Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Πώς οι Ευρωσοσιαλιστές αποτελείωσαν τον Τσίπρα - Το οργιώδες παρασκήνιο

Οργιώδες το παρασκήνιο αναφορικά με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και το μπρα ντε φερ μέχρις εσχάτων μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.
Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας όχι απλώς προσπαθούσε να διασφαλίσει την παραμονή τού ΣΥΡΙΖΑ και του ιδίου στην ατζέντα των συνεδριάσεων των Ευρωσοσιαλιστών, αλλά και την επί της ουσίας «παράκαμψη» της Φώφης Γεννηματά και του... «ορίτζιναλ» κόμματος που ανήκει στην εν λόγω ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια, ήτοι του Κινήματος Αλλαγής.
Ωστόσο, η πολιτική έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και όλα δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα υποστεί ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που ήθελε να πετύχει. Και εξηγούμαι: όταν, πριν μία σχεδόν εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το (διαδικτυακό) παρών σε εκδήλωση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, που διοργάνωναν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, πολλοί είδαν την πρόσκλησή του και την διακήρυξη που υπέγραψε μαζί με άλλους πρώην πρωθυπουργούς ως επιβεβαίωση των στενών δεσμών του με τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη.
Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στη συγκεκριμένη εκδήλωση ως… «φιλική συμμετοχή» και ως εκπρόσωπος ενός «όμορου πολιτικού χώρου» και όχι ως σάρκα εκ της σαρκός των Σοσιαλιστών - παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα που προσπάθησαν να «πουλήσουν» στην Κουμουνδούρου ορισμένοι πολιτικοί φίλοι του Δημήτρη Παπαδημούλη, που εμφάνιζαν τον αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής ως εκείνον που κρατά «ζωντανό» το… «προξενιό» του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωσοσιαλιστές.

Για όσους, λοιπόν, δεν είχαν καταλάβει ότι η συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια «τελείωσε» με τον Αλέξη Τσίπρα, αφ’ ης στιγμής δεν είναι πλέον αρχηγός χώρας για να τον δεχθούν ως «παρατηρητή» στις συνεδριάσεις τους, φρόντισε να τούς το δώσει να το καταλάβουν ο Πέδρο Σάντσεθ. Ως γνωστόν, ο επίμονος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, ώστε να τιμήσει με την παρουσία του το Φόρουμ των Δελφών, που διεξήχθη υβριδικά και εν πολλοίς διαδικτυακά στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο Σάντσεθ, λοιπόν, φρόντισε με μία απόφασή του και με ένα χαμόγελο να καταστήσει σαφές ότι για τον ίδιο - και κατ’ επέκταση για τους Ευρωσοσιαλιστές - ο Τσίπρας έχει… «τελειώσει».
Καταρχάς, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας απέφυγε επιδεικτικά να συναντήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης - το πρόγραμμά του δεν ήταν «σφιχτό», κάθε άλλο.
Αντιθέτως, μετείχε σε μία ανοιχτή συζήτηση μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, ενώ μετά είχε μία «άνετη» - από χρονικής πλευράς - συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξίσου «άνετη» ήταν και η συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά, μέσω της οποίας ο Σάντσεθ έστειλε τα κατάλληλα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. «Εσείς είστε η πολιτική μου οικογένεια», είπε, απευθυνόμενος στη Φώφη με πλατύ χαμόγελο εις επήκοον πολλών δημοσιογράφων, καθιστώντας σαφές ότι, ενόσω ήταν πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απλός «σώγαμπρος» στους Ευρωσοσιαλιστές.
Επιπροσθέτως, ο Ισπανός πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και με ένα χαμόγελο όλο νόημα, όταν άκουσε, κατά τις κοινές τους δηλώσεις, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Σάντσεθ «στάθηκαν απέναντι στον λαϊκισμό». Ο Ισπανός σοσιαλιστής πολιτικός χαμογέλασε πλατιά, στέλνοντας διττό μήνυμα: αφενός ότι όσα είχε πει κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα - παρωδία του 2015 - δεν τα παίρνει πίσω, αφετέρου ότι απλώς… ανέχεται τον κυβερνητικό του εταίρο, τους Podemos, ώστε να μη χάσει την εξουσία.
Το «Αγκίστρι», λοιπόν, πληροφορείται πως αυτό είναι μόνον η αρχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του είναι «ξεγραμμένοι» στους Ευρωσοσιαλιστές, με τη συναίνεση της Μαδρίτης, της Ρώμης, του Βερολίνου αλλά και των Ηλυσίων Πεδίων, αφού ακόμη και ο «στενός φίλος» Εμανουέλ Μακρόν, πλέον, κάνει ότι… δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Όσο για τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, ο επικεφαλής τους και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που δεν θα ξεχάσουν ποτέ τι έγινε το 2015 και τι υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρέθηκε στην εξουσία.
Κοντολογίς, πριν καν φανεί στις δημοσκοπήσεις, οι Ευρωσοσιαλιστές έχουν πλέον καταλήξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξαναβρεθεί μπροστά τους και πως έχει ξεκινήσει μία ανεπίστρεπτη πορεία προς το 3%...

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»


1 σχόλιο:

aik είπε...

γιουσουφακια της μαφιας,παρτε μια πιπα ακομη.Το Ευρ.κοινοβουλιο ψηφισε υπερ της καταργησης της πατεντας.Φυσικα,οι σερβιετες της ΝΔ,κατα.Αντε στον κουβα.