Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Θετικά μηνύματα από τις κρατήσεις στον τουρισμό - Εφικτός ο στόχος για το 50% των αφίξεων του 2019

Το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας αποτελεί πλέον πραγματικότητα και η αγορά προετοιμάζεται πυρετωδώς για το άνοιγμά της.
Ο φετινός στόχος για το 40-50% των αφίξεων του 2019 χαρακτηρίζεται αισιόδοξος, αλλά και ρεαλιστικός.
Το ενδιαφέρον σε πρώτη φάση εκφράζεται από Γερμανούς και Αμερικάνους και εντοπίζεται σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα.
Όπως δηλώνει στο Liberal Markets o Ιωάννης Γιαννόπουλος, ιδιοκτήτης του Travel Orama & Tours, το τελευταίο διάστημα υπάρχει... αυξημένο ενδιαφέρον για κρατήσεις από τουρίστες στη χώρα μας, το οποίο εντοπίζεται κυρίως από τα τέλη Ιουνίου και ύστερη.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το ύψος της ανόδου του τουρισμού, καθώς «αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.
Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει κίνηση στην αγορά και η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περυσινή»
. Εκτός όμως από τους ξένους τουρίστες, αυξημένο ενδιαφέρον υπάρχει και από την εγχώρια αγορά, καθώς όπως λέει ο κ.Γιαννόπουλος «οι Έλληνες πιο εύκολα ταξιδεύουν φέτος, συγκριτικά με πέρυσι».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Παύλος Ντιναπόγιας, CEO της Grecian Travel Group.
«Παρατηρούμε σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος από τουρίστες για την τουριστική σεζόν. Αυτό το ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση περιορίζεται στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Κάνουν κρατήσεις από τέλος Ιουνίου και ύστερα. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα επιτευχθεί ο στόχος για το 40% των αφίξεων του 2019, όμως υπάρχει κινητικότητα, ενώ πριν η περίοδος ήταν νεκρή. Επίσης, αρκετοί κλείνουν από τώρα πακέτα διακοπών για το…2022. Υπάρχει και αυτή η τάση. Με το άνοιγμα του τουρισμού και το άνοιγμα των μετακινήσεων από χώρες της Ευρώπης προς τη χώρα μας ίσως μπορέσει ο στόχος να επιτευχθεί» αναφέρει ο κ. Ντιναπόγιας.
Την αύξηση της ζήτησης που περιγράφουν οι τουριστικοί πράκτορες, επιβεβαιώνουν και στοιχεία του leader της αγοράς, της TUI.
Σύμφωνα με την εταιρεία τα πακέτα διακοπών φέτος θα είναι πιο αυξημένα κατά τουλάχιστον 20%, ενώ οι κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι τις 12 Μαΐου ήταν 2,6 εκατ. Τον Απρίλιο οι κρατήσεις διπλασιάστηκαν και η TUI αναμένει να αυξηθούν κατακόρυφα οι κρατήσεις με τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Πάνω από το 60% της κίνησης του 2019 βλέπουν στην…Κρήτη


Την ίδια στιγμή η Κρήτη ανοίγει έχοντας ως στόχο να ξεπεράσει το 40-50% της τουριστικής κίνησης του 2019.
«Το 10-15% των ξενοδοχείων ανοίγει σήμερα και έως τα τέλη του Ιουνίου όλα τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν. Υπάρχει κινητικότητα έντονη και εκτιμώ ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε το 50% της κίνησης του 2019 και να φτάσουμε ακόμη και το 60%. Τα μηνύματα που παίρνω είναι αυτά και βασίζονται στο γεγονός πως το 70% της τουριστικής κίνησης που παρατηρείται στη χώρα κάθε χρόνο, πραγματοποιείται τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μήνες που θα έχουμε ανοίξει»
δηλώνει χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαλκιαδάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης και επιχειρηματίας του κλάδου.
Σημειώνεται πως περίπου 10.000 τουρίστες αναμένεται να καταφτάσουν στην Κρήτη τις επομένης πέντε μέρες από τη Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία, ενώ οι απευθείας πτήσεις προς το νησιά αυξάνονται καθημερινά.
Όπως τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης «κάθε βδομάδα θα υπάρχουν περισσότερες απευθείας πτήσεις. Θεωρώ πως έως τα τέλη Ιουνίου ίσως πιάσουμε τις πτήσεις του 2019» και καταλήγει λέγοντας πως «πρόκειται για ένα αισιόδοξο, αλλά όχι ουτοπικό σενάριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: