Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Τι προβλέπουν έξι διεθνείς οίκοι για την άνοδο των τιμών

Για άνοδο του πληθωρισμού ακούγαμε από πέρσι αλλά μεγάλη ή ανησυχητική άνοδο δεν βλέπαμε. 
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα που όχι μόνο ο πληθωρισμός πήρε την ανιούσα, αλλά είναι τέτοιες οι ανατιμήσεις που προκαλούν κύμα ανησυχιών στην Ευρώπη.
Η άνοδος των τιμών διεθνώς δεν μπορούσε να μην επηρεάσει και τη Γηραιά Ήπειρο και μετά από σχεδόν 10 χρόνια που προσπαθούσε η ΕΚΤ να τονώσει τη δραστηριότητα για να επιτευχθεί ο στόχος σταθεροποίησης των τιμών κοντά στο 2%, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 3% τον Αύγουστο στις 19 χώρες του ευρώ, ξεπερνώντας... τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 2,7%.
Οι τιμές βέβαια, συγκρίνονται με τα περσινά επίπεδα για να εκδοθεί η τελική μέτρηση και πέρσι τέτοια εποχή είχε σημειωθεί σημαντική μείωση από τα «φυσιολογικά» προ πανδημίας επίπεδα. Όπως και να’ χει, η άνοδος του πληθωρισμού είναι ένα φαινόμενο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Ας δούμε τι εκτιμούν 6 από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους για το πόσο θα συνεχιστούν οι ανατιμήσεις σε ενέργεια, προϊόντα και υπηρεσίες.

Capital Economics

Επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα το 2022 «βλέπει» η Capital Economics, παρά την «έκρηξη» του Αυγούστου σε υψηλό 10ετίας. Ο οίκος εκτιμά ότι η σοβαρότερη επίπτωση της μέτρησης του Αυγούστου είναι ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό που θα δώσει μεθαύριο στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Capital Economics, τόσο ο συνολικός πληθωρισμός όσο και ο δομικός πληθωρισμός (που εξαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια) θα ενισχυθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, όμως η άνοδος αποδίδεται σε παράγοντες που κρίνονται προσωρινοί και θα εξασθενήσουν το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, ο βρετανικός οίκος εκτιμά ότι συνολικός και δομικός πληθωρισμός θα υποχωρήσουν δραματικά το 2022 και θα φτάσουν κοντά στο επίπεδο του 1% στο τέλος του έτους.

UBS

Την άνοδο των τιμών πυροδότησε κατά κύριο λόγο το αυξημένο κόστος ενέργειας αλλά και οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές βιομηχανικών αγαθών. Η ελβετική τράπεζα σημειώνει ότι ενώ η άνοδος του πληθωρισμού φέρνει σε δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους πολιτικούς, στο βασικό σενάριο προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός δεν θα παραμείνει για πολύ πάνω από τον μεσοπρόθεσμο συμμετρικό στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Η UBS προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1,3% στο τέλος του 2022. «Πιστεύουμε ότι οι τρέχουσες, αυξημένες τιμές είναι κυρίως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου ανοίγματος της οικονομίας και της ανάκαμψης», προσθέτει ο οίκος.

Citi

Η άνοδος του πληθωρισμού στο 3% δεν οφείλεται μόνο σε εποχικές στρεβλώσεις, σημειώνει από την πλευρά της η Citi, η οποία έπεσε πιο κοντά στη μέτρηση του Αυγούστου καθώς έκανε λόγο για πληθωρισμό στο 2,9%. Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει τον υπερδιπλασιασμό του δομικού πληθωρισμού από 0,7% τον Ιούλιο, σε 1,6% τον Αύγουστο, υπογραμμίζοντας ότι το υφιστάμενο επίπεδο αντανακλά καλύτερα την κατάσταση στην αγορά και τις ανατιμήσεις.
Η Citi προβλέπει ότι τόσο ο συνολικός δείκτης τιμών καταναλωτή όσο και ο δομικός πληθωρισμός θα αυξηθούν περαιτέρω έως το τέλος του 2021, εξαιτίας εποχικών παραγόντων και της ισχύος που δείχνουν οι τιμές σε αγαθά που αποτελούν το δομικό πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στο 3,5% (σε ετήσια βάση) τον Νοέμβριο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα φτάσει γύρω στο 2%.
«Συνεχίζουμε, ωστόσο, να πιστεύουμε ότι η υφιστάμενη δυναμική θα είναι προσωρινή καθώς η αύξηση των μισθών θα παραμείνει υποτονική το 2021 και το 2022», αναφέρει ο οίκος.

Goldman Sachs

Αναβάθμιση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό αναμένει η Goldman Sachs, μετά το υψηλό 10ετίας του Αυγούστου, στο 2,1% το 2021 και στο 1,6% το 2022.
Η πρόβλεψη για το καθοριστικό, όπως το χαρακτηρίζει ο οίκος, έτος 2023, είναι πιο αβέβαιη, ωστόσο «βλέπει» τρεις λόγους που θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να αναβαθμίσει τις προβλέψεις: 
α) η προοπτική αναβάθμισης των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ, 
β) η υποτίμηση του ευρώ κατά περίπου 1,5% από τον Ιούνιο και 
γ)η σημαντική ενίσχυση των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών.
Η αμερικανική τράπεζα αναμένει αναβάθμιση της πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2023 κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 1,5%, επίπεδο αρκετά χαμηλότερο από τον συμμετρικό στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Επομένως η πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει διευκολυντική παρά τη μικρή αναβάθμιση του outlook για τον πληθωρισμό.

Oxford Economics

Η Oxford Economics επιμένει, από την πλευρά της, ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδικό φαινόμενο που θα εξασθενήσει το 2022, καθώς οφείλεται στις διορθώσεις των τιμών που λαμβάνουν χώρα μετά τα πρωτοφανή γεγονότα του 2020.
Οι ανησυχίες για συνέχιση του υψηλού πληθωρισμού σχετίζονται με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση του χρόνου παράδοσης αλλά και αυξημένο κόστος πρώτων υλών, το οποίο δεν αποκλείεται να περάσει στον καταναλωτή.
Δεδομένου ότι τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα μειωθούν σημαντικά, η OE πιστεύει ότι ο πληθωρισμός το 2021 μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει το 2,1% (σε επίπεδο έτους). Όμως καθώς οι παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία θα αρχίσουν να εξασθενούν και από τη στιγμή που δεν προβλέπεται μεγάλη άνοδος των μισθών, ο βρετανικός οίκος επιμένει ότι το φαινόμενο θα περάσει το 2022 και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1,5%.

HSBC

Αναλυτές της βρετανικής τράπεζας υποστηρίζουν ότι η σημαντική άνοδος του Αυγούστου ήταν δικαιολογημένη, δεδομένου ότι πέρσι τον Αύγουστο σημειώθηκε μεγάλη πτώση σε τιμές βασικών αγαθών όπως τα ενδύματα. Οι ίδιοι βέβαια εντοπίζουν ορισμένες εστίες «πραγματικών» πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού, καθώς οι επιχειρήσεις ανοίγουν ξανά και οι οικονομίες αντιμετωπίζουν προβλήματα παραγωγικής ικανότητας.
Η HSBC προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 3,3% τον ερχόμενο Νοέμβριο πριν υποχωρήσει μέσα στο 2022.Πρόκειται για εκτίμηση αρκετά υψηλότερη από το 2,6% που «βλέπει» η ΕΚΤ για το δ’ τρίμηνο του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: