Πάρα τις επιθέσεις τους σε μεγάλες πόλεις, κύριος στόχος των Ρώσων παραμένει το Κίεβο, το οποίο επιχειρούν να περικυκλώσουν. Είναι παρόντες στα προάστια της πόλης και προσπαθούν να εξαλείψουν την άμυνά της σε τοποθεσίες δυτικά και βόρεια της πόλης για να την «αποκλείσουν», δήλωσε το ουκρανικό επιτελείο. «Το Κίεβο είναι σύμβολο της αντίστασης» και προετοιμάζεται για «λυσσαλέα αντίσταση», λέει σ' ένα βίντεο ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

kiebo

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες της τελευταίας ημέρας, η ουκρανική πρωτεύουσα ετοιμάζεται για τη «μεγάλη μάχη» καθώς ο στρατός που έχει μείνει πίσω, οι άνδρες που πολεμούν για την πατρίδα στήνουν κάθε λογής οδοφράγραμα σε σημαντικά σημεία της πόλης.

Οι εικόνες που έρχονται από το Κίεβο θυμίζουν ταινία «αποκάλυψης» με μια έρημη πλέον πόλη. Μόνο στρατιώτες στους δρόμους. Το μπαρούτι μυρίζει πιο έντονα από ποτέ στο Κίεβο, για αυτό και οι Ουκρανοί άμαχοι αποχωρούν μαζικά από τη χώρα όσο αυτό είναι δυνατόν.

Οι πρόσφυγες κατευθύνονται οι περισσότεροι προς την Πολωνία, η οποία υπολογίζει, σύμφωνα με τους συνοριοφύλακές της, ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα από τις 24 Φεβρουαρίου.

fr

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να διεξάγουν ένα «ψευδοδημοψήφισμα» στη Χερσώνα, την ουκρανική πόλη που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της Χερσώνας είπε στο Reuters ότι θέλει να δημιουργήσει μια νέα αποσχισθείσα δημοκρατία, όπως το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Χτυπήθηκε κονβόι δυτικά του Κιέβου – 7 νεκροί

Λίγο πριν από τις 20:00, η Ουκρανία κατηγόρησε εκ νέου τη ρωσική πλευρά για πλήγματα κατά των κονβόι απομάκρυνσης πολιτών, λέγοντας πως στην περιοχή του Κιέβου Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκοτώθηκαν επτά άμαχοι.  

Σύμφωνα με την καταγγελία, επτά άνθρωποι είναι νεκροί, ανάμεσά τους και ένα παιδί.

«Μετά την επίθεση, οι κατακτητές ανάγκασαν όσους είχαν παραμείνει να γυρίσουν πίσω στην Περεμόχα και δεν τους αφήνουν να βγουν από το χωριό», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών σε δήλωση.

Ουκρανικές πηγές: Οι Ρώσοι έδιναν εντολές για πυρά σε αμάχους στο Χάρκοβο

Την ίδια στιγμή, η ουκρανική Κyiv Independent αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας υπέκλεψαν συνομιλίες Ρώσων που αποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν εντολές να χτυπήσουν αμάχους, ακόμα και παιδιά, στο Χάρκοβο.

Τα Ηνωμένα Έθνη, υπενθυμίζεται, έχουν ήδη καταγράψει 170 θανάτους στο Χάρκοβο. Πέντε εξ αυτών ήταν παιδιά. 

Η Βολνοβάχα καταστράφηκε ολοσχερώς

Η πόλη Βολνοβάχα, στην ανατολική Ουκρανία, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή.

Οι μάχες όμως, συνεχίζονται εκεί, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να την περικυκλώσουν, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο.