Συνήθως οι ανασχηματισμοί γίνονται για να ανανεώσουν οι πρωθυπουργοί και οι κυβερνήσεις τον πολιτικό τους χρόνο με ενα νέο ξεκίνημα.
Νέα πρόσωπα αναλαμβάνουν υπουργεία με όρεξη για δουλειά, με στόχους και όραμα. Οι πρωθυπουργοί επιλέγουν αυτή την πολιτική κίνηση όταν βλέπουν ότι έχει βαλτώσει η διακυβέρνησή τους που συνήθως καταγράφεται στις δημοσκοπησεις. Προφανώς ο ανασχηματισμός του κ. Τσίπρα, δεν ήταν άκαιρος αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στη ΝΔ από 7,5 έως 24 μονάδες...
Έφερε όμως αυτός ο ανασχηματισμός τα αναμενόμενα, ή δημιουργεί μεγαλύτερο πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό;
Όπως έδειξαν οι παραλαβές – παραδόσεις των υπουργείων, μάλλον πρόκειται για το δεύτερο. Η αντικατάσταση του κ. Κατρούγκαλου με την πρώην βοηθό του έφερε μέχρι και παραιτήσεις στο υπουργείο Εργασίας. Στο υπουργείο Ναυτιλίας ο κ. Δρίτσας, είπεότι δεν φεύγει οικιοθελώς. Ενώ, ο κ. Φίλης, εν μέσω δακρύων, εκτός από την επίθεση που έκανε στον Αρχιεπίσκοπο και στον υπουργό Αμυνας, άφησε και αιχμές για τον πρωθυπουργό, αναρωτώμενος τι συνέβη μέσα σε ενάμισι μήνα και «από πιο καλός ο μαθητής», τελικά έμεινε στην ίδια τάξη.
Η περίπτωση όμως του κ. Φίλη δεν είναι μια απλή περίπτωση δυσαρεστημένου υπουργού που χάνει το αξίωμα. Πρόκειται για τον εκφραστή του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ, πρώτου σε ψήφους στο συνέδριο του κόμματος καιπρώην διευθυντή της «Αυγής», του κομματικού εντύπου τυ ΣΥΡΙΖΑ. Όσα είπε και όσα άφησε να εννοηθούν ο κ. Φίλης, είναι με την έγκριση του βαθέως κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας δεν ήταν προσωπική επιλογή μόνο, αλλά κομματική και μέχρι πρότεινος, κυβερνητική. Όσα έκανε ο κ. Φίλης, είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού.
Φυσικό επόμενο λοιπόν είναι, σε μελλοντικό χρόνο να δούμε να ολοκληρώνεται το διαζύγιο του πρωθυπουργού με τον βασικό κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα προβλήματα βέβαια, δεν σταματάνε στο υπουργείο Παιδείας. Ο απερχόμενος υπουργός Ενεργειεας, κ. Σκουρλέτης, παρότι αναβαθμίστηκε πηγαίνοντας στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να προετοιμάσει τις επερχόμενες εκλογές, ευθέως είπε ότι ασχέτως που βρίσκεται εξακολουθεί να πιστεύει στο δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Όσο λοιπόν και αν προσπάθησε ο κ. Τσίπρας να δώσει νέα πνοή στη διακυβέρνησή του και να περάσει το μήνυμα ότι με τους νέους υπουργούς θα τα βρει πιο έυκολα με τους δανειστές στη προωθηση των μεταρρυθμίσεων, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Ο υπουργός Οικονομικών θα χειριστεί τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπαδημητρίου ήταν θιασώτης του διπλού νομίσματος. Αλλαξε μέσα σε μια μέρα λέγοντας ότι τα έλεγε αυτά όταν ήταν ακαδημαϊκός και τώρα που έγινε υπουργός πιστεύει στο ευρώ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου