Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Θα υπάρξουν κυρώσεις στην Ελλάδα για τους φίλους του Πούτιν;

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ένα κύμα σκληρών αντιποίνων προς τους συνεργάτες του καθεστώτος του Πούτιν. 
Κατασχέσεις πολυτελών σκαφών, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ολιγαρχών. 
Είναι σαφές ότι η Ευρώπη έχει κηρύξει τον πόλεμο στην συμμορία της Μόσχας. 
Στην Ελλάδα; 
Θα υπάρξουν αντίστοιχες κυρώσεις για τους φίλους του Βλαδίμηρου; 
Είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα, η απάντηση του οποίου έχει πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.
Του Θανάση Μαυρίδη ...
Αν γινότανε στην Ελλάδα ό,τι έγινε στη Μεγάλη Βρετανία με τον Αμπράμοβιτς, είναι πιθανόν να είχαμε διαδηλώσεις από άκρη σε άκρη της χώρας. 
Το λεγόμενο «φιλοσωρικό κόμμα» έχει μεγάλη διείσδυση στην κοινωνία και σημαντική οικονομική δραστηριότητα σε συγκεκριμένους τομείς. Για να ξεριζωθούν οι σπόροι του Πουτινισμού από την ελληνική γη χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση. 
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα συμφέροντα της χώρας δεν συμπορεύονται με τα συμφέροντα της Ρωσίας στη βαλκανική χερσόνησο και το θέμα των πρακτόρων και αγγελιοφόρων του Πούτιν θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια.

Είναι καλά τα ρωσικά χρήματα όταν επενδύουν στην Ελλάδα και είναι κακά όταν θέλουμε να «τιμωρήσουμε» τους Ρώσους; 
Η οπτική αυτή δεν είναι αποδεκτή, καθώς δεν γίνεται συζήτηση γενικώς και αορίστως για Ρώσους. Μακριά από εμάς αυτές οι επικίνδυνες γενικεύσεις. 
Οι Ρώσοι πολίτες είναι το ίδιο καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα με τους πολίτες άλλων χωρών. Αρκεί να σέβονται τους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας. 
Το θέμα υπάρχει μόνο για τους φίλους του Πούτιν.
Για τους φίλους ενός απάνθρωπου καθεστώτος που έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Ευρώπη και στη Δύση. Για τους ολιγάρχες που οφείλουν την περιουσία τους στον Πούτιν και ως ανταπόδοση έχουν αναλάβει να προωθήσουν τα συμφέροντα της μαφίας της Μόσχας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Και είναι προφανές ότι δεν μπορεί κανείς να είναι υπηρέτης δύο αφεντάδων. Ή με την Ευρώπη ή με τον δικτάτορα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που είχε μεγάλη αξία για το καθεστώς της Μόσχας.
Έχουν επενδυθεί πολλά εκατομμύρια δολάρια στην «κοινή παράδοση» των δύο χωρών. Το ποιοι έχουν μεταφέρει αυτά τα χρήματα είναι γνωστό. Τουλάχιστον στους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτή τη δουλειά: Να προασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας έναντι όσων τα επιβουλεύονται. 
Το ερώτημα είναι αν η ελληνική Πολιτεία έχει τη διάθεση να κινηθεί για να βάλει ένα stop στους προπαγανδιστές του Πούτιν. Ο σπόρος αυτός πρέπει να ξεριζωθεί από την ελληνική γη. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Το επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Δεν είναι δυνατόν να δεχτεί κανείς διώξεις απέναντι σε οποιονδήποτε, επειδή είναι Ρώσος ή Τούρκος ή Κινέζος ή οτιδήποτε άλλο. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε αυτούς που έχουν αναλάβει οργανωμένη δράση για να προωθήσουν τον πουτινισμό στην Ελλάδα.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: