Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Σαββόπουλος, Δρογώσης, Πορτοκάλογλου οργανώνουν τηλεμαραθώνιο για τον λαό της Ουκρανίας

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, με την εξαιρετική εκπομπή «Μουσικό Κουτί» στην κρατική τηλεόραση, αγκαλιάζει την πρωτοβουλία του Διονύση Σαββόπουλου και του Στάθη Δρογώση για έναν τηλεμαραθώνιο υπέρ του ουκρανικού λαού.
Ύστερα και από αυτή την εξέλιξη, δεν μένει παρά να ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του τηλεμαραθώνιου, στον οποίο θα μετάσχουν καλλιτέχνες γνωστοί στο κοινό.
Όλα ξεκίνησαν από μια πρωτοβουλία του... Στάθη Δρογώση, σύμφωνα με όσα έγραψε στο Facebook ο Διονύσης Σαββόπουλος. 
Απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του χθες βράδυ, σε μια ανάρτηση, ο δημοφιλής συνθέτης λέει: 
«Είπαμε μετά την πρωτοβουλία Δρογώση, να οργανώσουμε τηλεμαραθώνιο για την Ουκρανία και τους ξεριζωμένους, τους βομβαρδισμένους, τα ορφανά τους και τους πρόσφυγες. 10 μέρες τώρα κρατούν οι διαβουλεύσεις. Υπάρχουν επιφυλάξεις; Είμαι σίγουρος ότι η τηλεόραση θέλει να μας φιλοξενήσει σε κάποιο από τα κανάλια της. Και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν επιφανείς συνάδελφοι που δυσκολεύονται να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν έναν τέτοιο σκοπό.
Γνωρίζω βέβαια τους δισταγμούς μερικών αξιαγάπητων συναδέλφων αλλά ο τηλεμαραθώνιος δεν θα είναι κατά της Ρωσίας η οποία άλλωστε υποφέρει επίσης από αυτόν τον δ. υπάλληλο που μεταλλάχθηκε σε αυτοκράτορα της. Χιλιάδες διαδηλωτές και εκατοντάδες δημοσιογράφοι μέσα σε όλη την Ρωσία διώκονται επειδή ζητούν όπως όλοι μας να σταματήσει αυτός ο πόλεμος.
Γνωρίζω επίσης ότι αρκετοί ομότεχνοι, όπως και εγώ, αποφεύγουμε τις ομαδοποιήσεις επειδή έχει καεί -και εμάς- η γούνα μας. Υπηρετούμε όμως μια αρχαία τέχνη που χαρακτηριζόταν πάντα για την ανθρωπιά και την ευαισθησία της και οφείλουμε νομίζω να σταθούμε τώρα πλάι σε αυτούς τους τυραννισμένους λαούς, επειγόντως μεν για λόγους ανθρωπιστικούς, εμμέσως δε -κατά την προσωπική μου γνώμη-, επειδή 30 χρόνια μετά το τέλος τους ψυχρού πολέμου ορθώνεται ένας αποθρασυμένος ολοκληρωτισμός σε εκείνη την παγωνιά εκεί πάνω πάλι. Πιστεύω ότι οι καινούριες γενιές θα χρειαστεί να υπερασπιστούν τις αξίες "της ελεύθερης και πλούσιας ζωής" την ανοιχτοσύνη της, τις δημιουργικές ιδέες, το σεβασμό του άλλου, τους θεσμούς της δημοκρατίας και είμαστε εμείς - το ελληνικό τραγούδι- που πρέπει τώρα να γίνουμε το παράδειγμα για τους ερχόμενους χωρίς άλλη χρονοτριβή»
.

Όπως βλέπουμε ο Σαββόπουλος δεν μασά τα λόγια του και δεν κρύβει την αλήθεια. 
Στο κείμενό του κρατά θαυμαστές ισορροπίες, με στόχο και σκοπό να γίνει ο τηλεμαραθώνιος και να μη σκοντάψει κάπου. Προφανώς, χρειάστηκε μεγάλος αγώνας προκειμένου να επιτευχθεί το ζητούμενο, που είναι η έκφραση αλληλεγγύης του καλλιτεχνικού κόσμου προς τον ουκρανικό λαό.

Τέλος καλό, όλα καλά, όμως. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Στάθης Δρογώσης, ενημέρωσε κι εκείνος με τη σειρά του το κοινό του στο Twitter ότι ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η εκπομπή του, «Μουσικό κουτί» θα αναλάβουν την ειδική εκπομπή για την ιδέα του τηλεμαραθώνιου. 
Έγραψε συγκεκριμένα:

«#1 Επειδή μίλησε ο Διονύσης Σαββοπουλος θέλω να σας πω ότι μετά από πολλές δυσκολίες θα γίνει ένα ειδικό «μουσικό κουτί» με παρά πολλούς καλλιτέχνες που θα μαζέψει χρήματα υπέρ των προσφύγων της Ουκρανίας. Με τιμά η αναφορά του αλλά δεν έκανα κάτι σπουδαίο.
#2 Ο Νίκος Πορτοκάλογλου αγκάλιασε την πρωτοβουλία και θα μας πάρει κάποιες μέρες για να φτιάξουμε την ειδικη αυτή εκπομπή.
#3 Επίσης και μια άλλη πρωτοβουλία σε συνεργασία με οργανώσεις Ουκρανών προσπαθεί να διοργανώσει συναυλία. Κάποιοι θα πάμε και εκεί. Ανακοινώσεις για όλα σε λίγες μέρες».


Ο Στάθης Δρογώσης είχε γράψει πριν από λίγες μέρες στο Facebook: «Είμαι ανήσυχος και θλιμμένος με όλα αυτά που γίνονται στον κόσμο. Είμαι κατά της Ρωσικής εισβολής και γενικά του πολέμου και διαχωρίζω στο μυαλό μου τον επιτιθέμενο από τον αμυνόμενο. Υποστηρίζω όμως και τους Ρώσους που διαδηλώνουν κατά του καθεστώτος του Πούτιν.»
Τελικά, ανακοινώνει με χαρά πως θα γίνει κάποια δράση, πώς έχουν μαζευτεί «14 πολύ σπουδαίοι τραγουδοποιοί τραγουδιστές και τραγουδίστριες. Και φυσικά θα ανοίξει κι άλλο ο κύκλος. Θα στηρίξουμε τους πρόσφυγες της Ουκρανίας. Αλληλεγγύη!»

Όσο για τον Διονύση Σαββόπουλο, είχε γράψει πριν από λίγες μέρες μετά τη διαδήλωση στο Σύνταγμα για την Ουκρανία, στην οποία μετείχε:

«Πήγα και εγώ χθες στο Σύνταγμα σε αυτή τη συγκέντρωση για την Ουκρανία. Πόσα χρόνια έχω να πάω σε συγκέντρωση ούτε που θυμάμαι αλλά αυτή με τράβηξε σαν μαγνήτης. Μόλις άκουσα στις ειδήσεις το κάλεσμα, είπα θα πάω.
Νομίζω όλοι εμείς που ανταμώσαμε χθες στο Σύνταγμα, οδηγηθήκαμε εκεί από συγκίνηση και θαυμασμό για τον μαρτυρικό λαό της Ουκρανίας και την γενναία ηγεσία του. Αυτός ο πρώην κωμικός ηθοποιός βάζει τώρα το κεφάλι του στον πάγκο του χασάπη, μπας και φιλοτιμηθεί επιτέλους η συγχυσμένη Δύση και θυμηθεί τις αξίες της και σταματήσει αυτόν τον εφιάλτη που ήδη ξεκίνησε.
Θαυμάζω που ακόμη και η ρωσική νεολαία διαδηλώνει και αυτή κατά της εισβολής μες στην ίδια τη Μόσχα.
Κάποιοι είπαν χθες ‘συγκέντρωση εναντίον της Ρωσίας γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα’. Μα όχι, δεν έγινε κατά της Ρωσίας, έγινε κατά της θανατηφόρας στρατιάς του Πούτιν, να φύγει από την Ουκρανία. Αυτό είναι το ζητούμενο. Κατά τα άλλα, ‘Ρωσία θαυμάσια χώρα’.

Τέλος δε μπορεί να μη νιώσεις να αναπτερώνονται οι ελπίδες σου και να μη συγκινηθείς βλέποντας για πρώτη φορά τέτοια ομοψυχία στην Ευρώπη και σε όλη την Δύση. Η Ελευθερία και η Δημοκρατία δεν είναι πράγματα για πάντα κερδισμένα κι αυτό συνειδητοποίησε επιτέλους η Δύση και την έκανε να το συνειδητοποιήσει αυτός ο θυσιαστικός κλόουν που βρέθηκε να είναι πρωθυπουργός τού υπέροχου λαού που τον εξέλεξε.
‘Φαίνεται ότι η κωμωδία μπορεί να είναι κάτι πολύ σοβαρό κατά βάθος’ μου είπε χθες ο Στέλιος Ράμφος.
Κλείνω κι εγώ με μια διαπίστωση: Δόξα τω Θεώ, ωριμάζουμε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: