Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Ταξίδι στην Ξάνθη: Η πατρίδα του Δημόκριτου, του Μ. Χατζηδάκι και του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου που μοιάζει βγαλμένη σαν από... κινηματογραφικό studio και ξετρελαίνει τον επισκέπτη! (φωτό)

http://fileto.gr/wp-content/uploads/2013/03/%CE%9E%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%B7.jpgΒγαλμένη σαν από κινηματογραφικό studio, η Ξάνθη δεν χρειάζεται μάσκα
Η αρχοντιά της Παλιάς Πόλης, με τα γραφικά σοκάκια γύρω από την οδό Αντίκα, συναντά τον παλμό της σύγχρονης, και μετατρέπουν αυτή τη γωνιά της Ελλάδας σε έναν μαγικό προορισμό. 
Λίγο πριν ξεκινήσει το φημισμένο Καρναβάλι της, μας ανοίγει... το σεντούκι με τα μυστικά της!
Το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι της Ξάνθης είναι η Παλιά Πόλη, ένας ρομαντικά αρχοντικός οικισμός γεμάτος εντυπωσιακά -ευτυχώς καλοδιατηρημένα- νεοκλασικά κτήρια. 
Ακόμα «σιγοψιθυρίζουν» τα μυστικά των μεγαλοαστών καπνεμπόρων που...
τα κατοικούσαν, ενώ σήμερα αναπαλαιώνονται εντατικά από κράτος και ιδιώτες.
Σου προτείνω να «χαθείς» στα γραφικά σοκάκια, και να περιπλανηθείς σ' ένα κινηματογραφικό σκηνικό που απλώνεται μπροστά σου. 
Οι πιο χαρακτηριστικές οδοί είναι η Αντίκα και η Ορφέως. 
Θαύμασε το Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου στην πρώτη, και συνέχισε για το Λαογραφικό Μουσείο (Αντίκα 7, τηλ. 25410 25421), τη Δημοτική Πινακοθήκη (Ορφέως & Πινδάρου, τηλ. 25410 76363) και το Παλιό Φρουραρχείο, που θα γίνει Μουσείο Μάνου Χατζιδάκι, μιας και η Ξάνθη υπήρξε η γενέτειρα του μεγάλου συνθέτη.
Λεπτομέρερειες από την Παλιά Πόλη
Το μουσουλμανικό στοιχείο κάνει κι εδώ την εμφάνιση του, με όμορφες κοπέλες που συνεσταλμένα κρύβουν τα κάλλη τους πίσω από τις μαντίλες, κι ένα όμορφο τζαμί στις βόρειες παρυφές της πόλης. Στον αντίποδα, οι φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου συνιστούν μια ζωντανή ομάδα που γεμίζει τα στέκια της Παραλίας (έτσι λένε την πιάτσα με τις καφετέριες της Β. Όλγας, πάνω από τη γέφυρα του Κόσυνθου ποταμού) και δίνει νεανική πνοή στην πόλη.
το μουσουλμανικό στοιχείο εναρμονίζεται με τους κατοίκους 

http://www.haniotika-nea.gr/media/2014/09/xanthi.jpg

Η κεντρική Πλατεία Δημοκρατίας με το χαρακτηριστικό Ρολόι-σήμα κατατεθέν ενδείκνυται για περπάτημα, ενώ το πιο γλυκό διάλειμμα θα το κάνεις στην Πλ. Αντίκα, για ένα σιροπιαστό στα ζαχαροπλαστεία της. 
Στην Ξάνθη, υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα, από καφετέριες με arty διάθεση, και ταβερνάκια με νόστιμα κρεατικά αλλά και ψαρομεζέδες, μέχρι clubs και gourmet εστιατόρια. 
Μην παραλείψεις να συνοδεύσεις το γεύμα σου με το μυρωδάτο τοπικό τσίπουρο, που είναι «πανταχού παρόν», και να πιεις στην υγειά της πριγκίπισσας της Θράκης, που θα σου χαρίσει αξέχαστες στιγμές, όταν την ανακαλύψεις...
Τα ομηρικά Άβδηρα απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την Ξάνθη

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Η καρδιά της Αποκριάς, για τη Βόρεια Ελλάδα, είναι αναμφισβήτητα η Ξάνθη. Εδώ και 44 χρόνια, οι ντόπιοι διοργανώνουν μια ολόκληρη εβδομάδα με εκδηλώσεις, πάρτι με γνωστούς djs, και συναυλίες. Αποκορύφωμα, η Μεγάλη Παρέλαση, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, και το κάψιμο του Τζάρου (του βασιλιά Καρνάβαλου) κάτω από τη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, με τυμπανοκρουσίες και πυροτεχνήματα.  
Πάνω από 30 σύλλογοι, με δικό τους άρμα και θέμα, ξεκινάνε γύρω στις 1.30 από την 28ης Οκτωβρίου, διασχίζουν την Πλ. Δημοκρατίας, και καταλήγουν στη Βασ. Όλγας, όπου είναι μαζεμένες όλες οι καφετέριες. 
Λόγω των ημερών, τα cafes εκεί βρίσκονται σε πλήρως εορταστικό mood, και το κέφι κρατάει ως το πρωί. 
Αφού καεί ο Τζάρος στις 20:00, συνοδεία βεγγαλικών, τα άρματα συνεχίζουν  μέχρι το γήπεδο της Ξάνθης, όπου ψήνονται  σουβλάκια, και προσφέρεται ρετσίνα δωρεάν στους καρναβαλιστές. 
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο site www.karnavali-ksanthi.gr.

http://www.in2life.gr/dm_pictures/xanthi600_01_71226_SI1O51.jpg

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Οδικώς μέσω εθνικής Αθηνών - Θες/νίκης και στη συνέχεια μέσω Εγνατίας ( 730 χλμ)ή αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου της Καβάλας ( 29χλμ) με πτήση της Olympicair
athensmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: