Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group
Σκληρή γραμμή από τους εταίρους
Απαιτούν να ανοίξουν τώρα ασφαλιστικό και εργασιακό
Δεν κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» η Αθήνα
Τι προτείνει για μερική συμφωνία
Απομακρύνεται η πιθανότητα έκτακτου Eurogroup
Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει πρόοδος αλλά...
Η επόμενη ημέρα θα φέρει ανατροπές...
Με τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης στους φακέλους τους, οι Ελληνες τεχνοκράτες έχουν ξεκινήσει πυρετώδεις συζητήσεις με τους τεχνοκράτες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στο αποκαλούμενο Brussels Group, γνωρίζοντας εξαρχής ότι οι εταίροι πιέζουν να ανοίξουν τώρα και όχι τον Ιούνιο το Ασφαλιστικό, το Εργασιακό και οι αλλαγές στη φορολογία.
Τα πέντε «όχι» της ελληνικής πλευράς
Ποια εντολή έχουν λάβει από την Αθήνα ο Γ. Χουλιαράκης και οι υπόλοιποι; Οχι σε μειώσεις κύριων- επικουρικών συντάξεων, όχι σε αυξήσεις ΦΠΑ, ναι στην επαναφορά του κατώτατου μισθού, όχι στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, όχι στην πώληση ΔΕΗ- ΕΥΔΑΠ.
Η αποστολή τους δεν είναι καθόλου εύκολη, όπως πιστοποιείται από τις πρώτες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες, όπου διαπιστώνεται μεν πρόοδος και βελτίωση του κλίματος, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέπει την αισιοδοξία για συμφωνία πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Μαΐου.
Οι σκληρές θέσεις των δανειστών και η αντιπρόταση της Αθήνας
Οπως αναφέρουν πηγές με άμεση γνώση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων, η θέση των δανειστών είναι ότι η Αθήνα πρέπει να συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις που να διασφαλίζουν αφενός την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης αφετέρου την επίτευξη βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, θεωρώντας ότι πρόκειται για δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
Η αντιπρόταση της Αθήνας στις πιέσεις για μέτρα άμεσης απόδοσης γενικευμένου χαρακτήρα, είναι στοχευμένες φορολογικές παρεμβάσεις, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, που μπορεί να γλιτώσουν (στην παρούσα φάση) τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ αλλά θα νιώσουν την... ανάσα της εφορίας με ειδικούς φόρους πολυτελείας (;) στον τζίρο.
Για τον ΦΠΑ στα νησιά, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επιβολή τέλους 1 ως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα, 3% φόρο επί του τζίρου σε μπαρ- νυχτερινά κέντρα- πολυτελή εστιατόρια, 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης, ενώ βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες
Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών, σε επίπεδο Brussels Group.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι σημερινές συνεδριάσεις αφορούν θέματα ενέργειας, φορολογίας και πολιτικές για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.
Οι συνεδριάσεις είναι προγραμματισμένες ως αύριο Σάββατο, 7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθούν και την Κυριακή.
Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει πρόοδος αλλά...
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, βλέπει πρόοδο, αλλά, παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι νωρίς να πει κάποιος ότι το κλίμα έχει αλλάξει.
Πρόσθεσε δε πως «σκοπός παραμένει η σταθερή συμφωνία».
Απομακρύνεται το έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η πιθανότητα έκτακτου Eurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ή τη Δευτέρα, όπως επεδίωκε η ελληνική πλευρά απομακρύνεται οριστικά.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ενώ, δεν αποκλείεται και ο Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει πρωτοβουλίες, ωστόσο, τίποτα δεν θα συμβεί προτού ο πρόεδρος του Eurogroup δεν τελειώσει τη μίνι περιοδεία του.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συναντήσει την επόμενη εβδομάδα τους Σόιμπλε, Σαπέν, Μακρόν, Βαλς και Παντοάν σε Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Συνεπώς, οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει μετά τις 8 του μήνα.
Ανατροπές φέρνει η επόμενη ημέρα
Οι έντονες αντιδράσεις και οι επίσημες δηλώσεις πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών, μετά από τις πληροφορίες για το πώς θα ανοίξουν «ευαίσθητα» θέματα, δείχνουν, πάντως, ότι ακόμα κι αν η ενδιάμεση συμφωνία εξελιχθεί... αναίμακτα, η αποκαλούμενη επόμενη ημέρα θα είναι έντονη.
Κι αυτό γιατί ο Ιούνιος, που είναι πολύ κοντά, φέρνει τις όποιες παρεμβάσεις για τις πρόωρες συντάξεις, τις υψηλές επικουρικές συντάξεις και την 13η σύνταξη, τις αποφάσεις για το αν και πότε θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, τι θα γίνει με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και τις φοροαπαλλαγές, πώς θα διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο του ΦΠΑ, δηλαδή τι θα γίνει με τους συντελεστές και τις εξαιρέσεις, όπως επίσης ποια μορφή θα έχουν οι νέες συλλογικές συμβάσεις που σχεδιάζονται με τον ΟΟΣΑ και το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου