Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Τσίπρας για Βαρουφάκη: «Παραδέχομαι ότι έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα»!

tsipras_enikos2

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα για τον Γιάννη Βαρουφάκη, ωστόσο εξέφρασε την στήριξή του στον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως όλα τα μέλη της κυβέρνησης στηρίζουν τον κ. Βαρουφάκη και σημείωσε πως ενοχλεί γιατί μιλάει τη γλώσσα της οικονομίας. Όπως είπε, είναι ένας χαρακτήρας έντιμος που επιμένει στις απόψεις του και δεν...
κάνει πίσω. Τον αποκάλεσε Asset για την κυβέρνηση, ενώ για το περιστατικό που δεν πήγε στο δείπνο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως και οι υπουργοί έχουν συναισθήματα.
Σημείωσε πως δεν σχηματίζεται διαπραγματευτική τακτική μιας κυβέρνησης επειδή ένας υπουργός δεν ήθελε να πάει σε ένα δείπνο, που όπως είπε, δεν ήταν και γεύμα εργασίας. Παραδέχθηκε πως έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αρνητικό για τον κ. Βαρουφάκη, αλλά το απέδωσε στην ένταση των διαπραγματεύσεων και γιατί ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν αρεστός. «Θέλουν αποδομήσουν τον συνομιλητή τους»!
Για τις αλλαγές στην διαπραγματευτική ομάδα, δήλωσε πως ήταν μία απόφαση που είχε παρθεί πριν το Eurogroup της Λετονίας και σημείωσε πως έπρεπε να υπάρχει μία ομάδα στρατηγικής για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Παραδέχθηκε πως τα τεχνικά κλιμάκια ζητούν περισσότερα στοιχεία από τα υπουργεία, λέγοντας πως υπήρχαν παράπονα από τους δανειστές πως δεν υπάρχει καλή συνεργασία.
Αναλυτικότερα ο κ. Τσίπρας μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου είπε:
Για την στάση της προηγούμενης κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι υπήρχαν υπουργοί που περίμεναν επί 8 ώρες για να τους εξετάσουν οι υπάλληλοι της Τρόικας, ότι η Τρόικα θέλει να επιστρέψει , κάτι που η σημερινή κυβέρνηση αρνείται.
Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας είπε πως θα το βρούμε μπροστά μας γιατί είναι δύσκολο θέμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο μιάς ενδιάμεσης συμφωνίας, και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να τεθεί τον Ιούνιο. Τώρα είπε απαιτείται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, γιατί το ασφαλιστικό επιδεινώθηκε λόγω μεγάλης αύξησης της ανεργίας και είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι πόροι που θα έρθουν με την ανάπτυξη.
Στο ερώτημα γιατί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία και όχι συνολική ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ενδιάμεση βολεύει και την Ελλάδα και τους πιστωτές. Πρέπει να μπουν κάποιες βάσεις σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε και αφού αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη να πάμε σε μεγάλη συμφωνία. Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν μια ενδιάμεση γιατί τα δύσκολα δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους άλλους. Γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον χωρίς να συζητηθεί το χρέος. Σε πρώτη φάση, είπε ο πρωθυπουργός θέλαμε να θέσουμε ζητήματα που μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, γιατί αν θέταμε εξαρχής το θέμα του χρέους, δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.
Για τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας και την θέση του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο κ . Βαρουφάκης είναι σημαντικός για την κυβέρνηση και τη χώρα, έχει ενοχλήσει γιατί μιλά τη γλώσσα τους καλύτερα από όσο την μιλάνε αυτοί, έχει ριζοσπαστικές απόψεις και δεν κάνει πίσω. Η διαπραγμάτευση όμως δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο, έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας κάλυψε τον κ. Βαρουφάκη για την απουσία του από το δείπνο στο Γιούρογκρουπ της Ρίγας. Ο πρωθυπουργός απέρριψε δηλώσεις ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν απομονωμένος στο Γιούρογκρουπ, επισημαίνοντας ότι το ίδιο λένε σε πολλές συνεδριάσεις, πράγμα που δεν ισχύει. Σίγουρα, είπε ο πρωθυπουργός δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους τον Βαρουφάκη και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Οικονομικών.
Για την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγινε προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματικότητα και διαβεβαίωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν όσα στοιχεία ζητούν.
Διαφωνίες με τους εταίρους υπάρχουν στα εργασιακά θέματα, όπως στο θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ υπάρχει η ιδέα να υπάρξει φόρος ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Επίσης υπάρχει η ιδέα σε δημοφιλή νησιά ή κλαμπ οι συναλλαγές από ένα ποσό και πάνω να γίνονται με πιστωτικές κάρτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: