Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Mια ανάσα από τη νίκη ο Τραμπ [live]

Παρακολουθήστε LIVE αναμετάδοση από Αμερική
Ανατροπή από Τραμπ
Νίκη στις κρίσιμες πολιτείες
Mέχρι στιγμής ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών εξασφαλίζει 244 εκλέκτορες έναντι 215 της Χίλαρι
Εκτίμηση NYT: Νικητής κατά 95% ο Τραμπ...
Αγωνία για τα αποτελέσματα σε 4 πολιτείες, Μίσιγκαν, Νιου Χαμσάιρ, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν
Στα χέρια του Τραμπ Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων
Κατήφεια στο στρατόπεδο της Κλίντον
CBS: Μέχρι τις 08:30 θα γνωρίζουμε τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ
Δείτε live τα αποτελέσματα
Συνεχής ενημέρωση με βίντεο και εξελίξεις

Αρχισαν να κλείνουν οι κάλπες στις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ, και τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον, στις πολιτείες- κλειδιά.

Οι πολιτείες που έχει κερδίσει ο κάθε υποψήφιος μέχρι στιγμής σύμφωνα με το Politico
Ντόναλντ Τραμπ: Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Φλόριντα, Τζόρτζια, Άινταχο, Ιντιάνα, Aϊόβα, Κάνσας, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Μισούρι, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Βόρεια Καρολίνα, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο, Οκλαχόμα, Νότια Ντακότα, Νότια Καρολίνα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Δυτική Βιρτζίνια και Γουαϊόμινγκ.
Χίλαρι Κλίντον: Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Χαβάη, Ουάσινγκτον, Ιλινόις, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νεβάδα, Νιου Τζέρσι, Νέο Μεξικό, Νέα Υόρκη, Όρεγκον, Ρόουντ Άιλαντ, Βιρτζίνια, Βέρμοντ και Νεβάδα.
Μέχρι στιγμής ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να εξασφαλίζει 244 εκλέκτορες, έναντι 215 της Χίλαρι Κλίντον. 
Σημειώνεται ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ χρειάζεται 270 εκλέκτορες. 
Δείτε live τα αποτελέσματα, στον διαδραστικό χάρτη του Politico ΕΔΩ
 Ενημέρωση
είδος από :
  Aμηχανία στο Βερολίνο με τη διαφαινόμενη νίκη Τραμπ
Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο κρατικό δίκτυο ARD χαρακτήρισε «δυνατό σοκ» τη διαφαινόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. «Κι εμείς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε φυσικά ως εταίροι στο ΝΑΤΟ ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ρωτήσει τι προσφέρουμε στη συμμαχία», δήλωσε η Χριστιανοδημοκράτισσα πολιτικός. 
  BBC: Η μεγαλύτερη ανατροπή στην πολιτική ιστορία
Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών μοιάζει πλέον με τη «μεγαλύτερη ανατροπή στην πολιτική που μπορώ να θυμηθώ», σχολίασε η Κέιτι Κέι του BBC.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας άνδρας χωρίς πολιτικό υπόβαθρο, που ποτέ δεν είχε εκλεγεί σε πολιτικό πόστο, ανέτρεψε τους κανόνες και αψήφισε τις δημοσκοπήσεις, που στην αρχή της βραδιάς προέβλεπαν μία σχετικά εύκολη νίκη για την Χίλαρι Κλίντον», πρόσθεσε. 


  Υπό τον έλεγχο του Τραμπ η Γερουσία
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Πατ Τούμι επανεκλέγεται στην Πενσυλβάνια πράγμα που σημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα ελέγχουν τη Γερουσία. 
Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων που δεν τον είχε στηρίξει τηλεφώνησε στον Ντόναλντ Τραμπ για να τον συγχαρεί. 
  Fox News: 254 εκλέκτορες ο Τραμπ, 215 η Χίλαρι
Το Fox News μεταδίδει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει μέχρι στιγμής 254 εκλέκτορες, έναντι 215 της Χίλαρι Κλίντον. 
Επίσης, προβλέπει νίκη του Ντόναλντ Τραμπ σε Ουινσκόσιν, Τζόρτζια και Αϊοβα και της Κλίντον στη Νεβάδα.  
  CNN: Τέσσερις πολιτείες-κλειδιά απομένουν για να ανακηρυχθεί ο νικητής

CNN Breaking News: στις αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση της αναμέτρησης Πολιτείες της Πενσυλβάνια, του Μίσιγκαν, του Ουϊσκόνσιν και του Νιου Χαμσάιρ η μάχη αναμένεται να κριθεί στο νήμα (“too close to call”, όπως λένε στις ΗΠΑ) δηλαδή το αποτέλεσμα παραμένει ανοικτό μέχρι να καταμετρηθεί κι η τελευταία ψήφος. Ωστόσο το Associated Press «δίνει» ήδη το Ουισκόνσιν στον Τραμπ. 
  Το πρωτοσέλιδο του Guardian
«Ο Τραμπ αψηφά τις προσδοκίες σε μία απελπιστική νύχτα για τους Δημοκρατικούς», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του Guardian για τις αμερικανικές εκλογές.
  CBS: Μέχρι τις 8:30 πιθανώς να γνωρίζουμε ποιος είναι ο επόμενος πρόεδρος
Όπως μεταδίδει το CBS μέχρι τις 8:30 πιθανότατα θα μπορεί να ανακοινώσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.


  NYT: Λευκοί Αμερικανοί χωρίς πτυχία έδωσαν τη νίκη στον Τραμπ...
Βάσει των exit polls οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται να επαναπροσδιόρισαν δραστικά τον τρόπο που ψηφίζουν κάποιες δημογραφικές ομάδες.
Ο Τραμπ κέρδισε τις ψήφους των λευκών Αμερικανών χωρίς πτυχίο.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ είχε πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τους προηγούμενους υποψήφιους του κόμματος μεταξύ των λευκών Αμερικανών που δεν διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου.
Η υποστήριξη των κομμάτων άλλαξε σημαντικά σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος
Ιστορικά οι πιο χαμηλόμισθοι ψηφοφόροι τείνουν να υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς και οι πιο πλούσιοι του Ρεπουμπλικάνους.
Όμως το ύψος του εισοδήματος αντιστοιχεί και με το επίπεδο μόρφωσης, το οποίο έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές.
Οι μειονότητες προτίμησαν την Κλίντον, ενώ οι λευκοί άνδρες τον Τραμπ
Οι Αφροαμερικανοί, οι Ισπανόφωνοι και οι Αμερικανοασιάτες υποστήριξαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Παρόλα αυτά το επίπεδο υποστήριξής τους προς αυτήν ήταν μικρότερο από αυτό που είχαν δείξει στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πριν 4 χρόνια.
Παράλληλα η υποστήριξη του Τραμπ μεταξύ των λευκών ανδρών τείνει να είναι λίγο μεγαλύτερη ή τουλάχιστον ίση με αυτή που έχαιραν οι προηγούμενοι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων.
Ο Τραμπ κέρδισε με μεγάλη διαφορά την ψήφο των ανδρών
Ο Τραμπ αύξησε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων μεταξύ των ανδρών, ενώ δεν έχασε στις γυναίκες.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ/New York Times
  Κλεισμένη σε ένα δωμάτιο η Κλίντον -Με τον σύζυγο και την κόρη της
Η απογοήτευση είναι έκδηλη στο «στρατόπεδο» της Χίλαρι Κλίντον, ενώ η ίδια παραμένει άφαντη. 
Η υποψήφια των Δημοκρατικών είναι κλεισμένη σε ένα δωμάτιο, με τον Μπιλ Κλίντον και την κόρη τους, Τσέλσι, και ελάχιστους συνεργάτες της. Παρακολουθεί τα αποτελέσματα, ενώ νωρίτερα είχε προετοιμάσει την ομιλία της. Σύμφωνα με συνεργάτη της, που μίλησε στο CNN, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να μην την εκφωνήσει, αλλά τίποτα δεν θα γίνει πριν «κλείσει εντελώς ο δρόμος».

Αλλά και στο Javits Center, όπου είναι συγκεντρωμένοι οι ψηφοφόροι της καθώς έχει προγραμματιστεί να μιλήσει εκεί η Κλίντον, υπάρχει μία ατμόσφαιρα παραίτησης. Σύμφωνα με το CNN, οι συνεργάτες της έχουν απομονωθεί σε μία αίθουσα και δεν κάνουν κάτι για να πείσουν τον κόσμο ότι μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση. 
  Απελπισία στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών
Ο πρώην σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, Τζέημς Κάρβιλ, ο άνθρωπος που έκανε το 1992 με τη στρατηγική του πρόεδρο τον πολιτικό απ' το Άρκανσο, υπογραμμίζει: «αν κερδίσει ο Τραμπ, τότε οι Δημοκρατικοί θα έχουν τη λιγότερη ισχύ που είχαν ποτέ». Κι ο Ντέηβιντ Άξελροντ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής στρατηγικής του Μπαράκ Ομπάμα, ερμηνεύει το θρίαμβο του Τραμπ ως απόρροια της «πείνας των Αμερικανών για αλλαγή»... Δηλώσεις που αποτυπώνουν απελπισία...
 
  Κρίσιμη «μάχη» σε 4 πολιτείες
Συνεχίζεται η αγωνία για τέσσερις πολιτείες, στην οποία γίνεται «μάχη», στην Πενσιλβανία, το Μίσιγκαν, το Γουισκόνσιν και το Νιου Χάμσαϊρ. Η Κλίντον πιθανότατα χρειάζεται τις τρεις πρώτες, γράφει ο Guardian, αν και θεωρητικά μπορεί να «επιβιώσει» αν χάσει το Γουισκόνσιν και κερδίσει τις υπόλοιπες, συν τη Νεμπράσκα ίσως.

Ομως, υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια για την Κλίντον στην Πενσιλβανία, όπου δεν έχει χάσει Δημοκρατικός υποψήφιος στις τελευταίες 6 εκλογές. Η «μάχη» εκεί είναι αμφίρροπη.

  Kαταρρέει το «τείχος προστασίας» της Κλίντον

Στο στρατόπεδο της προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών μιλούσαν συνέχεια για το λεγόμενο «τείχος προστασίας», δηλαδή έξι πολιτείες που αν τις κέρδιζε η Κλίντον θα μπορούσε να κατακτήσει τη νίκη και τους 270 εκλέκτορες ακόμη κι αν έχανε στη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα. Το πρόβλημα είναι ότι στις πολιτείες αυτές μετρούσαν και το Ουϊσκόνσιν, όπου ο Τραμπ με καταμετρημένο το 90% των ψήφων προηγείται με περισσότερες από τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Αλλά η καταμέτρηση συνεχίζεται... 
  Νέα Υόρκη: Απογοήτευση και δάκρυα στους ψηφοφόρους της Κλίντον
Έκδηλη είναι η απογοήτευση που επικρατεί ανάμεσα στους υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον που βλέπουν την υποψήφια των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ να βρίσκεται πίσω από τον εκκεντρικό μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ. Στην κεντρική εκδήλωση της που διεξάγεται στο Javits Center της Νέας Υόρκης,το κοινό παρακολουθεί απογοητευμένο την έκβαση των εκλογών. Κάποιοι από αυτούς κλαίνε, ενώ άλλοι έχουν αρχίσει ήδη να αποχωρούν.
  Οι ευρωπαίοι ακροδεξιοί επιχαίρουν για τη διαφαινόμενη νίκη του Τραμπ
Την ώρα που πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου ανησυχούν έντονα για την προοπτική να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, ο Ολλανδός
εθνικιστής Γκέρτ Βίλντερς τουϊτάρει: «Οι Αμερικανοί ανακτούν την πατρίδα τους» 
Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 7 μονάδων έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ στη Νεβάδα.
Με καταμετρημένο το 63% των ψήφων, η Κλίντον έχει κερδίσει το 51% και ο Τραμπ το 44%, όπως μεταδίδει το CNN.
Παράλληλα η Κλίντον έχει κερδίσει και την Πολιτεία του Όρεγκον, σύμφωνα με το CNN. Η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει συγκεντρώσει το 53% των ψήφων στην Πολιτεία αυτή, που συνήθως ψηφίζει υπέρ των Δημοκρατικών υποψήφιων,  και ο Τραμπ το 40,7%.
  Παραμένει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών η Γερουσία

Οι πιθανότητες των Δημοκρατικών να ανακτήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία μοιάζουν να απομακρύνονται, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν έδρες-κλειδιά στις Πολιτείες του Ουισκόνσιν, της Βόρειας Καρολίνας, της Ιντιάνα και της Φλόριντα.
Οι Δημοκρατικοί απέσπασαν μια έδρα των Ρεπουμπλικάνων στην Πολιτεία του Ιλινόι, όπου ο Μαρκ Κερκ ηττήθηκε, όμως το αποτέλεσμα στο Ουισκόνσιν εξέπληξε τα επιτελεία και των δύο κομμάτων, καθώς αναμενόταν επικράτηση των Δημοκρατικών. Παρ' όλ' αυτά ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον επικράτησε του Ρας Φάινγκολντ, γεγονός που προεικόνισε μια άσχημη βραδιά για τους Δημοκρατικούς, για τους οποίους πρόβαλε το φάσμα της ήττας και της παραμονής τους στη μειοψηφία στο Καπιτώλιο για χρόνια ακόμη.
Στο Οχάιο ο Ρομπ Πόρτμαν και στη Φλόριντα ο Μάρκο Ρούμπιο επικράτησαν σε σκληρές μάχες με τους αντιπάλους τους των Δημοκρατικών.
Οι αναμετρήσεις στην Πενσιλβάνια, στο Νιού Χάμσιρ και στο Μισούρι παρέμεναν αμφίρροπες. Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν μια μικρή πλειοψηφία (54-46) στη Γερουσία. Για να επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να κερδίσουν σε όλες αυτές τις πολιτείες και να διατηρήσουν τη Νεβάδα, ώστε η ισορροπία να διαμορφωθεί στο 50-50 και να αποκτήσουν την πλειοψηφία σε περίπτωση επικράτησης της Χίλαρι Κλίντον, αφού ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί την προεδρία αυτού του σώματος του Κογκρέσου.
Στην Αριζόνα ο Τζον Μακέιν—στα 80 του χρόνια—κέρδισε την αναμέτρηση και θα υπηρετήσει για έκτη και μάλλον τελευταία θητεία στη Γερουσία.
Στη Νέα Υόρκη ο Τσακ Σούμερ, που ήλπιζε να γίνει ο επόμενος κοινοβουλευτικός ηγέτης των Δημοκρατικών, κέρδισε με ευκολία, αλλά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μάλλον θα ηγηθεί της μειοψηφίας, αντικαθιστώντας τον Χάρι Ριντ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ
  Ποιοι διάσημοι θα... μεταναστεύσουν
Με τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται, το CNN θύμισε ότι κάποιοι διάσημοι είχαν δηλώσει ότι θα μεταναστεύσουν σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος το Ρεπουμπλικανός υποψήφιος. 

Ανάμεσά τους η Σερ, που είχε γράψει στο Twitter ότι αν συμβεί αυτό θα πάει στον... Δία. Ο Μπράιαν Κράνστον του «Breaking Bad», προτίμησε κάτι πιο κοντινό, δηλώνοντας ότι θα μετακομίσει στο Βανκούβερ αν κερδίσει ο Τραμπ.

Η Ειμι Σούμερ έχει δηλώσει ότι θα φύγει για την Ισπανία, ή κάπου αλλού, ενώ η επίσης κωμικός Τσέλσι Χάντλερ έχει πει πως ήδη αγόρασε σπίτι σε άλλη χώρα, για παν ενδεχόμενο.

Αλλά και η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ είχε εκφράσει ανάλογη επιθυμία. Σε συνέντευξή της ενώ βρισκόταν στην Αυστραλία είχε πει «μπορεί να έρθω στη χώρα σας, αν μου το επιτρέψετε, ή να πάω στον Καναδά». 
  Δραματική νύχτα στις ΗΠΑ – ο Τραμπ μια ανάσα απ' τη νίκη
Πολύ δύσκολα θα χάσει ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος τη νίκη, τη στιγμή μάλιστα που το Fox News προβλέπει επικράτησή του στο Ουϊσκόνσιν, όπου οι Ρεπουμπλικανοί είχαν να δουν νίκη απ' την εποχή του Ρέηγκαν το 1984. Οι Νew York Times δίνουν 95% πιθανότητες νίκης στον Τραμπ. 
Η Kλίντον αναμένεται να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο πανεθνικά, γράφει η ίδια εφημερίδα. Η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω κατά μόλις 2%. 
Αυτό, όμως, δεν της χρησιμεύει σε τίποτε, αφού ως γνωστόν η νίκη κρίνεται στις Πολιτείες -και στις περισσότερες απ' αυτές οι δημοσκόποι έπεσαν έξω.
  «ΝΑΙ» στη μαριχουάνα λέει η Καλιφόρνια
Οι ψηφοφόροι στην Καλιφόρνια, την πιο πολυάνθρωπη Πολιτεία των ΗΠΑ, ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Ο ιστότοτος του υπουργείου Εσωτερικών της Καλιφόρνιας αναφέρει ότι η πρόταση 64 για τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα της Τρίτης με 55,5%, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.
Μέχρι τώρα η χρήση μαριχουάνας επιτρεπόταν στην Πολιτεία αυτή, αλλά μόνο για ιατρικούς σκοπούς. Πλέον οι ενήλικες άνω των 21 ετών μπορούν να έχουν στην κατοχή τους έως και 170 γραμμάρια μαριχουάνας και να καλλιεργούν έως και έξι φυτά.
Η Καλιφόρνια ήταν η μία από τις πέντε Πολιτείες που είχαν θέσει σε δημοψήφισμα τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Μέχρι στιγμής και οι ψηφοφόροι στη Φλόριντα και τη Βόρεια Ντακότα έχουν εγκρίνει την πρόταση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ 
  Ο Τραμπ έφυγε από το «αρχηγείο» του με τη σύζυγό του
Ο Ντόναλντ Τραμπ έφυγε από το «αρχηγείο» του, στο Trump Tower. Σύμφωνα με συνεργάτες του, όπως έγραψε στο Twitter ο Τζον Σαντούτσι του ABC, πήγε με την σύζυγό του, Μελάνια, στο διαμέρισμά τους. «Χρειαζόταν μία στιγμή, το συνειδητοποιεί», του είπε ο συνεργάτης. 



Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: