Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Με παρέμβαση Μέρκελ κλειδώνει η συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έκανε χθες παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία.

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώτερη διπλωματική πηγή, επισημαίνει ότι με πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου θα επέλθει συμφωνία για να μπορέσει να πληρώσει η Ελλάδα τη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου...

Από την ημέρα που ανέβηκε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει η El Mundo, οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας γίνονταν στα χαρακώματα. 
«Η Αθήνα, ακολουθώντας τις εντολές του Αλέξη Τσίπρα, προσπάθησε ακούραστα να υπάρξει πολιτική συμφωνία, δηλαδή σε υψηλό επίπεδο».
Η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι υπουργοί Οικονομικών, με επικεφαλής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεναν ότι το ελληνικό θέμα θα έπρεπε να λυθεί σε επίπεδο Eurogroup».

Η Αθήνα, ακολουθώντας τις εντολές του Αλέξη Τσίπρα, προσπάθησε ακούραστα να υπάρξει πολιτική συμφωνία

Η εν λόγω πηγή αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη πάρει εντολές από τους ανώτερούς τους για να κλείσουν τη συμφωνία τις επόμενες ημέρες». Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπουργοί Οικονομικών έχουν πάρει και συγκεκριμένες οδηγίες, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών κυρίως ανάμεσα σε ηγέτες και αξιωματούχους που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Χαρακτηριστικά η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα μήνες διαπραγματεύσεων και αντιλαμβανόμενη ότι η Αθήνα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις είπε «Αρκετά» και ανέλαβε πρωτοβουλία. 
«Θα είναι μια πολιτική συμφωνία, η απόφαση έχει ήδη ληφθεί» αναφέρει η διπλωματική πηγή η οποία προσθέτει ότι οι επιλογές είναι οι ακόλουθες: Θα κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα και στη συνέχεια θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Θα κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα

Εκτακτο Eurogroup τις επόμενες εβδομάδες
Οπως επισημαίνει η El Mundo πρόκειται για μια πλήρη αλλαγή προσέγγισης, ωστόσο, η επικείμενη πολιτική συμφωνία που τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι δεν συνεπάγεται και Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αλλωστε ήδη είναι μια προγραμματισμένη στα τέλη του Ιουνίου. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει άμεσα ένα έκτακτο Eurogroup, ίσως στις 18 Ιουνίου, αλλά ίσως και την επόμενη εβδομάδα.
Χθες, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη μίας ώρας με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στην οποία συζήτησαν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες μιας συμφωνίας πέρα από τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το Eurogroup θέλει συμφωνία αλλά με τους δικούς του κανόνες
Οπως τονίζει η εφημερίδα το Eurogroup γνωρίζει ότι πρέπει να φθάσει σε μια συμφωνία, αλλά θέλει αυτή να έλθει με τους δικούς του κανόνες. Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να «πουλήσουν» τη συμφωνία ως νίκη και όχι συμβιβασμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει υποστήριξη εάν φανεί ότι υπαναχωρεί και οι Βρυξέλλες θα χάσουν κύρος εάν παραμείνουν προσκολλημένες σε ένα τρίτο πρόγραμμα, αλλά και απέναντι σε εκείνους που πήραν προγράμματα βοήθειας και εκπλήρωσαν όλους τους όρους που είχαν υπογράψει.
Αυτό το γεγονός εκνευρίζει ιδιαίτερα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και το 2012 η Ελλάδα ήταν έτοιμη να καταρρεύσει και σώθηκε ξανά από τη Μέρκελ. «Αυτή είναι το αφεντικό και αυτή αποφασίζει» σχολιάζουν πηγές.
Παρά την ξαφνική στροφή, πάντως, πηγές υψηλά ιστάμενες παραμένουν προσεκτικές σημειώνοντας «Ενα ατύχημα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Σε τρεις ή τέσσερις μήνες που θα πρέπει να συζητηθεί το τρίτο πρόγραμμα, θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο».
Ξαφνική θετική στροφή στο Brussels Group
Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι υπάρχει ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία». Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: