Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.

Δήλωσε, επίσης, ότι διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως «τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο».

Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινή διάλογο, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

Σημειώνεται πως οι δύο ηγέτες είχαν μια ολιγόλεπτη συνομιλία μπροστά στις κάμερες πριν τη συνάντηση. «Με όλα αυτά που συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την περιοχή μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης και ο τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι «θα τα συζητήσουμε όλα».

Για την εμφάνιση και των δύο, χωρίς γραβάτα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η χαλαρή ενδυμασία αρκετές φορές προσφέρεται για πιο σοβαρές συζητήσεις».

Πριν καθίσουν στο τραπέζι, ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη χιονισμένη θέα προς το Βόσπορο από τον χώρο όπου θα γευμάτιζαν.

Αφού κάθισαν στο τραπέζι, οι δύο άνδρες είχαν ένα διάλογο για το τι θα πιουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως το νερό είναι μια χαρά, αλλά πως θα έπινε ευχαρίστως και τσάι, αν αυτό έκανε και ο Ταγίπ Ερντογάν.