Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Η παραπομπή Παππά φέρνει ακραίες συγκρούσεις - Πολιτικός «ντουβρουτζάς» στην Κουμουνδούρου

«Τα είχε χύμα» ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της προγραμματικής συνδιάσκεψης του Σαββατοκύριακου, «τού 'ρθαν και τσουβαλάτα»
με την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την παραπομπή του Νίκου Παππά στο ειδικό δικαστήριο «για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση»...

Του Χρήστου Υφαντή

Είναι τέτοιος ο πολιτικός ντουβρουτζάς που επικρατεί πλέον στην Κουμουνδούρου, που κάποιοι αθεόφοβοι εισηγήθηκαν στον Τσίπρα να θριαμβολογήσει που ο κάποτε πρωτοκλασάτος υπουργός του παραπέμπεται μόνο για παράβαση καθήκοντος και γλίτωσε από κατηγορίες για διαχείριση μαύρου χρήματος κι αυτός βγήκε και το δήλωσε περήφανος, είναι βέβαιο πως για μία ακόμη φορά δεν κατάλαβε τι είπε.
Με την υπόθεση SYRIZA Channel να έχει ολοκληρώσει σχεδόν τον κοινοβουλευτικό της κύκλο, τις κατηγορίες να είναι συγκεκριμένες και το επόμενο χρονικό διάστημα να προκύψουν εδώλια, εισαγγελείς και πενταμελείς συνθέσεις δικαστηρίων κάθε απόπειρα στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγουν από τη γραφικότητα της ύπαρξης τους είναι υπονομευμένη. Η εικόνα του Νίκου Παππά κατηγορούμενου με συντριπτικά στοιχεία για την παράβαση καθήκοντος να στρεψοδικεί, να αμύνεται, να επικαλείται, να προειδοποιεί, να απειλεί και να επιτίθεται δεν μπορεί να μαζευτεί με κανένα επιχείρημα και για κανένα λόγο.

Η εξέλιξη με την πρόταση παραπομπής του άλλοτε wonderkind της εγχώριας αριστεράς στο Ειδικό Δικαστήριο έχει, ήδη, εξαερώσει κάθε προσπάθεια του κ. Τσίτρα και του ΣΥΡΙΖΑ να επικοινωνήσουν ένα νέο, υποτίθεται, προγραμματικό λόγο, να αποκτήσουν επαφή και πάλι με την κοινωνία, να ξεφύγουν από την περιπτωσιοθηρία και να θέσουν ζητήματα στην πολιτική ατζέντα απέναντι στο πολιτικό imperium του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Τσίπρας περίμενε πως και πως την προγραμματική συνδιάσκεψη για να προβάλλει στο αριστερόφρονο πλήθος την εικόνα ενός σύγχρονου αριστερού ηγέτη που διαχειρίζεται πολιτικά το κόμμα του και εκσυγχρονίζει τις πολιτικές του. Ήταν σίγουρος πως θα έβγαινε ενισχυμένος από τη διαδικασία και πως θα επανέκαμπτε μετά το χαστούκι του πολιτικού συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου έβαλε την ουρά κάτω από τα σκέλια και προχώρησε σε καταστροφικούς για την ηγετική του παρουσία συμβιβασμούς, η εξέλιξη με τον Νίκο Παππά επιτείνει σε ακραίο βαθμό την τραγική θέση στην οποία βρίσκεται.
Είναι απολύτως βέβαιο πως η ακραία σύγκρουση, που αποφεύχθηκε στο παρά ένα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (είναι χαρακτηριστικό πως όλη η αριστερή πτέρυγα με τους συνοδοιπόρους της σηκώθηκε να εγκαταλείψει την αίθουσα και να καταγγείλει τη διαδικασία και κρατήθηκε την τελευταία στιγμή), θα επανέλθει στην προγραμματική συνδιάσκεψη παρόντος του κατηγορούμενου, από τον οποίο είναι βέβαιο πως θα ζητηθεί «να μαζευτεί και να αφήσει το κόμμα να προχωρήσει χωρίς αυτόν».
Όσοι από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να αμφισβητήσουν ευθέως τον κ. Τσίπρα με αφορμή την πρόταση του να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει οικονομικά την Frapport, λόγω της πανδημίας και αποπειράθηκαν ευθέως να τον «κοντύνουν κομματικά», εμφανίζονται εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την επιλογή του και κομματικά ενισχυμένοι.
Οι «53+» και όσοι αυτή την περίοδο συμπορεύονται για λόγους πολιτικούς ή λόγω της ανάγκης για κομματική επιβίωση δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη, θα θέσουν τα ζητήματα, η ένταση είναι το ζητούμενο και οι απειλές που θα διατυπωθούν «αν ο σύντροφός Παππάς δεν ξεκαθαρίσει την θέση του και δεν κατανοήσει πως δεν μπορεί να σέρνει αιχμάλωτο το κόμμα».
Στην προγραμματική συνδιάσκεψη ο έλεγχος της συζήτησης και των απόψεων είναι πολύ δυσκολότερος από εκείνον στο Πολιτικό Συμβούλιο. Η ικανότητα του Τσίπρα να εκβιάσει το σώμα με την αναγκαία κομματική ενότητα είναι ισχυρά μειωμένη, η αριστερή πτέρυγα αντιλαμβάνεται πως έχει μια χρυσή ευκαιρία να κερδίσει πολλούς πόντους (και οργανωτικά) και η προεδρική φρουρά εμφανίζεται να επιλέγει την αιδήμονα σιωπή για να μην κατηγορηθεί ότι παίρνει τα κομμάτια του Νίκου Παππά.
Ήδη, η δημόσια στάση του ίδιου του κ. Παππά αλλά και η αντίστοιχη του Αλέξη Τσίπρα έχουν γίνει αντικείμενα σκληρών επιθέσεων από τις συνιστώσες. Η ομάδα Κοτσακά με δεδομένη την ιδρυτική της απέχθεια στις ενέργειες και στις τακτικές «του Νικολάκη» δεν πρόκειται να δεχθεί να υποστείλει τη σημαία της κόντρας, η παρέα Βούτση, Φίλη, Σκουρλέτη «με ολίγη από Παπαδημούλη» περιμένουν τον πολύφερνο γαμπρό εκ Σκωτίας «για να τον κουρέψουν», ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσβλέπει να χρησιμοποιήσει την περίπτωση του πρώην υπουργού Επικρατείας για να ξεκαθαρίσει το τοπίο απέναντι στον Τσίπρα και να του στείλει ηχηρό μήνυμα για το άμεσο μέλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο, το δυσκολότερο, ίσως, μετά την εκλογική του αποτυχία. Οι συμμαχίες του είναι εξαιρετικά αδύναμες και περιορισμένες σε έκταση, η υπόθεση Παππά εντείνει τις διαρροές από την ομάδα των πραιτωριανών του, η εξουσία του φθίνει καθημερινά και οι αμφισβητήσεις του ρόλου του εντείνονται κάθε μέρα που περνάει.
Ο Νίκος Παππάς και η περιπέτεια στην οποία εισέρχεται είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει θρυαλλίδα στον ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλες πολιτικές εξελίξεις που θα αγγίξουν και τον προεδρικό θρόνο στο επόμενο διάστημα.

Υ.Γ. Η στήλη κατανοεί τη δυσχερή θέση του κ. Παππά, δεν συμπάσχει, υπερασπίζεται το τεκμήριο της αθωότητας που του ανήκει και επαναλαμβάνει μια παλιότερη ρήση εξαιρετικά σύγχρονη και προσδιοριστική της κατάστασης: «καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια».


Δεν υπάρχουν σχόλια: