Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

To ...φλερτ Πούτιν με την χρεοκοπία, η αύξηση επιτοκίων από τη FED και το τζογάρισμα των αγορών

Οι... Πουτινιές, οι παρορμητικές αγορές και ο κύκλος των... κερδισμένων ελληνικών τραπεζών
Αν κάποιος περιμένει από τον Πούτιν να είναι αξιόπιστος, είναι σαν να περιμένει από έναν κατ΄ εξακολούθησιν εγκληματία, να κάνει κήρυγμα για την αξία της ανθρώπινης ζωής. 
Το λέμε αυτό, γιατί χθες οι Ρώσοι άρχισαν να διαρρέουν ότι υπάρχει κείμενο 15 σημείων για συμφωνία με τους Ουκρανούς. Αυτό που μάθαμε εκ των υστέρων είναι το κείμενο των Ρώσων με τους 15 όρους προς τον Ζελένσκι!
Μιλάμε για... Πουτινιές, στις οποίες είμαστε συνηθισμένοι πλέον...
 
Χθες, ο Μπάιντεν τον... έχρισε και επισήμως ως "εγκληματία πολέμου", κάτι που προϊδεάζει για κλιμάκωση κυρώσεων, αλλά και ένταση των φόβων για κάποιο... ατύχημα, που θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά σε όλους μας. Φυσικά, η κλιμάκωση, έστω και σε επίπεδο... χαρακτηρισμών, θα κάνει τον Πούτιν ακόμη πιο... νευρικό, από τη στιγμή, που βλέπει καθημερινά ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά ούτε στην Ουκρανία, αλλά ούτε και στο εσωτερικό της χώρας του...

Οι αγορές τζογάρουν...

Με "καύσιμο" τα... καλά νέα από τους Ρώσους, οι αγορές είπαν να κάνουν ένα μικρό πάρτι χθες. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανέκαμψαν, αλλά μάλλον τέτοιες αντιδράσεις είναι μια καλή ευκαιρία για μείωση της έκθεσης στα μεγάλα ρίσκα. 
Άλλωστε, όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι προτείνουν αύξηση των μετρητών αυτήν την περίοδο, καθώς δεν ξέρει κανείς τι ξημερώνει. Επιπλέον, ουδείς μπορεί να υπολογίσει έστω και κατά προσέγγιση τις συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. 
Βεβαίως, το ίδιο ισχύει και για τον Πούτιν, ο οποίος δεν θέλει να δει κατάματα την επιδείνωση της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας του, ρίχνοντας το... ανάθεμα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέλουν να χρεοκοπήσουν τη Ρωσία!

Τα αστεία επιχειρήματα της ρωσικής πλευράς φανερώνουν αδυναμία. Και η αδυναμία εκπορεύεται από το πεδίο των μαχών, όπου αλλιώς τα περίμενε ο Πούτιν και αλλιώς του εξελίσσονται τα πράγματα.
 
Μάλιστα χθες, ο -κατά Μπάιντεν- εγκληματίας πολέμου, απασφάλισε. Ζήτησε καταδίκη των προδοτών της Ρωσίας που φεύγουν στο εξωτερικό και αυτοκάθαρση της κοινωνίας από τους... μπάσταρδους! 

Τα χειρότερα είναι μπροστά και ο εισβολέας φαίνεται ότι χάνει την ψυχραιμία του. Σίγουρα, αυτό δεν είναι ένα καλό νέο ούτε για τον ίδιο, ούτε για τη Ρωσία, αλλά ούτε και για τον δυτικό κόσμο...

Το ΔΝΤ προειδοποιεί, η FED... πυροβολεί!


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει ότι έρχονται δύσκολα χρόνια και θα χρειαστεί αναπροσαρμογή πολιτικών από τις εθνικές κυβερνήσεις. Εν ολίγοις, ποιοι δημοσιονομικοί κανόνες και ποια... κίτρινα ρούβλια! Η μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία των καυσίμων και των πρώτων υλών, θα αυξήσει τα προβλήματα στις οικονομίες και θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να αλλάξουν... τροπάριο. 
Περισσότερες δαπάνες για την άμυνα, πιο προστατευτικό περιβάλλον, νέες μεγάλες ανισότητες και ο Θεός να βάλει το χέρι του, να μην μας βρουν τα χειρότερα. Πάντως, η FED..εγκανίασε το νέο ανοδικό κύκλο των επιτοκίων μετά από σχεδόν 4 χρόνια, αυξάνοντας το κόστος του χρήματος κατά 0,25% και δρομολογώντας άλλες έξι αυξήσεις! 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει τον πληθωρισμό να... ίπταται, αλλά από την άλλη, φοβάται μια δυναμική άνοδο του κόστους δανεισμού, καθώς αυτή θα πλήξει κυρίως τα ομόλογα των χωρών με υψηλό χρέος, όπως είναι η Ελλάδα. 
Μπορεί αυτές τις μέρες να είδαμε μια σοβαρή αποκλιμάκωση του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των πρώτων υλών, ωστόσο, όταν γίνεται ένας ισχυρός σεισμός στη μέση του ωκεανού, χρειάζεται χρόνος για να επεκταθεί το τσουνάμι. Όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και στην παρούσα φάση, το υπ΄ αριθμόν ένα ζητούμενο δεν είναι άλλο από τον περιορισμό του εφιαλτικού κόστους της ενέργειας. Τα περιθώρια ουσιαστικών παρεμβάσεων είναι περιορισμένα και οι κυβερνήσεις το... παλεύουν. Το ίδιο και η ελληνική...

Μέτρα με το... σταγονόμετρο

Σήμερα εξειδικεύονται τα μέτρα που περιέγραψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα οποία θα αποτελέσουν μια μικρή ανακούφιση για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη που βιώνουμε.
Η εξίσωση είναι δύσκολη. Από τη μία υπάρχει υπέρβαση του στόχου στα φορολογικά έσοδα και το πρωτογενές πλεονάσματα στο α΄ δίμηνο, αλλά από την άλλη δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και ό,τι άλλο κακό μας προκύψει.

Η ανεργία μπορεί να υποχώρησε στο 12,8% τον Ιανουάριο, ωστόσο, ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε, έστω και ελαφρώς. Έστω και λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν για τον κορωνοϊό. Ο οποίος (κορωνοϊός) είναι εδώ μαζί μας και θα μας ακολουθεί για πάρα πολύ καιρό. Τη στιγμή που ετοιμαζόμασταν να κάνουμε πιο αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός και να επανέλθει η οικονομική και κοινωνική ζωή σε πιο... γνώριμους και φυσιολογικούς ρυθμούς, μας προέκυψε ο... Πούτιν. Εκ των πραγμάτων, ακόμη και αν βρισκόμαστε 6 έως 15 μήνες μακριά από τις εκλογές, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραβλέψει την ανάγκη για δημοσιονομική ισορροπία αλλά ούτε να αγνοήσει τις συνέπειες ενός πολέμου που πονάει τον κόσμο στην τσέπη...

Οι τράπεζες επιστρέφουν, αλλά...

Το 2021 ήταν ένα έτος σταθμός για το τραπεζικό σύστημα. 
Επί της ουσίας, για πρώτη φορά μετά από 10-11 χρόνια, οι τράπεζες δείχνουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα και να αφήνουν πίσω τον εφιάλτη των "κόκκινων" δανείων. Βεβαίως, σε αυτό έχουν συμβάλλει και τα funds, τα οποία στο τέλος του 2021 είχαν συγκεντρώσει στα χαρτοφυλάκια τους, δάνεια ύψους 80 δισ. ευρώ! Εθνική και Eurobank έχουν πλέον μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ η Πειραιώς και η Alpha Bank, ακόμη και στη βάση ενός κακού σεναρίου, θα μπορέσουν έως τις αρχές του φθινοπώρου να επιτύχουν μονοψήφια ποσοστά. 
Τα πράγματα στο τραπεζικό σύστημα βελτιώνονται, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, τουρίστες θα έρθουν, επενδύσεις θα γίνουν (έστω και λιγότερες), αλλά, οι συνέπειες από τη μεγάλη ανατροπή που έχει γίνει λόγω Ρωσίας, μάλλον δεν είναι ακόμη ορατές...

Η Εθνική έκανε τη διαφορά

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες τα μεγέθη του 2021 κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια χρονιά, όπου το σύνολο του τραπεζικού συστήματος γύρισε σελίδα. 
Η Εθνική κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη απ΄ όλες τις υπόλοιπες (867 εκατ. ευρώ), έχει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 2,1 δισ. ευρώ ή 6,9% (πέτυχε τον στόχο για μονοψήφιο δείκτη), ενώ η κεφαλαιακή βάση της διαμορφώνεται στα 5,75 δισ. ευρώ, κάτι που ανεβάζει τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 19% ή 17,5% χωρίς την αναπροσαρμογή της Εθνικής Ασφαλιστικής. Συνεπώς, η Εθνική το 2021 παρουσίασε έναν υγιή ισολογισμό, με περισσότερα κεφάλαια. 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Εθνική, όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες έχουν μπροστά τους πολλές προκλήσεις. Από τη μία θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και από την άλλη, πρέπει να είναι καλά θωρακισμένες έναντι πιθανών... ανεπιθύμητων συνεπειών. Εκεί που αρχίζαμε να μαζευόμαστε από τον κορωνοϊό, μας ήρθε ο Πούτιν...

Tου Λουκά Γεωργιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: