Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Η αρχή του τέλους για τον Τσίπρα τα γιουχαΐσματα στο Πολυτεχνείο

Η 17η Νοεμβρίου του 2015 θα μείνει στην ιστορία για έναν λόγο. 

Είναι η πρώτη φορά που ο Τσίπρας αποδοκιμάζεται από κόσμο στο δρόμο. Και μάλιστα σε σημείο με ιδιαίτερους συμβολισμούς όπως είναι το Πολυτεχνείο, όπου έγινε προσπάθεια από τους συμμετέχοντες στους εορτασμούς να μην του επιτρέψουν να καταθέσει στεφάνι.  

Δεν πρόκειται για μια απλή αποδοκιμασία...
αλλά για αντίδραση που σηματοδοτεί έμπρακτη αμφισβήτησή του από τα αριστερά. Άλλωστε ανάλογες αντιδράσεις προκλήθηκαν και στην Θεσσαλονίκη όπου επίσης έγινε προσπάθεια να μην επιτραπεί στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει στεφάνι.

Πρόκειται για μια στάση ενός κομματιού της κοινωνίας και μάλιστα της Αριστεράς που θεωρεί πλέον ανοιχτά πως ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι ξένο σώμα με την Αριστερά και την κοινωνία. Αυτό θα αποδειχτεί πολύ σύντομα και θα κάνει να φαντάζει μακρινό παρελθόν η πρόσφατη εκλογική νίκη του Τσίπρα στις 20 Σεπτεμβρίου.
Οι ίδιες οι αντιδράσεις του πρωθυπουργού δείχνουν αμηχανία. Μετά από τα γιουχαΐσματα και τα μικροεπεισόδια πήγε στη βουλή στην ειδική συνεδρίαση της και ουσιαστικά απέφυγε να ανοίξει μέτωπο και αντιπαράθεση με τις αριστερές οργανώσεις που τον «προγκίξανε» από το χώρο του Πολυτεχνείου. Επιτέθηκε σε όλους τους άλλους αλλά όχι στις αριστερές οργανώσεις. Και αυτό δείχνει αδυναμία διαχείρισης της κυβερνητικής εξουσίας από μεριάς του, καθώς αδυνατεί να συμβιβάσει από τη μία τις αριστερές του διακηρύξεις και από την άλλη την κυβερνητική του πρακτική από τη στιγμή που μπήκε στο χορό των μνημονίων.
Είπε μεταξύ άλλων πολύ χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα μηνύματα του Πολυτεχνείου για το σήμερα: «O αγώνας για να αποκαταστήσουμε και να εμβαθύνουμε την δημοκρατία που δεινοπάθησε πραγματικά ειδικά την τελευταία πενταετία πιάνει το νήμα του αγώνα και την αγωνία της νεολαίας της αντιδικτατορικής, αλλά και της μεταδικτατορικής περιόδου. Και τον αγώνα αυτόν, τις αγωνίες και τις προσδοκίες των νέων εκείνης της περιόδου δεν θα επιτρέψουμε να τον καπηλευτούν αυτόκλητοι σωτήρες. Δυνάμεις που πάντα απουσίαζαν από τους μαζικούς κοινωνικούς αγώνες και μετά στο όνομα τάχα του λαού, αλλά πάντα ερήμην του, αδιαφορούν για τη δημοκρατία αλλά ακόμα και για την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Δεν θα επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού και των αγώνων του δήθεν αντιεξουσιαστές που ελέω μιας εξουσιοδότησης που δεν τους έδωσε κανείς, θεωρούν ότι μπορούν να έχουν εξουσίες ζωής και θανάτου. Αλλά αυτόν τον αγώνα δεν θα επιτρέψουμε και να τον προσβάλλουν, να τον λοιδορήσουν, να τον αμφισβητήσουν και οι ακροδεξιοί νοσταλγοί της χούντας. Είτε βρίσκονται στη Χρυσή Αυγή είτε αλλού. Οι αρνητές της αλήθειας και οι αναθεωρητές της ιστορίας, που βυσσοδομούν πάνω στην μνήμη που είναι εγγεγραμμένη σε παραδόσεις, σε θεσμούς αλλά και στα ίδια τα σώματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».
Οι σημερινές αντιδράσεις στο Πολυτεχνείο κατά της παρουσίας του πρωθυπουργού εκεί, είναι η αρχή του τέλους της ανοχής που απολάμβανε ο Αλέξης Τσίπρας από την κοινωνία. 
Η συνέχεια προσεχώς…

Δεν υπάρχουν σχόλια: