Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ -ΣΟΚ ΚΑΙ «ΒΕΤΟ» ΑΠΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ! Όχι σε εκλογές και δημοψήφισμα – Κάνω τα πάντα , δεν με βοηθά ο Βαρουφάκης

γιούνκερ-3-e1426859802353-1728x800_c-830x480«Κάνω τα πάντα για συμφωνία αρχές Ιούνη» 

δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφήνοντας παράλληλα παράθυρο ανοιχτό για εφαρμογή μέτρων το φθινόπωρο. 
Την ίδια στιγμή τάσσεται κατά των capital controls, ενώ θεωρεί «πρόβλημα» τον Βαρουφάκη, δείχνοντας όμως εμπιστοσύνη στον Τσίπρα...
 Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων MNI, αποκαλύπτει τι έγινε στην Ρίγα της Λετονίας, ποια σενάρια εξετάζονται για την Ελλάδα και ότι διευρύνεται η άποψη εντός της Ε.Ε. πως πρέπει να αποφευχθεί το default.
Διαμηνύει ότι η Ελλάδα «πρέπει να οργανωθεί ώστε να πληρώσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο» το οποίο θα παραμείνει «παρόν» σε όλες τις συμφωνίες.
Σημειώνει ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει το αργότερο στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου «για ευνόητους λόγους», αναφέρει χαρακτηριστικά, και ότι τάσσεται υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας τώρα, ανοίγοντας όμως παράθυρο κάποια μέτρα να εφαρμοστούν το φθινόπωρο, με την προϋπόθεση όμως η ελληνική κυβέρνηση να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.
Επίσης υποστηρίζει ότι κάποιες προτάσεις δεν είναι τόσο ακριβείς όσο πρέπει και γι αυτό μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως λέει ευθαρσώς πως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, «δεν βοηθά στις διαπραγματεύσεις», εμπιστεύεται όμως τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα που δεν είναι «νορμάλ».
«Είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός. Εκλέχτηκε, όχι με τεράστια πλειοψηφία, παρεμπιπτόντως. Τον σέβομαι ως αυτόν που ψηφίστηκε. Ως άτομο, τον βρίσκω πολύ συμπαθητικό και εποικοδομητικό και έχω φιλικές σχέσεις μαζί του.»
- «Τον εμπιστεύεστε»;
«Ναι».
Και τονίζει:
«Του μιλάω μεν, αλλά το κόμμα του δεν είναι κανονικό κόμμα. Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, τον εμπιστεύομαι, αλλά δεν εμπιστεύομαι το κόμμα του γιατί είναι ένα μείγμα τόσο πολλών τάσεων.»
Επαναλαμβάνει ότι είναι στο στρατόπεδο των «φίλων» της Ελλάδας και ότι ο ίδιος προσωπικά θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει όχι μόνο το default αλλά και πιθανό Grexit και στέλνει μήνυμα προς όλους λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες ενός ατυχήματος, προσθέτοντας ότι το κόστος για την Ε.Ε. θα είναι μεγάλο.
«Δεν είμαι υπέρ της χρεοκοπίας ή του Grexit. Γιατί θα έπρεπε να σχολιάσω αυτές τις απόψεις; Εάν έχεις μια στρατηγική, μην την αποκαλύπτεις, γιατί αν το κάνεις θα τη χάσεις τη στιγμή που την εξηγείς. Αλλά οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι και οι ίδιοι είναι βασικοί παίκτες σε αυτό. Αυτή είναι η πρώτιστη ευθύνη των ελληνικών αρχών. Θα πρέπει να το αποτρέψουν.»
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι ο ΦΠΑ πρέπει να αντιστοιχεί γύρω στο 1% του ΑΕΠ, ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση μπορεί να μεταφερθούν για το φθινόπωρο (υπό όρους), ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πρέπει να αυξηθούν αλλά και ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ακόμα πως χρειάζεται να αποσαφηνιστούν οι προτάσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Θα πρέπει να αναμορφωθεί σύμφωνα με την οδηγία για το ΦΠΑ της Ε.Ε. Και αυτό που προτείνουν τώρα, να υπάρχει δηλ. διαφορά μεταξύ των πληρωμών σε μετρητά και σε πλαστικό χρήμα αντίκειται στην 6η Κοινοτική Οδηγία. Δεν πρόκειται για μία ασήμαντη διαφορά, αλλά για μία νομική και τεχνική πλευρά. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το διορθώσει αυτό.»
Όσο για την πιθανότητα δημοψηφίσματος, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι είναι δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ συμβουλεύει κατά της πιθανότητας πρόωρων εκλογών εξηγώντας ότι δεν θα αλλάξουν τη στάση των άλλων χωρών, απλώς θα καθυστερήσουν τις εξελίξεις.
Με πληροφορίες από το euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: