Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Το πείραμα του κοπαδιού των ανεμβολίαστων

Οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στο messenger, σχετικά με το χθεσινό μου άρθρο: «Αντιεμβολιαστικό κίνημα. Στο ίδιο έργο θεατές», ήταν άνευ προηγουμένου. 
Ούτε στα πιο σκληρά πολιτικά άρθρα, αλλά ούτε και στα πιο ωμά οικονομικά άρθρα που έχουν φιλοξενηθεί στο liberal, δεν έχω δεχθεί τόσες πολλές προσωπικές και αιχμηρές επιθέσεις.
Οι σκληροπυρηνικές αντιδράσεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος, λαμβάνουν πρωτοφανείς διαστάσεις... 
Η αντιπαράθεση έχει ξεφύγει έξω και πέρα από τα δεδομένα κομματικά σύνορα και αγκαλιάζει ένα φανατισμένο κόσμο από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή, που η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αρχίζει να προσεγγίζει το πρόβλημα του Long Covid, δηλαδή του παρατεινόμενου Covid.

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που θα νοσήσει ακόμη και με ήπιο τρόπο, δυστυχώς δεν αναρρώνει για πάντα. Αντιθέτως, εμφανίζονται μια σειρά από μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής του.
Οι ασθενείς σύμφωνα με τους μελετητές του Long Covid, αναφέρουν καταβολή η οποία επιδεινώνεται με την άθληση ή την νοητική εργασία, δύσπνοια, αϋπνία, ανοσμία, κεφαλαλγία, δυσκολία συγκέντρωσης και σκέψης (brain fogging), άγχος/κρίσεις πανικού, διαταραχές στην αρτηριακή πίεση και στις σφυγμό, διαταραχές στη λειτουργία των φωνητικών χορδών, ακόμα και για μήνες μετά την αποδρομή της νόσου.

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ PCR, δυστυχώς για ένα ποσοστό πολιτών που νόσησε, δεν σημαίνει ούτε πλήρη ανάρρωση, αλλά ούτε και ολοκληρωτική επιστροφή στην κανονικότητα. Η παραμονή συμπτωμάτων για χρονικό διάστημα άνω των δώδεκα εβδομάδων αναφέρεται ως Long Covid (παρατεινόμενο Covid ή Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 infection - PASC).
Οι αντιεμβολιαστές όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των καταστάσεων, αλλά απαντούν προκλητικά, με επιχειρηματολογία νηπιακού επιπέδου και με περισσό θράσος. Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν, αντιστρέφει την έννοια της προσωπικής ευθύνης. Έτσι υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο είναι προσωπική υπόθεση και ότι δεν θα έπρεπε να μας αφορά εμάς τους εμβολιασμένους, που δεν κινδυνεύουμε.

Τι να τους απαντήσεις;

Ότι από την υγειονομική πλευρά του θέματος, το 35% των εμβολιασμένων κινδυνεύει να νοσήσει από τη μετάλλαξη Δ και ότι το 4% κινδυνεύει να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ;
Ότι από την οικονομική πλευρά του θέματος, ο τουρισμός δεν αντέχει να έχει νέες απώλειες από μεγάλες τουριστικές αγορές που μπορούν να κοκκινίσουν σε εγχώριους προορισμούς σε μηδενικό χρόνο και η οικονομία δεν αντέχει ένα νέο λοκντάουν;
Ότι από την υγειονομική πλευρά του θέματος, θα παρατηρηθούν και πάλι συμπτώματα επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ασφυξίας στις ΜΕΘ, ανατρέποντας με αυτόν τον τρόπο την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων;
Ότι από την οικονομική πλευρά του θέματος, ίσως ανατραπεί η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να χρειαστούν νέοι πόροι στήριξης των πληττόμενων;


Δυστυχώς, οι αντιεμβολιαστές δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν είμαστε εμείς και αυτοί. 
Δεν μας χωρίζει μια ψήφος, όπως στο δημοψήφισμα. Δεν μας χωρίζει η χρηματική στήριξη, που πρόσφεραν οι κινηματίες του Σώρρα στο αφεντικό τους. Δεν μας χωρίζει η επιβολή ποινών από τα διόδια που δεν πλήρωσαν και τις μπάρες που κατέστρεψαν.
Μας ενώνει το γεγονός, ότι ζούμε στον ίδιο τόπο, αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, λειτουργούμε μέσα στην ίδια κοινωνία και δραστηριοποιούμαστε στην ίδια οικονομία. Οι αποφάσεις και πράξεις μας, επηρεάζουν όχι μόνο εμάς, αλλά και όλο το περιβάλλον μας.
Ωστόσο οι ανεμβολίαστοι, αποτελούν ένα μεγάλο δείγμα πειραματόζωων, αφού συμμετέχουν άθελα τους στο πείραμα του τρόπου με τον οποίο θα μας κτυπήσει η μετάλλαξη Δέλτα. Πολλοί από αυτούς θα μολυνθούν. Αρκετοί από αυτούς θα νοσήσουν. Ορισμένοι θα νοσηλευτούν. Κάποιοι θα περάσουν το κατώφλι των ΜΕΘ και κάποιοι θα καταλήξουν.
Και δίχως να το αντιλαμβάνονται συμβάλουν στη δημιουργία της ανοσίας της αγέλης ή του κοπαδιού. Διότι μολύνονται, δημιουργούν αντισώματα και μεταδίδουν. Πιθανότατα να μην μεταδώσουν στους ήδη εμβολιασμένους. Όμως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό τους κύκλο κινδυνεύουν, καθώς το κοπάδι των ανεμβολίαστων θα κτίζει το νέο τείχος κατά της πανδημίας.

Μέχρι να επιτευχθεί αυτό, το κοπάδι των αντιεμβολιαστών θα αποτελεί ένα μεγάλο και υπαρκτό κίνδυνο. Αν δεν μας προστατεύσει αποτελεσματικά η πολιτεία, θα πρέπει εμείς να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας.

1 σχόλιο:

aik είπε...

Γιατι απορεις;Υποτιθεται οτι σαν μαθηματικος επρεπε να κραξεις για την μεθοδευση των αποτελεσματων και την ελλειπη και λανθασμενη στατιστικη.Να σχολιασεις,εστω,τις κορεατικες δημοσκοπησεις.Εκτος αν εκει στην Αθηνα δεν κανατε στατιστικη.Ουτε για τα οικονομικα αισχη της παρουσας,ουτε για τα αντιαναπτυξιακα μετρα,μιας και πηγες στα λημερια του Κυρτσου.Παρ'ολ που εισαι στη φωλια της δημοσιογραφικης οδαλισκης του Μαξιμου,θα λεγαμε επιστημων κατι θα ξερει.Εσυ ασχολεισαι με κατι που εισαι ασχετος.Ουτε εξειδικευμενη ιατρικη[οχι οτι ειναι σχετικοι οι Γεραπετριτης που διατεζει,Τσιοδρας και το υπολοιπο τσιρκο]ουτε νομικα.Απλα μπαινεις στη παρεα των πουλημενων αλητων που καθυβριζουν τους παντες στυλ Σκερτζος,ενω αυτοι ειναι ενα τιποτα.Στοχοποιουν τους παντες[εμβολιασμενους,ανεμβολιαστους χωρις διακριση]εκτοξευοντας παρανομες απειλες.Και μια που το θυμηθηκα:Γιατι τα χαρτια για ΕΣΠΑ της ellinair ψιλοχαθηκανε;Ρωτησα τα αλλα ρεμαλια εκει αλλα μπα.....