Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Το μέρισμα της ανάπτυξης και η καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ

Η καταστροφή της οικονομίας, την οποία η αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλουν με κάθε ευκαιρία, δεν έρχεται. 
Αντιθέτως, η ανάπτυξη του ΑΕΠ όπως διαμορφώνεται το β΄ τρίμηνο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της και να μετατρέψει μέρος της ανάπτυξης σε μέρισμα προς τους πολίτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε... την προεδρία της ΝΔ και στη συνέχεια ως πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη εμμένοντας στις επενδύσεις (η αύξηση των οπαίων ήταν επίσης θεαματική) και στις μεταρρυθμίσεις παρουσιάζονται και εκτελώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που σημειωτέον βρέθηκε μπροστά και στον πλέον αστάθμητο παράγοντα, της πανδημίας.
Μιλώντας για μέρισμα ανάπτυξης έχει δείξει εξ αρχής τον δρόμο και τώρα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δύναται να επανακαθορίσουν και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από την ΔΕΘ στο πλαίσιο της ελάφρυνσης επιχειρήσεων και πολιτών εν όψει και του κύματος ακρίβειας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα αλλά και το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα πρόσθετα έσοδα που με μαθηματική ακρίβεια ορίζουν τα στοιχεία της ανάπτυξης δύναται να επιφέρουν μια διεύρυνση των μέτρων που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ και τα οποία έστω και προσωρινά θα ελαφρύνουν κατηγορίες εργαζομένων και επιχειρήσεις μέσω των φοροελαφρύνσεων, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ή ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες της αναστολής του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ.
Η κυβέρνηση όμως οφείλει να είναι και προσεκτική στους χειρισμούς αφού το μήνυμα που θα σταλεί μέσα από τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ αφορά και τις αγορές.
 
Σε κάθε περίπτωση δεν δύναται η θετική αυτή εξέλιξη της ανάπτυξης του ποσοστού του ΑΕΠ το β' τρίμηνο άνω του 16% (η μεγαλύτερη από το 1995) να οδηγήσει σε καταστάσεις ανάλογες με αυτές που η αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να απαιτούν στη λογική της πλειοδοσίας.
Λογική που διαφάνηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας και το Lockdown που ακολούθησε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε στη λογική του «Τσοβόλα δώστα όλα» αδυνατώντας ενδεχομένως να συνειδητοποιήσει πως μια ευνομούμενη πολιτεία στηριζόμενη στη χρηστή διαχείριση οφείλει να κοιτάζει μπροστά μετρώντας και τα επόμενα βήματα. Οι εξελίξεις δικαίωσαν τη λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία επέτρεψε τη στήριξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων σε βάθος χρόνου.

Παρόλα αυτά η αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο είναι διάχυτη. Τα στοιχεία του β΄ τριμήνου δείχνουν έναν θετικό δρόμο προς την αναθεώρηση και των προβλέψεων του έτους. Άλλωστε δύναται να παραγνωρίσει το γεγονός πως η επίδοση της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι Κασσάνδρες και οι προβλέψεις που δεν έρχονται


Στον αντίποδα η αντιπολίτευση δείχνει να πηγαίνει, όπως θα ανέφεραν και αυτοί που ασχολούνται με προβλέψεις και στοιχήματα, κουβά. Και οι κολασμένοι χειμώνες που προαναγγέλλονται σε συνδυασμό με τις καταγγελίες περί αποτυχίας της κυβέρνησης (που κατά τον Αλέξη Τσίπρα παρέλαβε την απόλυτη οικονομία και μαξιλάρια δισεκατομμυρίων).
Η αντιπολίτευση και ειδικά η αξιωματική έχει επενδύσει στην ύφεση ή στην χαμηλή ανάπτυξη ευελπιστώντας επανάληψη της εικόνας που διαμορφώθηκε το 2020 με τα καθολικά lockdown προκειμένου να χτίσει το αφήγημα της αποτυχίας, όπως άλλωστε επιχειρείται τώρα με στόχο την ακρίβεια.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατ επανάληψη δηλώνει πως η κυβέρνηση απέτυχε στην οικονομία. Από την ομιλία του στον ΣΕΒ και στο συνέδριο του economist μέχρι τις συνεντεύξεις τις περιοδείες και την προγραμματική συνδιάσκεψη επιδιώκει να δημιουργήσει την εικόνα μιας οικονομίας υπό κατάρρευση και να πείσει πως η κυβέρνηση που έχει προχωρήσει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας σε φοροελαφρύνσεις και μειώσεις σε ασφαλιστικές εισφορές (που αποτυπώνοντας και στους μισθούς των εργαζομένων), αδυνατεί να διαχειριστεί τις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται.
Αρκεί να σημειωθεί πως κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό πως έφεραν την ύφεση πριν την πανδημία καθώς και ότι ευθύνεται για τα προβλήματα στην οικονομία όπως άλλωστε και για το επικείμενο κύμα ακρίβειας που όμως αφορά το σύνολο των χωρών, οφειλόμενο σε αστάθμητους παράγοντες πολύ πέρα των ελληνικών δρώμενων.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε για την ανάπτυξη του β' τριμήνου και τις συνθήκες που διαμορφώνονται για το 2021 είναι χαρακτηριστική με την αρμόδια τομεάρχη Έφη Αχτσιόγλου να δηλώνει ότι:
«Οι σημερινοί πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τα προσωρινά στοιχεία της Ελστάτ που αφορούν τη σύγκριση του β´ τρίμηνου του 21 σε σχέση με το αντίστοιχο του περσινού χρόνου όπου η χώρα βρισκόταν σε απόλυτο λοκντάουν, επιβεβαιώνουν την πολιτική απελπισία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αλλά ταυτόχρονα και την τεράστια απόσταση που τη χωρίζει από την πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.
Την ώρα που οι πολίτες ασφυκτιούν υπό το βάρος των εκρηκτικών αυξήσεων σε βασικά είδη διαβίωσης και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, έχοντας ήδη χάσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους και βρισκόμενοι σε πλήρες αδιέξοδο από τα σωρευμένα χρέη της πανδημίας, η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για τα προβλήματά τους και επιχαίρει με αλαζονεία για την ευημερία των αριθμών που αποκρύπτει τη δυστυχία των ανθρώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: