Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ – ΘΡΙΛΕΡ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ: Πέντε ώρες γεμάτες ένταση και αντιπαραθέσεις κεκλεισμένων των θυρών!

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ η διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά,

Η συνεδρίαση κράτησε περίπου πέντε ώρες και το πρώτο θέμα που εξετάστηκε είναι το παραδεκτό ή μη των προσφυγών...


Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην αίθουσα των διασκέψεων επικράτησε κλίμα έντασης -όχι βέβαια όπως το κλίμα που επικράτησε κατά την πρώτη διάσκεψη της περασμένης εβδομάδας και που την οδήγησε σε αναβολή.
Όπως ήταν αναμενόμενο δεν υπήρξε απόφαση. Νέα διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ έχει οριστεί,από τον πρόεδρο του , Νικόλαο Σακελλαρίου, για το το πρωί της Παρασκευής.
Στις δυο διασκέψεις της τρέχουσας εβδομάδας συμμετέχουν 30 μέλη. Εκτός του πρόεδρου, Νικολάου Σακελλαρίου, θα συμμετέχουν 3 αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και 3 πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου).
Εισηγητής είναι ο σύμβουλος Επικρατείας, Γιώργος Παπαγεωργίου. Οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016.
Όπως είναι η  γνωστό η πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, την περασμένη εβδομάδα, ήταν θυελλώδης, διήρκεσε περίπου μία ώρα και διακόπηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV), Mega Channel, ΣΚΑΪ, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών και ζητούν την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για την χορήγηση των 4 αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».
Κατά τις διασκέψεις της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ η πρώτη μάχη θα δοθεί μεταξύ των δικαστών της Ολομέλειας για το εάν θα ξεπεραστεί ο πρώτος νομικός σκόπελος, δηλαδή «επί του παραδεκτού», όπως το αποκαλούν οι δικαστές.
Με άλλα λόγια, το πρώτο ζήτημα το οποίο θα τεθεί κατά την έναρξη της σημερινής διάσκεψης είναι εάν οι καναλάρχες από το προπαρασκευαστικό στάδιο της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας (αυτό αφορούν οι προσφυγές που έχουν καταθέσει και θα απασχολήσουν σήμερα το δικαστήριο) και τις κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, υπόκεινται βλάβη ανεπανόρθωτη (οικονομική, κ.λπ.).
Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους αυτό είναι το σημείο «κλειδί» για το εάν οι δικαστές θα προχωρήσουν ή όχι στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσουν τα συνταγματικά και άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Κάποιοι δικαστές θα ταχθούν με την άποψη ότι δεν μπορεί το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης και πρέπει οι αιτήσεις ακύρωσης των τηλεοπτικών σταθμών να απορριφθούν.
Από την άλλη πλευρά θα υποστηριχθεί ότι πρέπει το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης, καθώς σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ οι αποφάσεις που εκδόθηκαν στα επόμενα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας, θεωρούνται συμπροσβαλλόμενες. Έτσι δεν τίθεται θέμα παραδεκτού και το δικαστήριο πρέπει να προχωρήσει στην ουσία των θεμάτων που τίθενται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Να διευκρινιστεί στο σημείο αυτό ότι η όλη διαγωνιστική διαδικασία έχει σπονδυλοειδή διαδικασία. Δηλαδή, διεξάγεται σε στάδια τα οποία το κάθε ένα είναι σε συνάρτηση με προηγούμενο και επόμενο στάδιο του διαγωνισμού.
Για το ζήτημα αυτό οι δικαστές θα κληθούν να ψηφίσουν. Εάν ξεπεραστεί ο νομικός αυτός σκόπελος, το δικαστήριο θα προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσει τα συνταγματικά και νομικά θέματα που έχουν τεθεί.
Και κατά το στάδιο αυτό θα υπάρξουν αντίθετες απόψεις μεταξύ των δικαστών και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τον αριθμό των διασκέψεων που θα απαιτηθούν για να υπάρξει το «δια ταύτα» της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, αφού όλα θα εξαρτηθούν από τα συνταγματικά και νομικά επιχειρήματα που θα αναπτυχθούν στην αίθουσα των διασκέψεων κλπ.
Πάντως, εάν η απόφαση της διάσκεψης του ΣτΕ είναι να μην μπει στην ουσία της υπόθεσης, πιθανά να απαιτηθούν μόνο δύο διασκέψεις χωρίς να αποκλειστεί ότι μπορεί να λυθεί το όλο θέμα με την σημερινή διάσκεψη (αν και αυτό διαφαίνεται δύσκολο), αλλά χωρίς να αποκλειστεί ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες διασκέψεις.
Να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ εκκρεμούν για το ίδιο θέμα νέες προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού, όπως και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τ τηλεοπτικών σταθμών.
Ποιές αποφάσεις ζητούν να ακυρωθούν
Όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζητούν να ακυρωθεί ο νόμος 4339/2015, και οι εξής αποφάσεις:
1. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 4297/2016 γι την «μεταβίβαση επιμέρους αρμοδιοτήτων της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας».
2. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 7230/2016 για την «μεταβίβαση αρμοδιότητας στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».
3. Του γενικού γραμματέα Ενημερώσεως και Επικοινωνίας (Α. Π.7752/8.4.2016) με την οποία εγκρίνεται η διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού με σταθμισμένα κριτήρια για την παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της διενέργειας της διαδικασίας αδειοδοτήσεως παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου σε εφαρμογή των άρθρων 5 παρ. 6 και 6 παρ. 5 ν. 4339/2015 και με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προσφορές.
4. Των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας με αριθμό 7984/2016 για τον «καθορισμός τιμής εκκλήσεως για τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».
5. Των υπουργών Εργασίας, Υποδομών και Επικρατείας με αριθμό 7577/2016 για τον καθορισμό ελάχιστου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόληση ανά ειδικότητα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: