Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Κ. Πετρίδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Κυρώσεις κατά των Ρώσων oλιγαρχών χωρίς καμία έκπτωση

Η κυπριακή κυβέρνηση θα εφαρμόσει στο έπακρο τις κυρώσεις κατά των Ρώσων ολιγαρχών που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα της ΕΕ
οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει, εμπλέκουν τράπεζες, κτηματολόγιο, υπουργείο Οικονομικών και θα επιβληθούν οι ποινές που προβλέπονται χωρίς καμία έκπτωση, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωσταντίνος Πετρίδης.
Εξηγεί ότι για τους Ρώσους ολιγάρχες που συγκαταλέγονται στην μακρά λίστα της Κομισιόν, το θέμα δεν αφορά μόνο τον... τραπεζικό τομέα, αλλά και περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, ενώ κάνει ειδική αναφορά στις επιπτώσεις που θα έχει η οικονομία της χώρας, κυρίως από την απώλεια των 800.000 ρώσων τουριστών και τον πληθωρισμό.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη


Η Πορτογαλία ανακοίνωσε χθες ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα κατά των ρώσων ολιγαρχών που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ, ακόμη και αν όσοι υπόκεινται σε κυρώσεις, είναι Πορτογάλοι πολίτες. Η Κύπρος σε ποια γραμμή κινείται;

Στην ίδια ακριβώς γραμμή θα κινηθεί και η Κύπρος, είναι αυτονόητο. Τα άτομα τα οποία εντάσσονται στις λίστες των κυρώσεων είναι σε ατομικό επίπεδο, επομένως δεν εξαιρούνται όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα και η Κύπρος δεν είναι διατεθειμένη να παρακάμψει τις κυρώσεις. Διαφορετική στάση θα συνιστούσε παράκαμψη των κυρώσεων και η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και θα είναι στην σωστή πλευρά της ιστορίας.

Στις λίστες που έχει καταρτίσει η Κομισιόν κατά φυσικών προσώπων περιλαμβάνονται επώνυμοι Ρώσοι με εταιρείες που έχουν έδρα κυρίως τη Λεμεσό και δραστηριοποιούνται κυρίως στη χημική βιομηχανία, τα ακίνητα και τα λιπάσματα, όπως οι Melnichenko, Moshkovitch, Mazepin, Pumpyakaya, Vinokurov, κ.ά. Έχουν ξεκινήσει έλεγχοι και αν ναι έχετε εντοπίσει ή και κατάσχει περιουσιακά τους στοιχεία;

Οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό συνεπάγεται συνεργασία πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους κρατικών υπηρεσιών, από τις τράπεζες μέχρι το Κτηματολόγιο το υπουργείο Οικονομικών και άλλους, και εμείς έχουμε αναθέσει την παρακολούθηση των κυρώσεων σε ειδική επιτροπή και αυτές σίγουρα θα επιβληθούν, χωρίς καμία έκπτωση. Δεν είμαι ακόμη έτοιμος να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα και να δώσω ακριβή στοιχεία από τη στιγμή που αλλάζουν καθημερινά τα στοιχεία και προστίθενται συνεχώς νέα. Το μόνο που μπορώ να μεταφέρω είναι η πολιτική βούληση της κυπριακής κυβέρνησης να εφαρμόσει στο έπακρο όλα όσα προβλέπονται.

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες από πλευράς τραπεζών, προκειμένου να ελέγξουν τα στοιχεία και να προχωρήσουν σε πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών, δυσχεραίνοντας με αυτό τον τρόπο την άντληση κεφαλαίων από τους ολιγάρχες;

Είμαστε σε επαφή με την Κεντρική Τράπεζα, το θέμα δεν αφορά μόνο τον τραπεζικό τομέα, αλλά και περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή ακίνητη περιουσία, για αυτό και έχουμε θεσπίσει τη συγκεκριμένη επιτροπή. Δεν είναι κάτι που μπορεί να κρυφτεί, αφού η λίστα με τα ονόματα που εμπίπτουν στις κυρώσεις έχουν δημοσιευτεί, και η Κύπρος θα επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται.
Ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η χώρα θα τηρήσει θέση αρχών απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα, παρότι θα έχουμε οικονομικές απώλειες – οι μεγαλύτερες θα προέλθουν από τον τουρισμό και τον πληθωρισμό, όχι λόγω του τραπεζικού τομέα ή τους ολιγάρχες που σε άλλες χώρες είναι περισσότεροι.


Συνολικά, σε ποιο βαθμό υπολογίζετε τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία;


Στο μέτωπο του τουρισμού, υπολογίζουμε ότι θα χάσουμε περίπου 800.000 Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% του τουριστικού μας προϊόντος (επιχειρούμε καιρό τώρα να αναπληρώσουμε μέρος της ζημιάς με εναλλακτικές πηγές), γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια 1,5% στο προσδοκώμενο ΑΕΠ.
Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι οι μεγάλες πληθωριστικές τάσεις λόγω της ενέργειας και της αύξησης των τιμών των σιτηρών, ενώ αυτό που δεν με ανησυχεί τόσο είναι οι κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα.
Και αυτό καθώς η Κύπρος από το 2013 και μετά έχει κάνει μεγάλα βήματα απεξάρτησης από την ρωσική έκθεση, οι ρωσικές καταθέσεις έχουν μειωθεί σε μεγάλα βαθμό τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε ρωσικά ομόλογα, έχει ψηφιστεί νομοθεσία που απαγορεύει τις συναλλαγές των τραπεζών με οποιαδήποτε shell company (εταιρεία- κέλυφος), ενώ συνολικά η έκθεση στις ρωσικές τράπεζες είναι μικρή.


Η Κύπρος, όπως και η Ουκρανία, είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που απώλεσε εδάφη έπειτα από εισβολή ενός αναθεωρητικού γείτονα. Πόσο μοιάζει αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία με όσα έχουν συμβεί στην Κύπρο;

Είναι παρόμοιο με ό,τι συνέβη πριν από 48 χρόνια. Μια ιμπεριαλιστική δύναμη εισβάλει σε μια χώρα και επιχειρεί να την καταλάβει, αυτό συνέβη στην Κύπρο, το ίδιο συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, και για αυτό ακριβώς η κυπριακή δημοκρατία πρέπει να τηρήσει θέσεις αρχών, περισσότερο και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν έχουν βιώσει παρόμοια εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: