Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Το μπαλάκι είναι τώρα στα χέρια των ανεμβολίαστων πολιτών

Οι ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων στην εστίαση, στη διασκέδαση ακόμη και στα γήπεδα αποτελούν μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους να σπεύσουν να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Δεν αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας πολιτών δύο κατηγοριών αλλά μια προειδοποίηση για το τι θα συμβεί από το φθινόπωρο, ειδικά αν οι μεταλλάξεις όπως αυτή του τύπου Δέλτα κυριαρχήσουν δημιουργώντας συνθήκες ενός 4ου κύματος...
Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τις συνθήκες που επιτρέπουν την ταχύτατη διεκπεραίωση των εμβολιασμών λαμβάνοντας μάλιστα και διθυραμβικές δηλώσεις σε διεθνές επίπεδο.
Παράλληλα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Οπότε το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο των πολιτών που οφείλουν να μετατρέψουν σε πράξη το μήνυμα που και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στείλει λέγοντας ότι «πέραν από την προστασία της δημόσιας υγείας, το Σύνταγμα κατά κανέναν τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του άλλου» και προσθέτοντας πως «το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας, είναι ο άλλος».
Σε αυτές τις δυο προτάσεις περικλείεται η ουσία της υπόθεσης των εμβολιασμών και τίθενται προς των ευθυνών τους όσοι κατ επιλογήν δεν προστρέχουν προκειμένου να συμβάλλουν στη δημιουργία του απαραίτητου τείχους ανοσίας και στην πλήρη επαναφορά της κανονικότητας στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός έχει κατ' επανάληψη απευθύνει εκκλήσεις προς τους πολίτες, όπως και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, στην πλειοψηφία του, ξεκαθαρίζοντας πως το μόνο όπλο που διαθέτει η χώρα όπως και ο κόσμος ολόκληρος στην παρούσα φάση, είναι ο εμβολιασμός.
Στο πλαίσιο αυτό το γεγονός πως παρατηρείται μια τάση αποφυγής από μερίδα των πολιτών καθίσταται επικίνδυνο και για την δημόσια υγεία αλλά και για την οικονομία αφού η επαναφορά έστω και τοπικών lockdown θα ανατρέψει συνολικά το σχέδιο ανάταξης και ανάκαμψης που τίθεται ήδη σε εφαρμογή.

Το Μέγαρο Μαξίμου ακολουθεί τα βήματα που εισηγήθηκε η επιτροπή βιοηθικής. Μέσα από την επικοινωνία αλλά και τις παροτρύνσεις και πλέον μέσα από τις διευκολύνσεις που βασικό στόχο δεν έχουν την απομόνωση όσων πλέον αρνούνται ή αποφεύγουν να εμβολιαστούν αλλά την προστασία του συνόλου, της κοινωνίας και εν τέλει της συνοχής.
Δικαιολογίες όπως αυτές που επικαλούνται και πολιτικά πρόσωπα περί πειραματόζωον η αποφάσεων που θα λάβουν από το... φθινόπωρο υπονομεύουν τη συνολική προσπάθεια.
Όπως άλλωστε και η πρακτική της κριτικής στα μέτρα που προωθούνται για να προσέλθουν στο πρόγραμμα εμβολιασμών πολίτες όπως οι νέοι της ηλικιακής κατηγορίας των 18-26, η κινητικότητα των οποίων δύναται να συμβάλει στη διασπορά των μεταλλάξεων την προσεχή περίοδο.
Ο καθένας είναι προ των ευθυνών του. Από τους επιχειρηματίες που θα αποφασίσουν πως θα λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους μέχρι τους πολίτες που αντιδρούν ή αδιαφορούν.
Το φθινόπωρο δε, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα οπότε το μήνυμα που εστάλη αποτελεί επί της ουσίας και μια σαφή προειδοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα κριθούν στην πράξη και στο κατά πόσο θα εφαρμοστούν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως μέτρα διχασμού δεδομένου ότι αφορούν την υγεία όλων...

1 σχόλιο:

aik είπε...

Και μονο απο την επικεφαλιδα του κειμενου,πρεπει να αντιληφθεις το μεγεθος του πνευματικου αυνανισμου που σε διακατεχει,υποστηριζοντας αυτα τα ανεμελα καθαρματα με τη φασιστοειδη συμπεριφορα.