Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Αντιεμβολιαστές: Αυξάνονται τα περιστατικά όσων αρνούνται τη διασωλήνωση - Απειλητικά μηνύματα σε γιατρούς

Πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά αρνητών του εμβολιασμού με τραγική κατάληξη που δεν δέχονται διασωλήνωση. 
Μετά το θάνατο της 54χρονης στον Ευαγγελισμό, άλλη ασθενής 75 ετών, στο ίδιο νοσοκομείο δεν δέχθηκε να μπει σε μηχανική υποστήριξη. Αντίστοιχο περιστατικό στο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη Ρόδο κατέληξε 55χρονη που δεν δεχόταν να διασωληνωθεί. 
Την ίδια στιγμή γιατροί δέχονται απειλητικά μηνύματα για τις θέσεις που έχουν εκφράσει δημοσίως για τον εμβολιασμό. 
Όλα δείχνουν ότι αγγίζουμε το σκληρό... πυρήνα της ατομικής στάσης αλλά και τα όρια της δημόσιας παρέμβασης στο ζήτημα των εμβολιασμών.
Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος:
«υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση… Οι άνθρωποι αυτοί προσφεύγουν στο νοσοκομείο για να τους βοηθήσουμε, και στη συνέχεια αρνούνται τη βοήθεια».
Μια αντίφαση όμως, που σε πολλές περιπτώσεις υπόψιν αποβαίνει μοιραία και πλέον παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Νέα περιστατικά αρνητών εμβολιασμού που δεν δέχονται διασωλήνωση

Όπως ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών στον ΣΚΑΪ, Ματίνα Παγώνη, μόλις τρία 24ωρα μετά τον θάνατο 54χρονης γυναίκας με κορονοϊό που αρνούνταν να διασωληνωθεί στον Ευαγγελισμό, άλλη μια ασθενής γυναίκα 75 ετών, στο ίδιο νοσοκομείο μόλις χθες δεν δέχθηκε να μπει σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
«Πολλές φορές ασθενείς και συγγενείς δεν επιτρέπουν στους γιατρούς τη διασωλήνωση. Από δω και πέρα τέτοια περιστατικά θα υπάρχουν, γιατί είναι αρνητές που δε δέχονται τη νόσο και δε θα εμβολιαστούν. Στον Ευαγγελισμό χθες έγινε πάλι το ίδιο. Ο ασθενής και οι συγγενείς δεν επέτρεπαν να διασωληνωθεί. Σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί ειδοποιούν τον εισαγγελέα και αυτός δίνει εντολή να συνεχιστεί η διασωλήνωση. Έτσι, καλύπτονται και οι γιατροί για να μη βρουν τον μπελά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.
«Οι συνάδελφοι έκαναν αυτό που έπρεπε… με εισαγγελική εντολή» είπε για το θέμα ο κ. Μπουλμπασάκος.
Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή το βράδυ, οι γιατροί κατάφεραν να πείσουν έστω και την τελευταία στιγμή ασθενή και οικογένεια ότι ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου να διασωληνωθεί
Εντούτοις, με εισαγγελέα κατάφεραν να διασωληνώσουν οι γιατροί μια 55χρονη γυναίκα με κορονοϊό βαριάς μορφής στη Ρόδο. Η ίδια δεν είχε εμβολιαστεί, αρνούνταν να διασωληνωθεί, χρειάστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα και μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο του νησιού, δυστυχώς κατέληξε στις 31 Αυγούστου.

«Η γυναίκα μπήκε στο νοσοκομείο ήταν αρνήτρια, δικαίωμα της, εμείς πήραμε εισαγγελική παραγγελία, και μετά την υπογραφή της αδερφής της, τη διασωληνώσαμε. Από τη στιγμή που διασωληνώθηκε δεν μπορούσε να διακομιστεί για γνωστούς λόγους. Αυτή η γυναίκα έμεινε διασωληνωμένη στο νοσοκομείο, την παρακολουθούσε το νοσοκομείο, τη στιγμή που έφυγε ο covid από πάνω της, έγινε αρνητική δηλαδή μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, έμεινε κι εκεί κάποιες μέρες και εκεί κατέληξε», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο Διοικητής νοσοκομείου Ρόδου Γρηγόρης Ρουμάνης.
Στο εν λόγω ζήτημα τοποθετήθηκε η αδελφή της: «η ίδια δεν ήθελε, γιατί φοβόταν τη διασωλήνωση. Ο σύζυγος της είχε τις δικές του αντιρρήσεις αλλά δεν υπήρξε εμπόδιο σε αυτό που θα γινόταν. Υπέγραψα εγώ. Δεν θεωρούσαν δηλαδή ότι έπρεπε να έχει βαρύτητα και καλώς και οι γιατροί, η στάση του συζύγου».

Εντωμεταξύ, ανάμεσα στους ελεγχόμενους που φαίνεται να παρέχουν υποστήριξη σε αντιεμβολιαστές και τους παροτρύνουν στην άρνηση ακόμα και ιατρικών υπηρεσιών βρίσκεται και ένας δικηγόρος που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς την κρίσιμη στιγμή.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η αδελφή της 55χρονης στον ΣΚΑΪ «η αδερφή μου εκείνες τις ώρες με το τόσο χαμηλό οξυγόνο νομίζω ότι δεν ήταν σε θέση να σκεφτεί λογικά. Το ότι επικοινώνησε με αυτόν τον δικηγόρο ήταν μια λύση της τελευταίας στιγμής. Δηλαδή στον πανικό της, έκανε αυτό που έκανε». Ερωτηθείσα σχετικά διευκρίνισε ότι επικοινώνησε μόνο με την αδελφή της και η ίδια δεν έχει καμία σχέση μαζί του.

Επιπροσθέτως στις Οινούσσες, ιερέας που αρνούνταν να εμβολιαστεί πέθανε από κορονοϊό, ενώ η σύζυγός του, επίσης αρνήτρια νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αντίστοιχα, μια ηλικιωμένη έφυγε από κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ λίγες ημέρες πριν είχαν φύγει από τη ζωή άλλα δυο μέλη της οικογένειάς της. Σύμφωνα με το magnesianews.gr, η ηλικιωμένη, ενώ είχε ασθενήσει από τον ιό, εντούτοις αρνιόταν να νοσηλευτεί.

Προπηλακισμοί

Ταυτόχρονα, λίγες μέρες πριν στο Θριάσιο νοσοκομείο ομάδα αγνώστων προπηλάκισε γιατρούς και νοσηλευτές της πνευμονολογικής κλινικής επειδή διασωλήνωσαν γυναίκα και μάλιστα με τη συναίνεσή της.
«Ασθενής νοσηλευόταν στην πνευμονολογική κλινική, χειροτέρευσε η αναπνευστική της εικόνα και με τη συναίνεσή της, τη διασωλήνωσαν μετά από λίγη ώρα, εισέβαλε στην πνευμονολογική κλινική ομάδα από τους λεγόμενους θεματοφύλακες αποτελούμενη από 4 άνδρες και μια γυναίκα η οποία παρά τις προσπάθειες των φυλάκων του νοσοκομείου εισέβαλαν στην κλινική και άρχισαν να προπηλακίζουν και να απειλούν τους εργαζόμενους της κλινικής», όπως κατήγγειλε στο Mega ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Θριάσιο, Μανώλης Βαρδαβάκης.

Απειλητικά μηνύματα…

Τέλος, αρκετοί γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έχουν εκφράσει δημοσίως τις θέσεις τους, δέχονται απειλές ακόμα και για τη ζωή τους.
«Λαμβάνω απειλητικά μηνύματα μία με δύο φορές την εβδομάδα, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι από τρολ. Προσωπικά δεν δίνω σημασία, ούτε με ενοχλούν. Τα διαβάζω για να βλέπω τα επιχειρήματα που έχουν αυτοί που τα αποστέλλουν. Φαντάζομαι άλλοι που λαμβάνουν αντίστοιχα μηνύματα, ενοχλούνται και είναι λογικό», επισήμανε ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
«Σε προηγούμενο κύμα είχα δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα τα οποία είναι καταγεγραμμένα στον τηλεφωνητή του εργασιακού χώρου στον οποίο εργάζομαι, μου έχουν πει ότι θα μου βγάλουν τα μάτια», δήλωσε από πλευράς του στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Παθολογίας–Λοιμωξιολογίας, Μάριος Λαζανάς.
Επίσης, όπως έχει αποκαλύψει στον ΣΚΑΪ, απειλές κατά της ζωής του έχει δεχθεί και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για τις τοποθετήσεις του υπέρ του εμβολιασμού.

Διαβάστε ακόμα:

Ανεμβολίαστοι οι 9 στους 10 διασωληνωμένοι - Τα φαινόμενα άρνησης ιατρικών υπηρεσιών

Αρνητές εμβολίων: Ιδανικοί αυτόχειρες

Από την άρνηση του εμβολιασμού στην άρνηση της ζωής


Δεν υπάρχουν σχόλια: