Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Ο κ. Τσίπρας και η αλήθεια για την σχέση του με το Κέντρο

Είναι βέβαιο ότι τις εκλογές τις κερδίζει κάθε φορά όποιος κερδίζει τις ψήφους των κεντρώων. 
Έχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας όταν αναφέρεται σε αυτή την συνθήκη, θέλοντας να δείξει ποιος δρόμος οδηγεί και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. 
Αλλά δεν το πιστεύει ούτε καν ο ίδιος! Ότι θα κερδίσει το Κέντρο. Γι αυτό και λέει ότι ο δρόμος προς το Κέντρο περνάει μέσα από την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τα Αριστερά. Με άλλα λόγια προετοιμάζεται για μία μακρά περίοδο… ακυβερνησίας!
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει «διαβάσει» καλά τις εξελίξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο νικητής και των επόμενων εκλογών. Το προβλέπει, άλλωστε, και ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης
Τι κάνει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας; 
Το πρώτο είναι ότι δικαιολογεί από τώρα τα αίτια της επικείμενης ήττας. Θα πει ότι δεν κέρδισε τις εκλογές επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε και πάλι να πείσει τους κεντρώους ψηφοφόρους.
Ταυτόχρονα μας λέει και τι άλλο προτίθεται να κάνει από εκεί και πέρα: Ένα γενικό ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του κόμματός του στο όνομα της στροφής προς τα αριστερά. 
Τώρα, πως γίνεται να περιμένει κανείς να προσελκύσει κεντρώους ψηφοφόρους με το σφυροδρέπανο; 
Μα το πρόβλημά του δεν είναι το Κέντρο που ξέρει ότι έτσι ή αλλιώς δεν μπορεί καν να του «μιλήσει» σε αυτή την φάση. Το πραγματικό του πρόβλημα είναι η εσωκομματική αντιπολίτευση. Αυτό τον «χαλάει» και τον αγχώνει.

Θεωρώντας, λοιπόν, την ήττα στις επόμενες εκλογές αναπόφευκτη, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις περιστάσεις και να κερδίσει επιπλέον χρόνο, μέχρι η Ιστορία να τον καλέσει και πάλι στο … καθήκον. Κι εν πάση περιπτώσει αν αυτό δεν συμβεί, θα είναι επικεφαλής σε ένα κόμμα που θα έχει παρουσία στα πολιτικά δρώμενα. Από πλευράς τακτικής ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει και πάλι άριστα. 
Με δεδομένη την νίκη Μητσοτάκη σε νέες εκλογές, ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Ή να παραιτηθεί ή να εκκαθαρίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. 
Η μετέπειτα τύχη των πρώην συνεταίρων του (Λαφαζάνης – Βαρουφάκης – Κωνσταντοπούλου), του δείχνει τι πρέπει να κάνει…

Ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος στην Αριστερά που μπορεί πραγματικά να τον απειλήσει. 
Η μοναδική πιθανή απειλή για την κυριαρχία του σε εκείνο το κομμάτι του κόσμου πηγάζει από πιθανές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, αλλά κι αυτό μένει να αποδειχτεί. Μπορεί η επιλογή της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς τα Αριστερά, σε συνδυασμό με την απουσία άλλων επιλογών στην κεντροαριστερά, να χαρίσουν τον απόλυτο έλεγχο του Κέντρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά δεν είναι αυτό που απασχολεί στην πραγματικότητα τον κ. Τσίπρα. Τις εκλογές τις κέρδισε το 2015, χωρίς όμως να καταφέρει την αυτοδυναμία, ακριβώς επειδή δεν είχε μαζί του Κέντρο. Γι αυτό άλλωστε έκανε την επιλογή να κυβερνήσει με την άκρα δεξιά των ΑΝΕΛ και όχι με το Ποτάμι του Κέντρου. 
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει ότι θα κερδίσει ποτέ το Κέντρο, ούτε και το θέλει. Ποτέ δεν το ήθελε. 
Το Κέντρο είναι για τον κ. Τσίπρα ο πραγματικός πολιτικός του αντίπαλος και είναι απορίας άξιο πως ορισμένοι Κεντρώοι πίστεψαν κάτι διαφορετικό. 
Θέλει, όμως, ο κ. Τσίπρας, να παραμείνει ένας παίκτης που θα εκμεταλλευτεί στο μέλλον ένα νέο στραβοπάτημα του συστήματος. Έστω κι αν αυτό συνεπάγεται έναν μικρότερο σε δύναμη ΣΥΡΙΖΑ.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: