Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Κορωνοϊός: Πώς θα αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Δέλτα – Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης και των επιστημόνων

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και η μετάλλαξη Δέλτα.
Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναζητά την «χρυσή τομή» μεταξύ διασφάλισης της δημόσιας υγείας και διάσωσης της τουριστικής σεζόν.
Αν ο «ρυθμός των ραντεβού» για εμβολιασμό σημειώνει αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ίδιος έσπευσε χθες να απευθύνει μία ακόμη... δημόσια έκκληση για δυναμική προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα.
«Είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα και με τα στοιχεία, ότι η μετάλλαξη “ Δέλτα”, η οποία όπως είχαμε προβλέψει είναι ήδη κυρίαρχη στη χώρα μας, ότι όλοι οι Έλληνες είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα νοσήσουν», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Κάνοντας περιοδεία χθες στην Πελοπόννησο, ο Πρωθυπουργός προέτρεψε ακόμη «όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες να εμβολιαστούν, διότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν, όχι μόνο να κολλήσουν τον ιό, αλλά και να νοσήσουν σοβαρά».
Η σαφής προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βαδίζει παράλληλα με μια σειρά διατάξεων που επεξεργάζεται πυρετωδώς το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να δρομολογηθεί νομοθετικά η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες (εργαζόμενοι σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, υγειονομικοί κτλ), ενώ στην ίδια νομοθετική δέσμη θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για το δημόσιο τομέα.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σημείωσε πως «κατά την γνώμη μου η αναστολή εργασίας θα πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και εν συνεχεία οι εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να διευθετηθούν. Θα επιστρέψει στην δουλειά του εμβολιασμένος ή θα επιλέξει ότι δεν θέλει να κάνει αυτή την δουλειά».
Ακόμα, έκανε λόγο για «μια βεντάλια επιλογών» αναφορικά την επιβολή κυρώσεων σε όσους επιχειρήσουν να αγνοήσουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», σε ένα δεύτερο επίπεδο, έντονη είναι η κυβερνητική προετοιμασία και ως προς τη λειτουργία του λιανεμπορίου από το Σεπτέμβριο και εξής, καθώς φυσική παρουσία στα εμπορικά καταστήματα θα επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους.
Ερωτηθείσα σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη απάντησε πως «είμαστε στον Ιούλιο. Ελπίζουμε πως όλοι θα σπεύσουμε για να χτίσουμε, το συντομότερο δυνατόν, το τείχος ανοσίας. Αυτό έχει σημασία. Πρέπει όλοι να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε. Μόλις ανακοινώθηκαν και τα πεδία της υποχρεωτικότητας.
Προσβλέπουμε ότι θα μπούμε στο Φθινόπωρο με ένα καλό ποσοστό. Τα του Φθινοπώρου, θα τα συζητήσουμε τότε». Η Αριστοτελία Πελώνη άφησε ακόμη ανοιχτό το παράθυρο περαιτέρω διεύρυνσης της λίστας των υποχρεωτικών εμβολιασμών (για εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό), επικαλούμενη τη δυναμικότητα του φαινομένου της πανδημίας, όταν το 54% των ερωτηθέντων σε χθεσινή έρευνα της ALCO τάσσεται υπέρ των απαγορεύσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Νέα «όπλα» στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού

Την ίδια ώρα, οι διαρκείς εκκλήσεις για αύξηση της εμβολιαστικής ροής συνοδεύονται και από την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων κυβερνητικών εργαλείων, ψηφιακών και υγειονομικών στην προσπάθεια αναχαίτισης του τέταρτου κύματος.
Ειδικότερα:
1. Ενεργοποιείται από σήμερα η πλατφόρμα για εμβολιασμό κατ’ οίκον. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται με εμβόλιο μιας δόσης, ενώ η πιστοποίηση αδυναμίας μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνεται από οποιονδήποτε γιατρό, ιδιώτη ή ενταγμένο στο ΕΣΥ.
2. Παρέχεται η δυνατότητα από σήμερα για προγραμματισμό εμβολιασμού αυθημερόν, με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια.
3. Ενεργοποιείται από σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Freedom Pass, δηλαδή η άυλη ψηφιακή κάρτα με οικονομική ισχύ 150 ευρώ για όσες και όσους νέους 18-24 ετών επιθυμούν να εμβολιαστούν.
4. Ανοίγει τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας από 12 ετών και άνω, όπως εξήγγειλε σχετικά ο Πρωθυπουργός από την Μεσσηνία.
Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού της νέας γενιάς επαληθεύεται κάθε μέρα από τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς η «κυρίαρχη» μετάλλαξη Δέλτα πλήττει κατά κόρον τις νεαρές ηλικίες.
Με αυτό το δεδομένο, διαρκείς εκκλήσεις προς το φοιτητικό δυναμικό απευθύνει και η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων, υπογραμμίζοντας ότι «θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι την έναρξη των μαθημάτων» για τη δια ζώσης εκπαίδευση την νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Προβληματισμός για τα νησιά

Από εκεί και πέρα, η Αριστοτελία Πελώνη επιχείρησε να ερμηνεύσει το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που πάρθηκαν αιφνιδιαστικά στην Μύκονο επιχείρησε χθες αποδίδοντας στην κίνηση της κυβέρνησης και παιδευτικό χαρακτήρα.
«Είναι μέτρα κυρίως περιορισμού της μεταμεσονύχτιας διασκέδασης. Είναι και καμπανάκι για όλους να τηρούν τα μέτρα, και αυτό είναι το ελάχιστο που ζητούμε. Ελπίζουμε ότι θα τηρηθούν και δεν θα χρειαστεί να παρέμβουμε», σχολίασε η Αριστοτελία Πελώνη, υπενθυμίζοντας με νόημα πως «το 46% των κρουσμάτων είναι συνδεδεμένο με χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης». «Όλοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα», κατέληξε, «δείχνοντας» προς τους τοπικούς επιχειρηματίες.

«Δεν υπάρχουν ακυρώσεις»

Με το «νησί των ανέμων» να βυθίζεται στη σιωπή μετά την μία την νύχτα, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης δήλωσε χθες πως «δεν υπάρχουν ακυρώσεις στην Μύκονο», ενώ παρατήρησε ότι «ακυρώσεις υπάρχουν μόνο στη φαντασία όσων διαδίδουν ή γράφουν αυτά τα πράγματα. Και με την πρόεδρο των ξενοδόχων μίλησα και με επαγγελματίες του νησιού μίλησα και οι ακυρώσεις παραμένουν στο επίπεδο που ήταν και τις προηγούμενες ημέρες».
Από πλευράς του, ο Χάρης Θεοχάρης προέταξε την ασφάλεια ως πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής στον τουρισμό, λέγοντας πως «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να τηρηθούν τα μέτρα». «Ο κόσμος είναι αυτός που μας λέει ότι θέλει σωστή και αυστηρή τήρηση των μέτρων» υποστήριξε ο κ. Θεοχάρης και επισήμανε ακόμη πως «οι τουρίστες που έρχονται στην χώρα μας, όταν δεν βλέπουν την τήρηση μέτρων το επισημαίνουν σε αναρτήσεις τους σε διεθνείς ιστοσελίδες».
Παρόλα αυτά, στις επείγουσες εκκρεμότητες του υπουργείου Τουρισμού παραμένει η εξεύρεση 370 δωματίων καραντίνας στα νησιά, υπόθεση διόλου εύκολη για τους επιτελείς της Λεωφόρου Αμαλίας, αφού αναζητούνται σε περιοχές της κατεξοχήν υψηλής τουριστικής ζώνης, 130 δωμάτια στην Πάρο, 40 στην Κέρκυρα, 30 δωμάτια σε Μύκονο, Νάξο, Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο και από 25 δωμάτια σε Σκόπελο και Αλόννησο.

Συναγερμός για την Κρήτη

Ακόμη πιο δύσκολη αναμένεται να εξελιχθεί -σε όλα τα επίπεδα- η κατάσταση στην Κρήτη, καθώς στο νησί η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί σε πλέον ποσοστό 95%, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, ο οποίος υπολογίζει πως υπάρχουν ενεργά 60.000 κρούσματα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι Ίος, Πάρος, Σαντορίνη, Ηράκλειο και Ρέθυμνο Κρήτης έχουν τεθεί σε «πορτοκαλί» συναγερμό από την περασμένη Πέμπτη, δεν αποκλείεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να επιβληθούν νέα «μέτρα ανά περίσταση», από όσα είναι διαθέσιμα στη«βεντάλια επιλογών» της κυβέρνησης, δηλαδή:
  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα
  • Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: