Πιθανή χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ η Christine Lagarde, αλλά αυτό πιθανότατα δεν θα σημάνει το τέλος της Ευρωζώνης. "Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μία πιθανότητα", φέρεται να δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή. Η ίδια είπε πως ένα τέτοιο βήμα δεν θα ήταν "περίπατος στο πάρκο" αλλά "πιθανότατα δεν" θα έφερνε το τέλος του ευρώ...

Ακόμη, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η κα. Lagarde αντέκρουσε πρόσφατες δηλώσεις από την ελληνική πλευρά που υποστηρίζουν ότι η χώρα και οι πιστωτές της βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία για χρηματοδότηση.
"Είναι πολύ απίθανο να φτάσουμε σε μία συνολική συμφωνία τις προσεχείς ημέρες" δήλωσε.
Αφού πριν από δέκα μέρες δόθηκαν από την Αθήνα θετικά μηνύματα, «την περασμένη εβδομάδα προσγειωθήκαμε και πάλι», δηλώνει η Ch, Lagarde στη γερμανική εφημερίδα και προσθέτει ότι μένει ακόμη να καλυφθεί μεγάλη απόσταση.
Τονίζει δε ότι αποκλείεται να εκταμιευθούν χρήματα χωρίς συμφωνία μεταρρυθμίσεων. «Έχουμε κανόνες. Έχουμε αρχές. Δεν μπορεί να δοθεί μισή αξιολόγηση. Αυτή η αξιολόγηση δεν θα γίνει βιαστικά», δηλώνει. «Με αυτό η κανονική εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων μέχρι το τέλος Ιουνίου πρακτικά αποκλείεται. Διότι αυτό προϋποθέτει συμφωνία όλων των θεσμών με την Αθήνα. Μόνο τότε θα μπορούσαν τα αρμόδια όργανα των πιστωτών να αποδεσμεύσουν τα εναπομείναντα δάνεια των 7,2 δισεκατομμυρίων», σχολιάζει ο συντάκτης της FAZ.
Η κα. Lagarde διευκρινίζει ακόμη ότι δεν θεωρεί υπεύθυνο το ΔΝΤ για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν την επαπειλούμενη χρεοκοπία μια από τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει οι ίδιοι να λάβουν προληπτικά μέτρα, συνεχίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ από την Δρέσδη. Αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, θα μπορούσαν οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ να δώσουν στους Έλληνες «λίγο αέρα να αναπνεύσουν», καταλήγει.
"Ανακριβής η  μετάφραση της FAZ"
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα διευκρινίσεις του εκπροσώπου του Ταμείου, μεταδίδουν πως το ΔΝΤ χαρακτήρισε ανακριβή τη μετάφραση και την απόδοση της συνέντευξης που η Lagarde παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.
 
Όπως αναφέρουν με έμφαση, ο Gerry Rice «προχώρησε σε διάψευση».
 
Σύμφωνα με τον Rice «οι δηλώσεις που η Frankfurter Allgemeine Zeitung απέδωσε στην Lagarde δεν είναι ακριβείς, υπάρχουν λανθασμένες αναφορές».
 
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόσθεσε, επίσης, ότι «υπήρξαν προβλήματα με την μετάφραση της εν λόγω συνέντευξης».
Μένει πολλή δουλειά
Εν τω μεταξύ, μιλώντας σήμερα το πρωί στη γερμανική τηλεόραση η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, δήλωσε -σύμφωνα με το Reuters - πως απομένει ακόμα πολλή δουλειά πριν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα. 
“Είμαστε όλοι στην διαδικασία που εργαζόμαστε για μια λύση για την Ελλάδα και δεν θα έλεγα ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Lagarde στην γερμανική τηλεόραση ARD, στο περιθώριο της συνεδρίασης της G7 στη Δρέσδη.
“Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, αλλά απομένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει”, σημείωσε η ίδια εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, καθώς όπως είπε έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις ελληνικές αρχές και τους πολιτικούς ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. 
ΔΝΤ: Η αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο εάν είναι συνολική

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου σήμερα το απόγευμα. Ο Bill Murray τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά στις συνομιλίες για την επίλυση της ελληνικής χρηματοδοτικής κρίσης και ξεκαθάρισε οτι "δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση με βάση ορισμένα μέτρα, θα πρέπει να είναι συνολική".
Σύμφωνα με τον Bill Murray, είναι ακόμη νωρίς για συζητήσεις για τρίτο πρόγραμμα. "Είμαστε επικεντρωμένοι όπως γνωρίζεται στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης" είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.
Ακόμη το ΔΝΤ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, θεωρεί ότι ενδέχεται να είναι απαραίτητο να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, μεταδίδει το Bloomberg.
"Προφανώς οι συνομιλίες συνεχίζονται με τους Έλληνες, αλλά χρειάζεται ακόμη να γίνει δουλειά" είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου. "Δεν πρόκειται να κάνω εικασίες για το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε συμφωνίας..." πρόσθεσε.
Το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο ζήτημα των συντάξεων, και να καταγράφεται ένα αξιόπιστο πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε ο Murray κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη συνεχίζει να μην αποτελεί τη βασική πρόβλεψη του Ταμείου. Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν πολύ βαρείς για την οικονομία της χώρας κι η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη θα υφίστατο πλήγμα, τόνισε.
Το ΔΝΤ επιθυμεί μια ταχεία διευθέτηση της κατάστασης, είναι ευέλικτο και ανοικτό σε εναλλακτικές λύσεις, πρόσθεσε ο Ουίλιαμ Μάρεϊ. Στόχος του Ταμείου είναι να υπάρξει πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ώστε η χώρα να μην αντιμετωπίσει νέα οικονομική κρίση.
Η Αθήνα δεν έχει ζητήσει ενοποίηση δόσεων
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει να μετακυλίσει την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ στο τέλος του Ιουνίου. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ, οποιαδήποτε χώρα έχει πολλές αποπληρωμές χρέους προς το ΔΝΤ σε ένα μήνα μπορεί να επιλέξει να τις ενοποιήσει και να τις καταβάλει στο τέλος του μήνα, μεταδίδει το Reuters.
Ο κανόνας αυτός, είπε ο Bill Murray, υπάρχει από τη δεκαετία του 1970 αλλά χρησιμοποιείται σπανίως. Η τελευταία χώρα που επικαλέστηκε τον κανόνα αυτό ήταν η Ζάμπια τη δεκαετία του 1980, ανέφερε.
Η Αθήνα έχει οφειλές προς το ΔΝΤ 1,6 δισ. ευρώ προς το Ταμείο που λήγουν τον επόμενο μήνα, αρχής γενομένης με την πληρωμή 300 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου που αποτελεί το επόμενο κρίσιμο σημείο για τα κρατικά ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας.
Όποια χώρα δεν τηρεί της δεσμεύσεις της προς το ΔΝΤ κηρύσσεται σε στάση πληρωμών
Όπως είπε ο Bill Murray, "αυτή τη στιγμή που μιλάμε αναμένουμε οτι οι ελληνικές αρχές θα μας πληρώσουν".
Όποια χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της προς το ταμείο “κηρύσσεται σε στάση πληρωμών και δεν μπορεί να δανείζεται από το ταμείο”, επισήμανε επιπλέον.
Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) στη Δρέσδη, σημείωσε ο Murray.
“Οποιαδήποτε χώρα δεν τιμά τις δεσμεύσεις της προς το Ταμείο (...) κηρύσσεται σε κατάσταση στάσης πληρωμών και δεν αποκτά πρόσβαση στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ”, πρόσθεσε ο Murray.