουμε με δικαιοσύνη τις δραστικές αρνητικές συνέπειες αυτής της παγκόσμιας κρίσης και το κάνουμε με μέτρα στοχευμένα, χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η χώρα αμύνεται και προχωρά ταυτόχρονα. Μίλησα εκτενώς για τα ζητήματα του κόστους ενέργειας. Να θυμίσω ότι ήδη έχουμε επιστρέψει 300 εκ. ευρώ στους καταναλωτές καλύπτοντας τις μεγάλες αυξήσεις, υλοποιήσαμε το fuel pass, ενισχύθηκαν αγρότες» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Είμαστε το κόμμα της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν είμαστε κόμμα των λίγων, είμαστε κόμμα των πολλών. Κάναμε ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας στην Ευρώπη».


Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «Τα 2/3 των ενισχύσεων προέρχονται από τις εταιρείες ενέργειας, το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν υπάρχουν στρεβλώσεις στον τρόπο τιμολόγησης από τις εταιρείες, έχουμε δυνατότητα να τις εντοπίσουμε και να συλλέξουμε πρόσθετα έσοδα. Είναι η δυναμική ανάπτυξη που μας δίνει πολεμοφόδια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Καμία χώρα δεν έχει αστείρευτες δημοσιονομικές δυνατότητες. Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει οριστικά. Οι λύσεις που εσείς προτείνετε μας οδηγούν εκεί. Αν ποτέ εφαρμόζατε το πρόγραμμά σας η χώρα θα χρεοκοπούσε μέσα σε ένα μήνα. Δεν θα συμβεί γιατί ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί πάλι τη ΝΔ και για αυτό έχετε την άνεση να τάζετε ό,τι θέλετε. Εσείς κ. Τσίπρα επιβαρύνατε τη μεσαία τάξη με νέους φόρους. Θα περίμενα ότι είστε πια σε θέση να διακρίνετε μεταξύ φορολογίας και εσόδων».

«Έχουμε ήδη εξαγγείλει μία σειρά από μέτρα. Θεωρώ πως είναι σημαντικά. Δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να υλοποιήσει αν δεν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις αυξήσεις του πετρελαίου κίνησης. «Αυτό που παρατηρείτε στο diesel δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Σταματήστε αυτή την προπαγάνδα» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Να συζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Έχετε δίκιο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης» συμπλήρωσε.

 Και η Δευτερολογία του Πρωθυπουργού ΕΔΩ
<iframe width="790" height="444" src="https://www.youtube.com/embed/oqJ7LhWBoL8" title="Ώρα του Πρωθυπουργού - Δευτερολογία σε επίκαιρη ερώτηση" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Δεν υπάρχουν σχόλια: