Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Το τρίτο Μνημόνιο «θάβει» την πρώτη κατοικία



Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, έλεγε πριν από λίγους μήνες ο Πρωθυπουργός.

Από σήμερα, ή τυπικά μετά το μεταβατικό διάστημα 3 ετών, όχι μόνο τα σπίτια, ακόμη και η πρώτη κατοικία, αλλά όλα τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών και τα σπίτια θα περνάνε στα χέρια των τραπεζών.
Για πρώτη φορά στη χώρα μας η πρώτη κατοικία μένει απροστάτευτη και με νόμο πλέον, αφού η κυβέρνηση υποχώρησε ατάκτως...
από όλες τις «κόκκινες» γραμμές της και αποδέχθηκε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών.
Τα ψέματα πολλά, για μια ακόμη φορά, όμως έχουν κοντά ποδάρια. Όσο κι αν προσπαθεί με κόπο το οικονομικό επιτελείο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει την κοινή γνώμη ότι η «μάχη» κερδήθηκε, η αλήθεια είναι ότι για μια ακόμη φορά ηττήθηκε κατά κράτος στέλνοντας στον «Καιάδα» την πρώτη κατοικία.

Κανείς δεν προστατεύεται
Όχι μόνο το 40% των δανειοληπτών, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε ο κυβερνητικός συνασπισμός, μένει άμεσα στον «αέρα» και η πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων δανειοληπτών χάνεται με το «καλημέρα» που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο «σκούπα», αλλά και το υπόλοιπο 60% δεν διασφαλίζεται από τις νέες ρυθμίσεις και θα περιμένει απλώς το «μοιραίο».
Ακόμη και το 25% των φτωχών και αδυνάτων δανειοληπτών, που υποτίθεται ότι προστατεύει άμεσα η κυβέρνηση, πάλι όμως υπό την «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη, αλλά και το υπόλοιπο 35% των δανειοληπτών που θεωρητικά θα προστατεύεται υπό νέους και αυστηρότατους όρους, μένουν όλοι ακάλυπτοι μετά την παρέλευση της τριετίας που περιελήφθη στο νόμο.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όποια «προστασία» παρέχεται, όπως υπογραμμίζουν στο Liberal.gr και κορυφαίοι παράγοντες της κτηματαγοράς, παύει να ισχύει μετά το πέρας της διανυόμενης από την ψήφιση του νομοσχεδίου τριετίας.
Αμέσως δε μετά για όλους τους δανειολήπτες θα ισχύει ο,τι ακριβώς ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Πολύ απλά, όποιος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και στην εξόφληση των οφειλών του προς τις τράπεζες, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με το νόμο που προβλέπει ότι για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών θα πρέπει να ρευστοποιούνται άμεσα όλα τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και κατά συνέπεια άμεσα θα χάνεται και η πρώτη κατοικία.

Μικροκομματικά παιχνίδια στην πλάτη των δανειοληπτών
Που ακόμη πιο απλά σημαίνει ότι η κυβέρνηση «αμπαλάρισε» τη δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας, με το μεσοδιάστημα της 3ετίας, σκεπτόμενη και πάλι μικροκομματικά.
Προσπαθεί δηλαδή να πείσει την κοινωνία ότι το θέμα έκλεισε με τους καλύτερους δυνατούς όρους, όμως κρύβει ότι το μόνο που πέτυχε είναι για 3 χρόνια, που ελπίζουν τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα παραμείνουν στην εξουσία, δεν θα ανοίξει… ρουθούνι, αφού τυπικά θα ισχύει ελάχιστη και υπό αυστηρούς όρους προστασία ορισμένων δανειοληπτών θα ισχύει. Άλλωστε, μέχρι να εκδοθούν και οι εφαρμοστικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, αλλά και μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο νέος μηχανισμός, θα περάσουν τα 3 χρόνια εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά, όπως λέει και ο λαός, ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Οι επόμενοι ας βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι θα κάνει και πάλι αντιπολίτευση και θα κατηγορεί τους πάντες ότι… ξεπουλάνε τα σπίτια στους τραπεζίτες.
Δυστυχώς, μια κυβέρνηση ανέτοιμη και ανήμπορη να προσφέρει έργο, «ποντάρει» μόνο σε μικροκομματικά παιχνιδάκια, ακόμη και στις πλάτες των φτωχών δανειοληπτών που αγωνιούν για το εάν αύριο θα έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, αφού μοναδικός στόχος είναι η διατήρηση για λίγο ακόμη της εξουσίας.

Ο δρόμος προς την έξωση...
Μέχρι την έξωση πάντως, ακριβώς σε τρία χρόνια, οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, όπως έχει ήδη επισημάνει το liberal.gr, προβλέπουν ότι θα ισχύουν τα εξής:
***για τους ευάλωτους (25%): θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται μέσω του νόμου Κατσέλη. Η αντικειμενική αξία συμφωνήθηκε σε 170.000 ευρώ, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια στο όριο διαβίωσης, δηλαδή για ένα άτομο 8.180 ευρώ, για δυο 13.917 ευρώ και για κάθε παιδί επιπλέον 3.361 ευρώ. Άρα, για μία οικογένεια 20.639 ευρώ ετησίως.
***για πιο «εύπορους» δανειολήπτες (35%): η προστασία θα «χτίζεται» εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται μέχρι τις 230.000 ευρώ, για τετραμελή οικογένεια, ενώ το όριο διαβίωσης ανεβαίνει στα 35.086 ευρώ (επιβάλλεται συντελεστή έως 1,7%).
Πάντως, για την εν λόγω κατηγορία δανειοληπτών θα επιχειρείται εξωδικαστικός συμβιβασμός, με βάση τον αναθεωρημένο πλέον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών.
Η συγκεκριμένη, εξάλλου, ρύθμιση θα διατηρηθεί για 3 χρόνια και μετά θα γίνει αναθεώρηση, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018.

...με μερική διαγραφή για τους... εύπορους
Το τραγελαφικό, πάντως, της όλης συμφωνίας είναι ότι σε συγκεκριμένο μεσοδιάστημα, της τριετίας, οι «εύποροι» δανειολήπτες που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν έστω και μια μικρή δόση θα μπορούν να πετύχουν διαγραφή μέρους της οφειλής τους, αφού ο υπολογισμός της θα γίνεται με βάση την εμπορική αξία στο ύψος της οποίας μάλιστα θα «πέφτει» και το δάνειο.
Πολύ απλά, «κούρεμα» του δανείου τους θα μπορούν να πετύχουν όσοι πληρώνουν μια minimum δόση, όχι όμως και αυτοί που αποδεδειγμένα ανήκουν στους οικονομικά ασθενέστερους!

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: