Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Ο Τσίπρας, ο Τραμπ και ο Καμμένος…

Η ιστορία που θα σας διηγηθώ έχει πρωταγωνιστή τον Π. Καμμένο (φωτογραφία) και τον Ντόναλντ Τραμπ. 
Κατά έναν παράξενο τρόπο ο υπουργός Αμυνας ήταν ο πλέον φανατικός οπαδός του κ.Τραμπ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Τον προσκάλεσε να έρθει στη Σούδα, τον προσκάλεσε να έρθει επισήμως στην Ελλάδα, είχε επαφές με τους στενούς συνεργάτες του και γενικά στοιχημάτιζε (που λέει ο λόγος) ότι ο κ. Τραμπ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ... Τότε που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τη Χίλαρι Κλίντον να προηγείται 15 μονάδες. Ολα αυτά τα μετέφερε στον κ. Τσίπρα μια Κυριακή μεσημέρι όταν του έκανε στο σπίτι του το τραπέζι…
Η υποστήριξη του κ. Καμμένου προς το πρόσωπο του κ. Τραμπ κλιμακώθηκε όταν πήγε στην Τάμπα της Φλόριδας για να παραστεί στις εκδηλώσεις των ομογενών με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου. Εκεί συνάντησε πολλούς ομογενείς, επιχειρηματίες, ακόμα και ψαράδες, που του είπαν, όπως λέει, ότι θα ψηφίσουν...«δαγκωτό» Τραμπ. Από εκείνη την ώρα ο κ. Καμμένος έγινε ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του λέγοντας μάλιστα σε όλους ότι αυτός θα κερδίσει τις εκλογές. Το θέμα είναι πώς το λέει στον κ. Τσίπρα, τη στιγμή που γνώριζε ότι ο Πρωθυπουργός και όλοι στο Μαξίμου ήταν «κολλημένοι» με τους Κλίντον. Ηταν όμως;
Από την αρχή της προεκλογικής κούρσας για τις αμερικανικές εκλογές ο κ. Τσίπρας δεν στήριζε τη Χίλαρι Κλίντον, αλλά τον γερουσιαστή Μπέρναρντ (Μπέρνι) Σάντερς. Του πήγαινε, όπως έλεγε, πολιτικά καλύτερα, καμάρωνε επειδή χρησιμοποιούσε την ίδια (αριστερή) φρασεολογία που χρησιμοποιούσε εκείνος. Οταν κ. Σάντερς ηττήθηκε στην κούρσα του χρίσματος των Δημοκρατικών ο κ. Τσίπρας στράφηκε αναγκαστικά προς την κυρία Κλίντον. Αλλωστε ποιος μπορεί να ξεχάσει το ταξίδι που έκανε στη Νέα Υόρκη, με πρόσκληση της Γιάννας Αγγελοπούλου, στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κλίντον (ειπώθηκε ότι ήταν για την προσέλκυση επενδυτών) όπου συνέβη το εξής παράδοξο: Ενας πρώην πλανητάρχης και σύζυγος επίδοξης προέδρου των ΗΠΑ, ο Μπιλ Κλίντον, πήρε συνέντευξη από τον Πρωθυπουργό. Δεν έχει σημασία εάν στη συνέντευξη αυτή άλλα τον ρωτούσε ο κ. Κλίντον και άλλα απαντούσε ο κ. Τσίπρας, σημασία έχει ότι ούτε ένας αμερικανός επενδυτής δεν εμφανίστηκε.
Ο κ. Καμμένος όμως επέμενε ότι πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν η δυναμική που έχει ο κ. Τραμπ και η συμπάθεια την οποία τρέφει προς το πρόσωπό του ένας μεγάλος αριθμός ομογενών. Και το σημαντικότερο, να ληφθούν υπ' όψιν οι σχέσεις του κ. Τραμπ με τους Τούρκους και γενικά τους μουσουλμάνους. Ετσι συνέχισε τις προσπάθειες προσέγγισης του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου που οι τότε δημοσκοπήσεις τον είχαν ξεγραμμένο.
Προσκάλεσε στην Ελλάδα έναν από τους συνεργάτες του, τον George Papadopoulos (σημαντικό σύμβουλο του κ. Τραμπ σε μεσογειακά και ενεργειακά θέματα), του έκανε τραπέζι στον «Δουράμπεη» του Ψυχικού και προσπάθησε να πείσει τον κ. Τσίπρα να τον δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά αντί να τον δει ο κ. Τσίπρας, τον είδε ο Ν. Παππάς. Το τι συζήτησαν δεν γνωρίζω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο κ. Papadopoulos ζήτησε να δει και άλλους στην Ελλάδα. Αλλά αντί να δει έλληνες πολιτικούς, του κλείστηκαν ραντεβού από την Ελλάδα με την ισραηλινή και αιγυπτιακή ηγεσία. Ετσι φεύγοντας από τη χώρα μας έκανε δύο ταξίδια, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. 
Και το Μέγαρο Μαξίμου θα πείτε πώς αντέδρασε στην εκλογή Τραμπ;
Ο λεγόμενος πρωινός καφές (στον οποίο μετέχει όλο το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Τσίπρα, συν τους κ.κ. Φλαμπουράρη, Γεροβασίλη, Βερναρδάκη) θύμιζε τα ξημερώματα της Τετάρτης... Μεγάλη Παρασκευή. 
Κυριαρχούσε η θλίψη και ο προβληματισμός, κυρίως για το επερχόμενο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα
Οι προσδοκίες, όπως ειπώθηκε, μπορεί τώρα να περιοριστούν. Προβληματισμός επίσης υπήρξε εάν θα επηρεαστεί το θέμα του χρέους, την ώρα που ο κ. Καμμένος όλο χαρά και καμάρι πόσταρε στα social media τα συγχαρητήριά του προς τον κ. Τραμπ και έπαιρνε τηλέφωνα διαφόρους στην κυβέρνηση λέγοντάς τους ότι «εγώ σας τα έλεγα αλλά εσείς δεν με ακούγατε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: