Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έτοιμη για αναπτυξιακό άλμα (βίντεο)

Συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. 
Την εκδήλωση χαιρέτησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι εντός του 2022 θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας. Αυτό θα πρέπει να γίνει με μία ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες.
Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, αντιμετωπίζει τρεις προκλήσεις:

1. Μία πολιτική με χαμηλότερους φόρους που δεν θα διακινδυνεύει την μακροοικονομική ισορροπία

2. Διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις. «Ουδέποτε αναστείλλαμε τις μεταρρυθμίσεις και τώρα που τελειώνει η πανδημία θα πατήσουμε γκάζι»

3. Το τραπεζικό σύστημα σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη θέση και συζητάμε πλέον για το πώς θα χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία

Η χώρα πλέον είναι πολύ καλά τοποθετημένη για το αναπτυξιακό άλμα. «Να θεραπεύουμε το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που είναι το αναπτυξιακό χάσμα που μας χωρίζει με την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πάνω από 2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την κατάρτιση. Μεγάλη πρόκληση είναι η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και η απομάκρυνση από ένα στερεότυπο που λέει ότι χρειάζεται ένα πτυχίο για την επαγγελματική αποκατάσταση και επιτυχία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της εργασίας, υπάρχουν επαγγέλματα που δεν τους δίναμε ιδιαίτερη σημασία, τα οποία είναι απολύτως καθοριστικά για τη λειτουργία της κοινωνίας.

Η Ελλάδα έχει αρκετή αξιοπιστία ποια για να πετύχει τη μόνιμη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 22%.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί τώρα να πει με βεβαιότητα ότι «τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα». Οι προοπτικές είναι εξαιρετικά θετικές και υπάρχει το πλαίσιο. Το επενδυτικό κενό θα καλυφθεί τόσο με δημόσιες όσο και -κυρίως- από ιδιωτικές επενδύσεις.

«Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για άλμα προόδου, για να αφήσει η χώρα πίσω της μία πονεμένη δεκαετία και να αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται στο διεθνή οικονομικό χάρτη» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Αλμπέρτ Μπουρλά είπε ότι συμμετέχει στη συζήτηση ως «πολύ περήφανος Έλληνας» και δήλωσε πρόθυμος «να συμβάλω πάντα σε κάθε συζήτηση για το μέλλον της χώρας».

«Δεν έπαψα ποτέ να πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει τη δυναμική να ευημερήσει, για αυτό πρέπει να στηρίζουμε τους νέους» δήλωσε.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπουρλά όταν μιλάμε για προσέλκυση επενδύσεων, πρέπει να καταλάβουμε ότι το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

Εμείς επιλέξαμε πριν από 2 χρόνια να κάνουμε την επένδυση στη Θεσσαλονίκη. Ξάραμε πως η επιλογή της πόλης θα δημιουργήσει εντυπώσεις. Δεν θέλαμε να κάνουμε κανένα «δώρο». Η Θεσσαλονίκη τράβηξε την επένδυση με το σπαθί της. Επειδή ξέρω τη χώρα και την πόλη, ήξερα ότι υπάρχει μία τεράστια δεξαμενή ικανών ανθρώπων και μία διαφορετική αντίληψη πλέον στην χώρα. Βρήκα αυτό που περίμενα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. «Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι». Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες που κυρίως θα αναπτύξουμε τεχνολογίες αιχμής, τόνισε.

Λάβαμε περίπου 10.000 βιογραφικά, προσβάλαμε περίπου 400 άτομα. Το 15% εξ αυτών ήταν Έλληνες που θέλουν να γυρίσουν στη χώρα.

θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και προτύπων. Όταν για δεκαετίες το πρότυπο ήταν μία θέση στο δημόσιο ή σε μία κρατικοποιημένη τράπεζα, αυτό δεν δημιούργησε προϋποθέσεις στους ανθρώπους να τολμήσουν.

«Οι επενδυτές έχουν ευχέρεια επιλογής, έχεις έτσι ολιστικό τρόπο για το πού θα κάνεις την επένδυσή σου. Η υλικοτεχνική υποδομή, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το μετρό για να έρχονται οι εργαζόμενοι στη δουλειά, το οικονομικό καθεστώς (φορολογικά κίνητρα, απαλλαγές) το εργασιακό καθεστώς. Αν πιστεύεις το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεσαι, αν πιστεύεις ότι η επένδυση σου θα είναι καλοδεχούμενη από το πολιτικό σύστημα της χώρας» υπογράμμισε.

Στην Ελλάδα λαμβάνεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ευκολότερα από ότι το έλαβα εγώ στις ΗΠΑ, σημείωσε. «Ήταν πολύ – πολύ καλύτερος ο τρόπος που οργανώθηκε ο εμβολιασμός στην Ελλάδα από ό,τι στην Αμερική» είπε.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που φέρνει η κλιματική αλλαγή ο κ. Μπουρλά είπε ότι βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. «Θα υπάρξουν αλλαγές και θα πρέπει να προσαρμοστούμε, οι ευκαιρίες θα υπερκεράσουν τα προβλήματα» δήλωσε.

«Έχω μεγάλες προσδοκίες από τι θα φέρει η ψηφιακή επανάσταση στη βιολογία. Είμαστε μπροστά σε μία επιστημονική αναγέννηση» δήλωσε ο κ. Μπουρλά.

Στη Θεσσαλονίκη φτιάχνουμε ένα ψηφιακό κέντρο που θα επικεντρωθεί στην έρευνα της βιολογίας μέσω τεχνολογίας. Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί τις περισσότερες προοπτικές για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Το 75% των διαδικασιών στη Pfizer είναι ήδη αυτοματοποιημένο και έως το τέλος του χρόνου θα φτάσουμε το 95%.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. Το χρειάζεται η δημόσια διοίκηση και οι επενδυτές, τόνισε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Κλείνοντας ο κ. Μπουρλά μίλησε για «χρυσή ευκαιρία» για να αφήσει πίσω της η χώρα τα προβλήματα της τελευταίας 10ετίας και απηύθυνε μήνυμα προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, καλώντας τους να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες οι ίδιοι, καθώς, όπως είπε, μερικές φορές δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από ό,τι χρειάζεται στο τι θα κάνει η κυβέρνηση.

O Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι υπάρχει ισχυρή αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ισχυρή οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

Η ανάπτυξη, όπως σημείωσε, δεν θα έρθει νομοτελειακά, θα πρέπει να την κατακτήσουμε. Γι' αυτό χρειάζονται αλλαγές τομές και ρήξεις

Υπάρχει σειρά ελπιδοφόρων δεδομένων, νεοφυείς επιχειρήσεις, εδραιωμένες επιχειρήσεις που επενδύουν σε πράσινο και ψηφιακό τους μέλλον, ξενιτεμένους νέους που ξαναγυρίζουν.

Υπάρχει επίσης ευρύτερη συναντίληψη στην κοινωνία, ότι χρειαζόμαστε στροφή στις επενδύσεις και την παραγωγή, ότι ανήκουμε στην ΕΕ κ.ά.

«Ως ΣΕΒ στηρίζουμε πλήρως και ανεπιφύλακτα την πρόθεση της Ευρώπης να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος ώς το 2050. Η αποτελεσματική της υλοποίηση θα συνδυάσει περιβαλλοντική βιωσιμότητα και οικονομική ευημερία» πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: