Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Μερομήνια – Οι προβλέψεις για βαρυχειμωνιά – Τι καιρό θα κάνει μέχρι τον Αύγουστο

Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό τον επόμενων μηνών. 
Τα εμπιστεύονταν ιδιαίτερα οι παλιότερες γενιές, για να μάθουν τι καιρό θα κάνει. Ο λόγος για τα Μερομήνια μια παλαιά μέθοδο «πρόβλεψης» του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο.
Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των... επόμενων μηνών.
Δηλαδή, η πρώτη ημέρα μας δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο, κ.ο.κ.
Τα μερομήνια 2021 -2022, βγήκαν και περιλαμβάνουν ανατροπές στο καιρικό σκηνικό μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Τις γιορτές αυτές θα τις περάσουμε με κρύο και χιόνια, ενώ και το Πάσχα θα το περάσουμε με κακοκαιρία, αν επαληθευτούν τα μερομήνια. 


Βαρυχειμωνιά

Τα μερομήνια προβλέπουν σε γενικές γραμμές βαρύ χειμώνα, από τους πιο δυνατούς των τελευταίων ετών.

Πιο αναλυτικά, ο Δεκέμβριος από τις αρχές έως και τις 20 περίπου του μήνα προβλέπεται ήπιος με αρκετές όμως βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα μερομήνια, μας «λένε» ότι ουσιαστικά ο χειμώνας θα αρχίσει παραμονές Χριστουγέννων οπότε προβλέπεται κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις σε όλη την χώρα εκτός από την νότια Ελλάδα.

Αυτή η κακοκαιρία δε θα αλλάξει μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου του 2022. Θα ακολουθήσουν Αλκυονίδες μέρες έως τις 15 του Ιανουαρίου, αλλά θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή του σκηνικού του καιρού και θα έχουμε βαρυχειμωνιά στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Το μεγάλο ξέσπασμα του καιρού αναμένεται μετά τις 15 Ιανουαρίου. Εκείνη την περίοδο, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα μερομήνια θα έχουμε κακοκαιρία διαρκείας έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Τα χιόνια θα μας επισκεφθούν αρκετές φορές, ακόμη και μέχρι τα μέσα του Μαρτίου. Μετά τις 15 Μαρτίου θα δούμε κάποιες ήπιες ημέρες, ωστόσο θα σημειώνονται βροχές μέχρι τις Αρχές Απριλίου. 

Άστατος Σεπτέμβριος

Σύμφωνα με τον Ταχυδρόμο του Βόλου που επικαλείται τον πρακτικό μετεωρολόγο, Νικόλαο Βογιατζή, ο οποίος ασχολείται επί 21 χρόνια με τα μερομήνια, αναλυτικά προβλέπεται:

Για τον Σεπτέμβριο, βροχές και αέρας μέχρι τις 6 του μήνα, ενώ από τις 7 εώς τις 12, ο καιρός καλυτερεύει. Από 13 έως 20 Σεπτεμβρίου, με επιφύλαξη τα μερομήνια δείχνουν βροχές.

Από 21 έως 30 του μήνα ο καιρός θα είναι άστατος. Προβλέπεται κακοκαιρία με βροχές, μπουρίνια – καταιγίδες και δυνατούς ανέμους σε όλη την βόρεια και κεντρική και νοτιοδυτική Ελλάδα.

Βροχές προς το τέλος Οκτωβρίου

Από 1 έως 27 Οκτωβρίου, με επιφύλαξη εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο καιρός δεν θα έχει σημαντικές ανατροπές και θα είναι καλός.

Από 28 έως 31 όμως του ίδιου μήνα προβλέπονται βροχές και ισχυροί άνεμοι. Τα μερομήνια δείχνουν επίσης σύννεφα και ίσως να εκδηλωθούν μπουρίνια.

«Νευρικός» ο Νοέμβριος – Με δύο όψεις ο Δεκέμβριος

Από 1 έως 5 Νοεμβρίου ο καιρός θα είναι βροχερός, όπως επίσης από 6 έως 10 του μήνα.

Από 11 έως 18 Νοεμβρίου τα σύννεφα θα «χρυσαφίσουν» ενώ από 20 έως 30 του μήνα ο καιρός θα είναι καλός.

Ο Δεκέμβριος θα μπει με καλοσύνη. Από 1 έως 5 του μήνα θα έχουμε καλοκαιρία. Από 6 όμως Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, προβλέπονται βροχές, αέρας, μπουρίνια και πτώση της θερμοκρασίας, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή από 13 έως 18 ο καιρός καλυτερεύει, όμως το επόμενο τετραήμερο θα χαλάσει. 

Πρωτοχρονιά με χιόνια

Πρωτοχρονιά θα κάνουμε με χιόνια αφού από 29 έως 31 παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο καιρός χαλάει. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ιδιαίτερα αισθητή, ενώ προβλέπονται χιονοπτώσεις που θα συνεχιστούν έως 6 Ιανουαρίου 2022.

Ο καιρός καλυτερεύει από 7 έως 12 Ιανουαρίου, όχι όμως για πολύ, αφού από 13 έως 18 προβλέπεται νέα πτώση θερμοκρασίας.

Το διάστημα από 19 έως 26 Ιανουαρίου ο κ. Βογιατζής προβλέπει αλκυονίδες μέρες. Θα ακολουθήσει όμως νέα ανατροπή του καιρικού σκηνικού από το βράδυ της 26 Ιανουαρίου έως 31 του μήνα, όποτε προβλέπεται να εκδηλωθούν μπουρίνια, χιόνια, κρύο σε όλη την Ελλάδα.

«Λευκός» Φλεβάρης

Ο Φεβρουάριος κάνει ποδαρικό με χιόνια. Κατά τη διάρκεια όλου του μήνα ο καιρός θα είναι άστατος.

Τον Μάρτιο η κακοκαιρία συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τις 20 του μήνα με μικρά διαστήματα καλοσύνης.

Από 21 έως 31 Μαρτίου μάλιστα εκτός από βροχές, μπουρίνια, και καταιγίδες δεν αποκλείεται να δούμε και χιόνια.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίζεται και από 1 έως 5 Απριλίου, τα φαινόμενα γίνονται πιο ήπια από 6 έως 13 Απριλίου που ο καιρός θα είναι βροχερός, όπως επίσης και το διάστημα από 14 έως 20 του μήνα που τα μερομήνια δείχνου ήπιο καιρός με ισχυρούς όμως ανέμους και ενδεχομένως βροχοπτώσεις.

Πάσχα με συννεφιά και μπουρίνια τον Μάιο

Εάν επαληθευτούν τα μερομήνια  Πάσχα θα κάνουμε με άσχημο καιρό, καθώς σύμφωνα με τον εμπειρικό μετεωρολόγο από 21 έως 30 Απριλίου, όλα δείχνουν κακοκαιρία (γκρίζα σύννεφα από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά και δυτικά προς νότο και ανατολικά προς δυτικά).

Ο Μάιος μπαίνει με κακοκαιρία, μπουρίνια και καταιγίδες το διάστημα από 1 έως 5 του μήνα. Ο καιρός καλυτερεύει από 6 έως 20, αλλά ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου, δηλαδή από 21 Μαΐου έως 31 του μήνα, προβλέπονται βροχές και ισχυροί άνεμοι.

Ο καιρός μέχρι τον Αύγουστο

Ο Ιούνιος, σύμφωνα με τα μερομήνια θα είναι άστατος. Από 1 έως 10 του μήνα προβλέπεται καλός καιρός δίχως σύννεφα, από 11 έως 20 καλοσύνη με αύξηση της θερμοκρασίας, όμως από 21 έως 25 του μήνα θα σημειωθούν βροχές, με την κακοκαιρία να συνεχίζεται έως τις 30 Ιουνίου.

Από 1 έως 5 Ιουλίου, ενδεχομένως να εκδηλωθούν βροχές που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους, από 6 έως 26 του μήνα ο καιρός θα είναι καλός, με τα μερομήνια να προβλέπουν λίβα, ενώ από 27 έως 31 Ιουλίου ενδεχομένως να σημειωθούν βροχές, αλλά με αέρα βορειοανατολικό προς ανατολικό και βορειοδυτικό προς νότιο και ανέμους ισχυρούς.

Ο Αύγουστος θα είναι «θερμός», από 1 έως 3 του μήνα ωστόσο το αεράκι που θα φυσάει θα είναι αισθητό. Θα ακολουθήσει ένα ζεστό διάστημα από 4 έως 8 Αυγούστου και από τις 9 έως τις 13 του ίδιου μήνα οι θερμοκρασίες θα είναι προσαρμοσμένες στο απόλυτο καλοκαίρι, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης πρόσκαιρων βροχοπτώσεων.

ΤοΒΗΜΑ Team


Δεν υπάρχουν σχόλια: